Kültür turları umutlandırdı

Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, bu yıl iç turizmde gerçekleşen turlarla geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir fark yakaladıklarını, otellerdeki doluluk oranının yüzde 85 oranında olduğunu söyl

KÜLTÜR 30.04.2019 11:21:01 0
Kültür turları umutlandırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kültür turları umutlandırdı

Bölge genelinde dış turizme yönelik sıkıntılar sürerken, Vanlı turizmciler iç turizme yönelmeye başladı.
Bu yıl düzenlenen kültür turları ile Van’a ciddi bir turist akını gerçekleştiği belirtildi. İç turizdeki hareketlilik, başta otelciler olmak üzere tüm turizmcileri sevindirdi. Doluluk olanlarının düşük olmasından yakınan otellerde de şuan doluluk oranlarının yüzde 85 seviyelerine çıktığı kaydedildi.

OTELLER DOLDU
2019 sezonunda, Van turizminde yaşanan gelişmelere dair gazetemize bilgi veren VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, bu yıl daha çok iç turlara yöneldiklerini belirterek, şunları söyledi: 
“İran’da bilindik bir durum var, o nedenle artık iç turlara yöneldik. Şu anda da durum iyi, iyiye gidiyor. Ramazan ayında biraz düşebilir ama ondan sonra devam eder. Beklentimiz o yönde. Şu anda kültür turlarına yönelik olarak yüzde 80-85 gibi otellerimizde bir doluluk oranımız var. Geçen seneye oranla Van pazarı çok iyi, geçen seneki doluluk oranlarımız bu vakitte, yüzde 60’lardaydı. Yani geçen seneye oranla yüzde 20’lik bir artışımız söz konusu. Kültür turlarıyla ilgili rezervasyonlar devam ediyor, böyle süreceği inancı taşıyoruz.”

HEDEFTE IRAK VE ERMENİSTAN VAR
Bu sezon, Irak ve Ermenistan üzerinden de Van’a turist akışı gerçekleştiğini ifade eden Yeşilağaç, şöyle dedi:  
“Bu arada, Irak’ta da bir hareketlilik var. Irak’tan da gelmeye başladılar. Tabi Irak’a gidip daha aktif bir çalışma yapmamız gerekiyor. Onun yanı sıra Ermenistan’dan az da olsa rezervasyonlar gelmeye başladı. Tabi Ermenistan ve Irak’a biraz daha girmemiz lazım. O pazara girip Van’ı tanıtmamız lazım. Zaten çalışmalarımız da var, Haziran’ın ilk haftası Irak’a gidiyoruz. VANODER ve TÜRSAB olarak birinci hafta olmasa, Haziran’ın ikinci haftasında Irak’ta olacağız. Güzel olur diye düşünüyorum.”

AKDAMAR ELEŞTİRİSİ
Van’a turist gelmesi için mücadele ettiklerini ancak altyapı anlamında da sıkıntıların olduğunu söyleyen Yeşilağaç, Akdamar Adası’nı örnek verdi.
Van’da en çok Akdamar Adası’nın turizmciler için pazarlanabilen bir mekan olduğunu, ancak adada ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Yeşilağaç, şunları kaydetti:  
“Tabi biz Van’da şu anda Akdamar’ı pazarlıyoruz. Badem çiçekleri var biliyorsunuz, şimdi tam zamanı, ama Akdamar adası çok sıkıntılı, ciddi anlamda sıkıntılı. Yani giriş 15 TL, bir kişinin Akdamar’a girişi 35 TL’ye denk geliyor. Bu yönde şikâyetler var. Bunu düşürmemiz lazım. Bununla ilgili görüşmelerimiz de var. Diğer yandan bu badem ağaçları budanmıyor, sulanmıyor, kurumuş, su gitmiş ama bakım olmuyor. WC’ler kirli, çok kötü, bununla ilgili şikayetler geliyor. Sahil bandı çok kötü. Şimdi Akdamar adası bu halde iken nasıl pazarlayabiliriz? Badem çiçekleri açmış, harika, ama böyle sıkıntılar da var.”

BADEM ÇİÇEKLERİ FESTİVALİ
Dernek olarak TÜRSAB ile birlikte “Badem Çiçekleri Festivali” adı altında bir etkinlik çalışmalarının da olduğunu anlatan Yeşilağaç, şu bilgileri paylaştı:
“Bizim Badem Festivali için çalışmalarımız var. VANODER, kentteki turizmciler, TÜRSAB’ı da katarak böyle bir çalışma yapıyoruz, bu sene geçti, artık seneye. Eski Bakan Ertuğrul Günay ile de telefonla görüştüm, kendisi de memnuniyetle katılacağını söyledi. Bir Van sevdalısı olduğunu hepimiz biliyoruz. O da memnuniyetle katılacağını dile getirdi. Yetiştiremezsek seneye mutlaka yapacağız. Çabalıyoruz, inşallah Van için, bölgemiz için iyi olacak.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi