Engelli bireyler de haklarını öğrenecek!

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED), 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un işaret dili çevirisini yaptı. VİED Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, çeviriyi bir video şeklinde hazırlad?

KÜLTÜR 19.09.2019 09:52:29 0
Engelli bireyler de haklarını öğrenecek!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da engelli kadın ve kız çocuklarının, şiddete karşı haklarını savunma konusunda bilinçlenmeleri ve güçlenmeleri amacıyla VİED tarafından bir video hazırlandı.

Video, 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un işaret dili çevirisinden oluşuyor.

5 DAKİKALIK GÖRÜNTÜ

Avrupa Birliği (AB) Sivil Düşün Programının desteklediği, VİED’in hazırladığı videoda, engelli kadın ve kız çocukları, ‘6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ çerçevesinde sahip oldukları hakları anlatılıyor.

Derneğin sosyal medya hesaplarında paylaşılacak 5 dakikalık görüntüde, işitme engelli kadınlar için işaret dili çevirisi ve alt yazı kullanılırken, görme engelli kadınlar için ise seslendirmeler yer alıyor.

VAN’DA İLK

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan VİED Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, hazırlanan video ile 6284 sayılı kanunu engelli kadınlara anlatacaklarını söyledi.

Van'da ilk defa böyle bir çalışmanın yapıldığını belirten Yörükoğlu, “Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün de desteğiyle bu yasanın kadını şiddetten nasıl koruduğunu ve kadına sağladığı faydaları anlatacağız. Engelli kadınların ve kız çocuklarının bu yasadan haberleri yoktu.” dedi.

“BOŞLUĞU DOLDURMAK İSTEDİK”

Yaptıkları çalışmayla bir boşluğu doldurduklarına inandıklarını ifade eden Yörükoğlu, ”Engelli kadınlar ve kız çocukları, kadın ve engelli olmaları sebebiyle çifte dezavantajlılar. İstismara ve şiddete çok sık uğramaktalar. Yerelde çalışan kadın örgütlerinin engelli kadınlarla ilgili ciddi bir çalışma yapmadığını gördük ve bu boşluğu doldurmak adına engelli kadınların ve kız çocuklarının şiddetten korunmasına yönelik bu yasayı anlatmak istedik.” diye konuştu.

EĞİTİMLERE DAİR

Engelli kadınlara yönelik yapılacak eğitimlere değinen ve bu yöndeki amaçlarını da açıklayan Yörükoğlu, şu bilgileri verdi:

“6284 sayılı yasasının bazı kelimelerinin karşılığı işaret dilinde yoktu. Engellilerimizin anlayabileceği şekilde sadeleştirerek bu yasa için bir video hazırlandı. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün kadınlara yaptığı bilgilendirme toplantılarına dahil edip verilecek eğitimlerin engelli kadınlar ve kız çocukları için erişilebilir olmasını amaçladık. Ayrıca afiş, kitapçık ve el ilanları bastırdık. Eğitimlerde yer almak üzere ayrıca muhtarlıklara da dağıtılacak. Engelli kadınların 6284 sayılı yasanın kadını her türlü şiddetten koruduğunu, hak arama yollarını öğrenerek güçlenmelerini sağlamak istiyoruz. Çünkü özellikle engelli kadınlar ve kız çocukları aile içinde, yakın çevrelerinden daha fazla şiddet görmekte, bunu anlatamamaktadırlar.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi