Kadın girişimciden kampanya

Van'da daha çok 'askıda ekmek' uygulaması görülürken, şimdi de 'askıda yemek' uygulaması dikkat çekiyor. KOSGEB tarafından aldığı destekle işletme sahibi olan kadın girişimci tarafından başlatılan uygulamaya, h

KÜLTÜR 8.10.2019 09:50:39 0
Kadın girişimciden kampanya
Tarih: 01.01.0001 00:00

Askıda yemek' uygulaması sayesinde maddi durumu iyi olanlar ya da katkıda bulunmak isteyenler yemek ücretini önceden ödüyor, ihtiyaç sahipleri de uygulamadan faydalanarak kendileri adına önceden ödeme yapıldığı için ücretsiz bir şekilde yemek yiyebiliyor.
2 yıl önce, KOSGEB'den aldığı destekle ticaret hayatına atıldığını belirten kadın girişimci Sakine Tuci, uygulamaya ilişkin bilgiler paylaştı.
İş kadını olmasının yanı sıra bir anne de olan Sakine Tuci, işlerini organize ederken annelik sorumluluğunu da ihmal etmediğini söyledi. Bu anlamda ev kadınlarına çağrıda bulunan Tuci: “Evde boş durmak  hiç güzel bir şey değil. Ev temizliği dediğiniz en fazla 1 saat sürüyor. Günün geri kalanını dizi izlemekle ve sosyal medyaya takılarak geçirmek yerine, çalışılmasını öneriyorum. Ben işimin yanı sıra çocuklarıma da bakıyorum, annelik görevimi de ihmal etmiyorum”dedi.
Van AVM arkasında bulunan iş yerinde her yöreye ait ev yemeklerini  hazırladıklarını söyleyen Tuci, işletme olarak dikkat çeken bir de kampanya başlattıklarını ifade etti. Başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren  Tuci: “Askıda Yemek” hizmetini başlattık. Bu uygulamayı çok önceleri başlatmıştık aslında, ama yeni yeni duyuluyor. Bu hizmetimizi öğrenen hayırsever müşterilerimiz memnun oluyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar geliyor, 'askıda yemek'ten faydalanıyor. Örneğin öğrenciler geliyor, ailelerinden destek alamayanlar var, aldıkları bursları yetmeyenler var, onlar geliyor, parası olmayan vatandaşlar geliyor. İlkin 5-6 hayırsever müşterimiz vardı bu kapmanyaya katılan ama bu sayı gün geçtikçe artmaya başladı. Askıda yemek olayını duyan kayıtsız kalmıyor. 'Askıda yemeğiniz varmış ben de katkı sunmak istiyorum' deyip destekte bulunan çok sayıda kişi var. Kapımız hem yardım etmek isteyen hem de yardım almak isteyen herkese açık” ifadelerini kullandı.

“KADININ GÜCÜYLE AYAKTA KALIYORUM”
KOSGEB’ten aldığı destekle iş yerini açan ve ticaret hayatına atılan kadın girişimci Sakine Tuci, şunları söyledi; “2 yıldır yemek sektöründeyim, 3 kişilik bir ekibiz. Yemekleri kendim yapıyorum, sunumu kendim yapıyorum, bir aşçı da almayı düşünüyorum çünkü siparişleri yetiştiremiyorum. Özellikle kadın personel tercih ediyorum, kadınlar temizlik konusunda daha hassas çünkü. Buraya gelmeden önce merkezde bulunan Nur Baba Sokakta iş yerim vardı, işlek bir yer değildi, gerçekten orda işletmeci olmak çok zor. 1 yıla yakın orda kaldım, 1 yıl boyunca iş yerimin kirasını, elektriğini ve doğalgaz giderlerini  ödemekte güçlük çektim ancak ayakta kalmayı başardım. Sonra buraya geçiş yaptım. Benim yerimde başkası olsaydı inanın iflas ederdi, pes ederdi, ben de ayakta kalabilmek için çok zorlandım, çok mücadele ettim ama asla kapatmayı düşünmedim, başaracağım dedim ve buraya geldim. Buraya gelince de 100 liram vardı. Yeni adresime taşınınca cirom iyi olmaya başladı, memur kesimi başta olmak üzere çalışan her kesime hitap ediyoruz . Ben işimi seviyorum, yemek yapmayı da çok seviyorum, insanlara hizmet etmeyi seviyorum, çok daha iyi yerlere geleceğime inanıyorum. Ev kadınlarına da çağrımdır; evde boş durmaları hiç güzel bir şey değil, ev temizliği dediğiniz en fazla 1 saat sürüyor, günün geri kalanını dizi izlemekle ve sosyal medyaya takılarak geçireceklerine çalışmalarını tavsiye ediyorum. Ben işimin yanı sıra çocuklarıma da bakıyorum, en büyük çocuğum 5’inci sınıfa gidiyor. En küçüğü 4 yaşında, annem de destek veriyor ama ben bunu başarabiliyorum, kadının gücüyle ayakta kalıyorum yani...” 

“HER YÖREYE AİT YÖRESEL YEMEKLERİ ÇIKARMAYA GAYRET EDİYORUZ”
Van yöresine ait yemeklerin yanı sıra farklı yörelere ait yemekleri de pişirdiklerini belirten kadın girişimci Tuci, şöyle konuştu; “İş yerimi açmaya karar verince KOSGEB’e başvurdum ve destek almaya hak kazandım. Ama işlerin çoğunluk kısmını da kendi mücadelemle başardım. İnanın çok mücadele ettim, kriz dönemine denk gelmiştim, herşey çok pahalıydı, çok zor günler yaşadım. Şimdi işlerim çok iyi, daha da iyi yerlere geleceğime inanıyorum. Günlük 12 çeşit ana yemek çıkarıyoruz, hemen hemen her yöreye ait yöresel yemekleri çıkarmaya gayret ediyoruz. Örneğin  Van’ın yöresel yemeklerinden keledoş yapıyoruz. Yine Kayseri mantısı, Antakya içli köftesi, Ege bölgesi yemek çeşitleri başta olmak üzere karnıyarık, musakka, sarma, kuru dolma, mantı, tavuk sote ve pilav gibi yemekler çıkarıyoruz. Çeşitlerimiz bol, 3 çeşit yemek şeklinde sunum yapıyoruz. Fiyatımız 15 TL, Van AVM’ye yakın olduğumuz için orada çalışan personellere fiyatımız farklı, malum emekçi insanlar, onlar da faydalansın diye özellikle özel indirim yapıyoruz. İçerdeki müşterimizden çok dışardaki müşterimiz de oldukça yoğun, ev ve iş yerlerine servis yapıyoruz, mesela Ramazan Ayında biz sipariş yetiştiremiyorduk.”

“KAPIMIZ HEM YARDIM ETMEK İSTEYENLERE HEM DE YARDIM ALMAK İSTEYENLERE AÇIK”
Van'da genelde fırınlarda uygulanan 'askıda ekmek' gibi bir uygulamayı 'askıda yemek' şeklinde işletmelerinde de uygulamaya başladıklarını anlatan kadın girişimci Sakine Tuci, sözlerini şöyle tamamladı: “Askıda Yemek” hizmetimiz bir süredir uygulamadı. Ama yeni yeni duyulmaya başlandı dersek yeridir. Bu hizmetimizi öğrenen hayırsever müşterilerimiz memnun kalıyorlar, uygulamaya dahil olmak istediklerini söylüyorlar. Onlar katkıda bulunuyor ve gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar da gelip bu uygulama sayesinde karnını doyurabiliyor. Örneğin öğrenciler geliyor, ailelerinden destek alamayanlar var, aldıkları bursları yetmeyenler var onlar geliyor, parası olmayan vatandaşlar geliyor. Kapımız hem yardım etmek isteyenlere hem de yardım almak isteyenlere açık. Bu uygulamanın daha çok yaygınlaşacağına ve daha çok işe yarayacağına inanıyorum çünkü belirttiğim gibi biz bu uygulamayı başlatalı çok oldu ama daha yeni yeni duyulmaya başlandı. Ve inanın talep oldukça çoğaldı. İlgi çok iyi, sağolsun milletimiz hayırsever. Bazen de çekinenler oluyor, kapıdan bakıyorlar yesek mi yemesek mi? diye. Ben bazen ısrarla bunları içeriye alıyorum. Meslektaşlarımıza da bir çağrım var; genel olarak, bazen çok yemek satıyoruz, bazen de yemeklerimiz çok kalıyor. Bunu bir hayır olarak da yapabiliriz, yemeklerimiz çöpe dökülmesin, israf olmasın, onların da bu uygulamaya başlamalarını istiyorum...” 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: