Bakanlıktan, Mehmet Kuşman’a Urartuca eğitimiyle ilgili yeşil ışık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyada Urartuca bilen 38 kişiden biri olan, Van’da yaşayan Mehmet Kuşman’ın bakanlıktan talep etmesi durumunda gerekli kolaylıkların sağlanacağını bildirdi.

KÜLTÜR 24.10.2020 13:04:02 0
Bakanlıktan, Mehmet Kuşman’a Urartuca eğitimiyle ilgili yeşil ışık
Tarih: 01.01.0001 00:00

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın, Van’da yaşayan Mehmet Kuşman’ın Urartuca bildiği ve Urartuca dil eğitiminin verilmesi gerektiği yönündeki önergesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yazılı bir cevap gönderdi.

Bakanlığın, yaşayan dillerin yanı sıra ölen dillerle ilgili de çalışmalarının sürekli olduğu, Kuşman’ın da bakanlığa başvurması durumunda gereken desteğin sunulacağı belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımız (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu)'ca; Kurumumuz yaşayan dillerin yanı sıra Urartuca gibi ölü olup binlerce yıldır konuşuru bulunmayan Sümerce, Akkadca, Hititçe gibi eski Anadolu ve Mezopotamya dilleri ile ilgili yapılan bilimsel çalışma ve yayınlara da her zaman destek vermiştir. Kurumumuz yayınları arasında çıkan Eti Dili Sözlüğü, Sümer ve Türk Dillerinin Tarihî İlgisi ile Türk Dilinin Yaşı Meselesi, Büyük Sümerce Sözlük gibi eserler bunun bir göstergesidir. Bununla birlikte Urartu dili ile ilgili başvuru olması hâlinde gerek kitap ve makale yayını gerekse de bilimsel proje desteği yoluyla bu alandaki çalışmaların değerlendirilmesi mümkündür. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından 2013 yılında Urartu Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Bu merkez tarafından 2014 yılında Urartu Sohbetleri başlıklı bir konferans dizisi başlatılmıştır. Öte yandan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Sümeroloji Ana Bilim Dalının akademik programı kapsamında Urartuca dersleri bulunmaktadır. Mehmet Kuşman'ın Urartuca ile ilgili bilimsel çalışmalarını Kurumumuza teklif etmesi hâlinde değerlendirilmesi mümkündür.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi