İnci Kefali, göç yolunda ölümle burun buruna

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi için yaptığı göç, insan eliyle yapılan engellere takıldı. Binlerce balık ölümle burun burunda.

KÜLTÜR 29.05.2019 22:44:37 0
İnci Kefali, göç yolunda ölümle burun buruna
Tarih: 01.01.0001 00:00

    Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi için yaptığı göç, insan eliyle yapılan engellere takıldı. Binlerce balık ölümle burun burunda. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasında suyun akışının tersine yüzerek göç eden binlerce inci kefali ölümle karşı karşıya. Bu yıl binlerce balık kent merkezine doğru göç etti. Van’ın merkez Tuşba ilçesi İskele Cadesi Akköprü Deresi’nde suyun akışının tersine doğru yüzen inci kefalleri, Deren’in Oduncular denilen mevkide insan eliyle yapılan engellemelerle karşı karşıya kaldı. Yumurtalarını bırakmaya gelen balıklar, daha önce derenin dibine dökülen beton nedeniyle mahsur kaldı.


             VATANDAŞLARDAN YARDIM EDİN ÇAĞRISI
Suyun da azalmasıyla ölmekle karşı karşıya kalan İnci Kefalı için vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı. Der dinine dökülen betonun kaldırılmasıyla balıklar rahat bir şekilde yoluna devam edeceğini ifade eden vatandaşlar, bunun için çok ufak bir dokunuşla bunun mümkün olacağını belirtti. Vatandaş, Van Valiliğini, Devlet Su İşleri'ni, Van Büyükşehir Belediyesi’ni, İlçe Belediyeleri, Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerini acilen göreve çağırdı.Van Bölge Gazetesi