Çeyrek asırlık tarçın geleneği devam ediyor

Kardeşler Çay Evi’nde geleneksek hale gelen ve her yıl Kasım- Mart ayları arasında sobanın üzerinde kaynatılarak müşterilere sunumu yapılan Tarçın Çayı bu yıl da sobanın üzerinde kaynamaya başladı.

KÜLTÜR 18.11.2020 11:01:45 0
Çeyrek asırlık tarçın geleneği devam ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da ikamet eden insanların dışında il dışından gelen vatandaşların da tercih ettiği bir buluşma noktası haline gelen 'Kardeşler Çay Evi', havaların soğumaya başlamasıyla birlikte mekan ile sembolleşmiş Tarçın Çayı sunumuna yeniden başladı. Özellikle havaların soğumaya başlamasıyla müşterilerin yoğun ilgisine mazhar olan Tarçın çayı, sobanın üstünde kaynadıkça içerideki havayı da değiştiriyor. Tarçın içmeye gelen müşterilerin ilgi gösterdiği mekân,koyu sohbetlere de ev sahipliği yapıyor. 
Kardeşler Çay Evi’nin işletmecisi olan ve Van’da birçok kişi tarafından tanınan Dolayı Öztürk, yaptıkları uygulamanın çeyrek asıra ulaştığını söyledi. Müşterilerin oldukça memnun olduğunu belirten Öztürk: “Kışa girerken tarçın, vaz geçilmez sıcak içeceklerin başında geliyor, bir de çeşitli bitkiler ekleme yaparak sunum yapıyoruz. Bizim tarçınımız çok faydalı bir tarçın, 6-7 çeşit bitkiyle karma yapıyoruz”dedi.

“KIŞIN ATOMUNU HAZIRLADIK, MÜŞTERİLERİMİZİ BEKLİYORUZ”

Gazetemize konuşan ve çeyrek asırdır devam ettirdikleri uygulama hakkında bilgi veren Kardeşler Çay Evi sahibi Dolayı Öztürk, tarçın çayını, 6-7 çeşit bitki ilave ederek kaynattıklarını  söyledi.
Öztürk şöyle konuştu: “Havaların soğumaya başlamasıyla tarçın kaynatmaya başladık, tarçının birçok hastalığa iyi geldiği ve insanı dinç tuttuğu söyleniyor. Kışa girerken vaz geçilmez sıcak içeceklerin başında geliyor tarçın. Bizim tarçınımız çok faydalı bir tarçın, 6-7 çeşit ekleyerek karma yapıyoruz. Yani her içtiğiniz tarçın, tarçın değildir. Biz yaptığımız karışımdan dolayı kendi tarçınımıza atom diyoruz, kışın atomunu hazırladık, müşterileri bekliyoruz. Koronaya rağmen vatandaşlarımızın yoğun bir ilgisiyle karşılaştık, müşterilerimiz ilgi gösteriyor. 2 tane büyük demlik sürekli sobanın üzerine kaynar vaziyette hazır, sabahın erken saatlerinden kaynamaya başlar, akşam geç vakitlere kadar kaynamaya devam eder. Van’a yolu düşen hemşerilerimizi, dostlarımızı tarçın içmeye bekliyoruz.”

25 YILLIK GELENEK...

Geleneksel hale getirdiği tarçın çayını çeyrek asırdır sobanın üzerinde hiç durmadan kaynattıklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti:“Bilindiği gibi bizim kahvehanenin geçmişi 79 yıla dayanır, şahsım olarak ben de 38 yıldır bu işi yapıyorum. Yaklaşık 25 yıldır ben her sene tarçın kaynatırım, yani her yıl Kasım-Mart ayları arasında tarçınımız sobanın üzerinde hazır olur. Kasım ayında başlarız taki Mart ayının son günlerine kadar tarçınımız hiç durmadan kaynamaya devam eder.  Müşterilerimiz çok memnun, öyle ki bir bardak içen ikincisini hatta üçüncüsünü istiyor ve arkadaşlarına tavsiyede bulunuyorlar. Tavsiye üzerine gelenler kimden duymuşlarsa onun ismini anıyor, işte 'falanca kişi önerdi ben de geldim' gibi muhabbetler oluyor. Hatta bayan müşterilerimiz de gelip istiyorlar, onlara pet bardakta sunum yapıyoruz, alıp gidiyorlar.”

“ÖNERİYORUM”

Kasım ve Mart ayları arasında tarçına inanılmaz derecede bir ilginin olduğunu söyleyen Dolayı Öztürk, bunun da sebebini soğuk algınlığına karşı iyi geldiğine inanılmasına bağlıyor.
Öztürk, “Tarçın çayı soğuk algınlığına iyi geliyor. Bu nedenle içilmesini öneriyorum. Bilinen birçok hastalığa faydası var, doktorlar bile tarçın içmeye geliyor, özellikle rağbet ediyorlar çünkü faydasını biliyorlar. Bunun dışında vatandaşların çok yoğun bir ilgisi var, tarçın kaynatmaya başlamadan önce müşterilerimiz hemen hemen hergün bize soruyorlardı, tarçını ne zaman kaynatacaksınız diye. havalar soğuyunca tarçınımız da kaynamaya başladı. Afiyet olsun" şeklinde konuştu. 


Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi