AYGAD TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ!

GAZETECİLİKTE KÜLTÜR SANAT HABERCİLİĞİ

KÜLTÜR 24.06.2020 14:59:48 0
AYGAD TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazeteciliğin ve gazetecilerin bütün dönemlerde tartışıldığı ve farklı kesimlerin kendine göre yonttuğu bir meslek dalı olan gazetecilik, aksiyon el olduğu kadar heyecanlı ve bir o kadarda meşakkatli bir meslek dalıdır.

Herkesi bir türlü memnun edemeyen ve bütün kesimlerin kendisinden övgü ile bahsetmesini istediği bir alan olan gazetecilik mesleğini, kötü amaçlı kullananlara karşı omurgalı gazeteciler, ilkeleri doğrultusunda eğitimler alarak kötü niyetli, çıkar amaçlı çürükleri bu meslekten uzaklaştırmaya çalışsa da zorlandığımızı söylemek doğru olacaktır.

Mesleği kötü amaçlarına alet eden gazeteciliğin ve gazetecilerin bu önemli eksikliğini ve aksayan yönlerini tespit eden, Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 60 gazeteciyi eğitime Aldı ve gazetecilik mesleğine zarar veren çıkar amaçlı çalışan sözde gazetecileri ortamlarınızda barındırmayın bu mesleği kirletiyorlar diye sıkça tembihlerde bulunuldu…

Bütün dünya koronavirüs salgın hastalığına kilitlenirken, Türkiye’de ortamın biraz rahatlamasıyla birlikte Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği önemli bir etkinliğe imza attı.

Toplantının kendisi kadar konusu ve içeriği de çok önemli ve anlamlıydı.

Bugüne kadar fazlasıyla ihmal edilen bir konuydu..

Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş toplumu gerçek kültür sanattan uzaklaştıran anlamı kaydırılmış ve magazinsel hayattan öteye gitmeyen kültür ve sanat haberleri veriliyordu birçok yerde hala verilmeye devam ediliyor.

Önemli bir boşluk ve açığın kapatılması açısından değerli bir program oldu.

Beş gün süren kültür sanat eğitimine Türkiye’nin önemli şehirlerinden olan, 22 ilden 60 gazeteci katıldı.

Yeni kuşakların gerçek sanattan ve Türkiye’nin aslını ve özünü ifade eden gerçek kültüründen uzak olması yapılan toplantının önemini daha çok ön plana çıkarıyor.

Türkiye’de kültürden sanattan çok, paparazzi haberciliğine dönüşen ve gerçekte gençliğimizi yanlış yönlendiren kötü algı oluşturarak, sanat ve kültürü yanlış enformelerle lanse etmeye çalışan çevrelere de ders niteliğinde bir eğitim programı düzenlendi.

Bu olumsuzluk özerinden yola çıkarak Türkiye’ye örnek olacak ve bütün basın kurumlarının da üzerinde durması gereken kültür sanat gazeteciliği eğitimi düzenleyen Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’ne (AYGAD) teşekkür ediyorum.

Aslında Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD)  Başkanı Sayın Ahmet Işıkdağ, bu duruma bir dur demek ve toplumun ilgisini çekebilecek olan kültür ve sanat haberlerini daha da arttırabilmek için ve özellikle altını çizerek ısrarla her ortamda dile getirdiği gazetecilikle gezteciliği birbirinden ayrılması ve net ortaya çıkması için böylesi bir etkinliğe imza attıklarını dile getirdi.

Bu programı, etkinliği ve eğitimi bir gazeteci olarak zamanlama açısından çok önemsediğimi belirtmek istiyorum.

Tüm ülkemizi ve özelde gençliğimizi kültür sanat adına yanlış bilgilendirmelerle gerçek tarihimizden, kültürümüzden ve değerlerimizden uzaklaştığını görüyoruz.

Gazeteciliğin en önemli görevlerinden biri toplumun değerlerine saygı göstermek ve sahiplenmek olmalıyken aksinin yapılıyor olması çokça düşünülmesi ve müdahale edilmesi gereken bir konudur.

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin yaptığı bir kıvılcımdı aslında.

Bundan sonrası bu kıvılcımı tutuşturup Türkiye’nin her yerine yaygınlaştırması gereken gerçek gazetecilerdir.

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle İstanbul ve Anadolu’nun farklı illerinden 60 gazeteciye yönelik düzenlediği Kültür ve Sanat Gazeteciliği Eğitim Programı oldukça dolu ve içeriği zengindi.

Birbirinden kıymetli, ülkesinin değerlerine sahip çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği destek ile Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin sunduğu imkânla Gazetecilere 5 gün boyunca İstanbul’un farklı tarihi ve kültürel mekânları gezdirildi.

Hocalarımızın kültür sanat eğitimi sunumları hem bilgi içerikli hem de oldukça eğlenceliydi yani bir başka güzeldi emeklerine sağlık.

22 ilden gelen birbirinden değerli mesleğinin farkında olan gazetecilerin kaynaşması, illerimizin de kaynaşması anlamına geliyor tabi ki.

Herkesin kendi iline olan sevdası ayrıca görülmeye değerdi. İnsanların illerini tanıtması için gösterdiği sevgi aynı zamanda ülkeye ve değerlerine gösterilen sevgiydi.

 Düzenlenen programa telekonferans yöntemiyle katılarak gazetecilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz; kültür, sanat ve miras konularının sağlıklı ve doğru bir şekilde haberleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, “AYGAD’ın hazırladığı böylesi önemli bir programa biz de bakanlık olarak gereken desteği sağladık. Toplumu bilgilendirme adına gazetecilerin

Görevi ve sorumluluğu çok büyük yerel medyanın önemi göz ardı edilmemeli. Bakanlık olarak kültür ve sanat alanındaki her çalışmayı desteklemeye çalışıyoruz. Bu eğitim programıyla kültür ve sanat haberciliği alanındaki eksikliğin tamamlanmasını umuyoruz” dedi.

Tanımaktan mutlu olduğum oldukça aktif iyi niyetli kendinden emin bir görüntü sergileyen AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ eğitimin açılış töreninde konuşmaları kayda değerdi.

 AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, “Tarih boyunca çok farklı kültürlerle iletişim kurarak zenginleşen büyük bir medeniyetin mirasçısı olan milletimizin, bu olağanüstü kültürel birikimini doğru ve etkin bir biçimde kullanması konusunda biz basın mensuplarına da önemli görevler düşmektedir” diyerek, “Kültürel mirasımızın gelecek nesillere hakkıyla aktarılabilmesi adına, öncelikle üstesinden gelmemiz gereken bilgi, kavrama, analiz ve sentez basamaklarını doğru adımlarla çıkabilmemiz için pusulaya ihtiyacımız var.

Bu pusulanın gösterdiği yönü doğru tayin edip yorumlamak da biz basın mensuplarının temel görevlerinden biridir” diye konuştu.

Başkan Işıkdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel basınımızın hak ettiği değeri ve itibarı yeniden elde edebilecek pozisyona gelmesini sağlamayı hedefliyoruz. Siz değerli meslektaşlarımın da çok iyi bildiği gibi tarihimize bir dönüp bakacak olursak kurtuluş savaşımızın her safhasında yerel basın faaliyet göstermiş, deyim yerindeyse en kritik noktalarda kitleleri harekete geçirecek hayati önem taşıyan hamleleri yapmıştır.

Yerel basının zaten mevcut konum olarak sıkıntılı olduğu son yıllarda bir diğer mesele de gerek büyük şehirlerimizde gerek Anadolu’nun çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren basın kuruluşları ve basın mensuplarının Basın İlan Kurumu’nun tutarsızlıklarla dolu ilan alım paylarındaki şartları da bel büken bir diğer olumsuzluktur dedi.

Başkan Ahmet Işıkdağ, Kültür Sanat Gazeteciliği Eğitimi için hazırlanan raporun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan istişareler neticesinde bir ihtiyaç ve gereklilik olduğuna kanaat getirerek karar verildiğini ve bu eğitimin hem belgeselini yapacaklarını hem de kitabını basacaklarını dile getirdi.

5 günlük eğitimin sabah saat 7 ‘de başlayarak yemek araları hariç akşam 22’ de başlayan etüt çalışmaları gece saat 0 2’ ye kadar sürmesi katılımcıların uykusuz ve yorgun olmasına rağmen herkesin pozitif olması ve halinden memnun kalması birlikteliğin ne denli faydalı olduğunu gözler önüne seriyordu.

Her anının dolu dolu geçtiği programa katılanların bir dayanışma içinde Türkiye’nin mozaiğini oluşturmaları birlikteliğin umutlarını arttıran yaklaşımlardı.

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) Başkanı ve yönetiminin nazik davetinden ve ilgi ve alakalarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum.

Böylesi etkinliklerin ülkemizdeki gazeteciliğin gelişimi ve dayanışması acısından önemli bulduğumu belirtir devamını dilerim.

Eğitimden dolayı emeği geçen herkesi kutluyorum…

HABER YORUM A.BAKİ KARACA