Balık göçüne büyük ilgi

Van halkı, bayramda adeta piknik ve mesire alanlarına akın etti. Sahiller, Van Kalesi civarı, İskele, Muradiye Şelalesi gibi bir çok turistik mekan ve tarihi alanlar insanlarla dolup taştı. Tatili ve havaların sıcaklığını fırsat bilen insa

KÜLTÜR 8.06.2019 11:26:20 0
Balık göçüne büyük ilgi
Tarih: 01.01.0001 00:00

4 Haziran günü başlayan bayram, 6 Haziran Perşembe günü sona erdi. Ancak 9 gün süren bayram tatili nedeniyle bir çok insan çeşitli programlar yaptı.

Van da, bayramda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı. Ağırlanan misafirlerin ve bayramı Van'da geçiren kentlilerin uğrak mekanları, mesire alanları, dinlence yerleri, piknik yapılabilen alanlar, tarihi ve turistik mekanlar oldu.

MANGALINI ALAN PİKNİK ALANLARINA KOŞTU

Bayram tatilini ve sıcak havaları fırsat bilen vatandaşlar, Ramazan ayından çıkmanın da etkisiyle soluğu piknik alanlarında aldı. Mangal ve semaver dumanlarının eksik olmadığı piknik mekanlarında, et kokusu bir çok alanı etkisi altına aldı.

Muradiye Şelalesi bu yılın en kalabalık günlerini yaşarken, Van Kalesi civarı, İskele, Edremit ve diğer piknik alanları da bundan geri kalmadı.

Büyük bir yoğunluğun yaşandığı piknik alanlarında, mangaldaki etler afiyetle yenirken, semaverdeki çaylarla adeta keyif yudumlandı.

BALIK GÖÇÜNE BÜYÜK İLGİ

Yerli ve yabancı insanların en fazla uğrak yerlerinden birisi de Erciş ilçesindeki Deliçay oldu.

Av yasağı dönemini yaşayan ve bu dönemde yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara göç eden Van Balığı göçünün en çok yaşandığı yerlerden birisini de Deliçay oluşturuyor. Eşsiz göç olayına tanıklık etmek isteyen yüzlerce insan, Erciş Deliçay'a aktı. Söz konusu alan içinde park yeri bulamayan çok sayıda kişi, aracını ana yol üzerine park ederek göçün olduğu dere kenarına yöneldi. Sayısız balık göçünün çıplak gözle izlenebildiği alana ilk kez gelenler, şaşkınlıklarını ve hayranlıklarını gizleyemezken, bu anın hazzını yaşamak üzere defalarca aynı yere geldiğini söyleyenler de oldu.

Ailesi, misafirleri ve çocuklarıyla alanı dolduran yüzlerce kişi, bir yandan balık göçüne hayranlıkla bakarken, öbür taraftan da martıların balık kapma mücadelesini şaşkınlıkla izledi.

Alanda bulunan çok sayıda martının, çaya dalıp avladığı balığı tek hamlede yutması, özellikle de çocukların büyük ilgisini çekti.

HERKES FOTOĞRAF ÇEKTİ

Deliçay'da eşsiz balık göçüne tanıklık eden yüzlerce insan, elinden bir an olsun telefon veya fotoğraf makinasını düşürmedi. Anı ölümsüzleştirmek isteyenler, sık sık deklanşöre bastı.

Özellikle de martıların balıkları avlama anına odaklananlar, çok sayıda fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi.

En kalabalık günlerden birini yaşayan Deliçay'a sadece balık göçünü izlemeye gelenler yoktu. Burada da mangal ve semaverler çokca yakıldı, keyfe keyif katıldı.

Bayramı huzur içinde geçirmek istediklerini belirten vatandaşlar, doğa olayına şahitlik edilebilen bir alanda bu huzuru çok daha fazla htikleri için bu alanı tercih ettiklerini söyledi.

Söz konusu alanlardaki yoğunluk, bayram süresince devam etti. 

Özel Haber: Umut TARHAN