_Kış turizminden verim alamıyoruz!

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, değişen mevsim koşulları, tanıtım ve altyapı yetersizliği nedeniyle, sektör olarak kış turizminden yararlanamadıklarını söyledi.

KÜLTÜR 29.01.2020 11:19:18 0
_Kış turizminden verim alamıyoruz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van bölgesine bu yıl son yılların en fazla kar yağışı gerçekleşirken, kayak tesisleri de bulunan Van’da gözler kış turizmine çevrildi.
Ancak bölgedeki turizmciler, sezondan memnun olmadığını söylüyor. 

“TANITIM VE ALT YAPI YOK”

Konuyla ilgili olarak bilgi veren VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, havzada kış turizme dönük tanıtım eksikliğinin yanı sıra bir de alt yapı eksikliğinin bulunduğunu söyledi.
Kar yağışının geç gerçekleşmesinin de etkide bulunduğunu belirten Tunçdemir, şöyle dedi:
“Biz 2020’de kış turizminden şuana kadar faydalandık desek yanlış olur. Kış turizmi bizim bölgemizde, ilimizde yani Van Gölü Havzasında olmadı. Bunun birinci nedeni zamanında kar yağmadı, zamanında kar yağmayınca sonrasında istenilen verimi de alamıyorsunuz. Olan tesisler de çalışmıyor, yani kar yağmadığından dolayı tesislerden yararlanamadık. İkincisi, mevcut hazır olan tesislerin daha kapasiteli, daha profesyonel, daha iyi işletilip tanıtılması lazım.. Bu bölgede biz turizmciler olarak kış turizmi pazarından yararlanamıyoruz. Tanıtım az olduğu için istenilen düzeyde bir ilgi olmuyor. Ayrıca Van’da kış turizmine yönelik tesislerimiz de az. Erzurum Palandöken ve Kars Sarıkamış gibi bölgemizde kış turizminde önde olan iki yer var. Bizim burada tesisimiz yok, alt yapımız iyi değil ve onlar gibi kış turizminden yararlanamıyoruz.”

“YENİ TESİSLER KURULMALI”

Kar yağışının olduğu kuzey yamaçlarda yeni tesislerin kurulabileceğine işaret eden Turizmci Tunçdemir, şöyle devam etti:
“Daha iyi olmamız gerekiyor, adım adım. Eksiklerimiz var, alt yapı olarak, kar yağışının daha çok olduğu bölgelerde yeni tesislerin kurulmasıyla önemli bir adım atılabilir. Baktığımız zaman Abalı’da kar yeteri kadar düşmüyor, bundan yararlanamıyorsak alternatif farklı bir yer aramak lazım. Yani kış turizminin bizim için çok faydalı geçtiğini zannetmiyorum veya faydalanamıyoruz ama gönül ister ki kış turizminde de aynı kültür turlarında olduğu gibi, İran pazarında olduğu gibi yararlanalım. Bu çok önemli bir durum çünkü kış ülkesinde, kış memleketinde ve kış bölgesinde yaşıyorsak, bununla alakalı alt yapıdan da yararlanmamız lazım, fayda görmemiz lazım, inşallah bu da olur...”  

TESİSLERİN MODERNİZASYONU

Hem eski tesislerin hem de kurulacak yeni tesislerin kullanışlı halde olması gerektiğine de işaret eden Tunçdemir, şunları söyledi:
“Kış turizminin gelişmesi için alt yapının iyi olması lazım. Şayet kayak tesisi düşünüyorsan o kayak tesisinin en az 4-5 ay yoğun kar alan bir bölgede olması lazım. Ayrıca tesislerde otellerin olması lazım, zirveye ulaşım noktasında teleferik sisteminin hazır olması lazım.. Tam kapasiteli bir tesisinin il turizmine faydası anımsanmayacak kadar çok olur. Çünkü Van konum itibari ile ulaşımı rahat olan bir yer. Merkezi konumda olduğu için çevre tüm il ve ülkelere yakın mesafede.”

“TANITIMA AĞIRLIK VERİLMELİ”

Tesislerin tanıtımının da kış turizmine ciddi bir etkisi olduğunu hatırlatan Tunçdemir, “İş sadece tesis kurmakla bitmiyor. Kış turizmine katkı sağlayacak tesis kurduktan sonra da tanıtımının iyi yapılması şart. Şöyle ki; tanıtımımızı iyi yapabilirsek bu merkeze de yansır, Van merkezdeki otellerimizin de doluluk oranlarına etki eder. Yani konaklama konusunda sıkıntımız yok, fakat tesis konusunda var, onu da biz Abalı ile geçiştiriyoruz, yeteri kadar kar olmadığı için o da eksik kalıyor, alternatif bir yer bulunması lazım yani” diye konuştu. 

“NEVRUZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sektör olarak şu anda daha çok İranlı turistlere yönelik hazırlık çalışmalarının olduğunu belirten VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, şunları kaydetti:
“Son 2-3 aydır sezonun iyi geçtiğini söyleyemeyiz. 2020’nin başından beri kış sezonu pek iyi sayılamaz. İranlı turist de yok. Önümüzde Şubat ve Mart ayları var. Biz Ocak ayından 15 Mart’ta kadar Nevruz Bayramı için çalışıyoruz, şuan bizim bütün çalışmalarımız bu yönde. İnşallah nevruz bayramında İranlılar gelmiş olsun. Şubat ayında Sevgililer Günü var, bu ve benzeri günler her zaman oluyor. Biz acenteler olarak, bölge olarak veya profesyonel tur rehberleri olarak bu tür günlere özel çalışmalar yapmıyoruz veya yapamıyoruz. Biz firma olarak bu gibi özel günlere yönelik programlar düzenliyoruz, düzenlemeye çalışıyoruz, yani herkesin yapması güzel olur. Bölgemizde farklı bir etkinlik olmuş olur, bu da turizme farklı bir hareketlilik getirir. Bir kere kış turizminin bölgemizde olmadığını kabul etmemiz lazım ama biz bunu kabul ederken de yılmamamız lazım. Kar, dönem dönem olmayabilir ama daha iyi kış turizminden nasıl faydalanabiliriz, bunun çalışmasını yapmıyoruz yani dersimize çalışmıyoruz. Ümit ederim ki bu konularda hep birlikte adımlar atar, kış memleketi Van'ımızda kış turizminden de istifade ederiz...”  
Özel Haber: M. Selim KURT   

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi