22 İlden 60 Gazeteci İstanbul’da Buluştu

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlediği ‘Kültür ve Sanat Gazeteciliği Eğitim Programı’ Pendik Atatürk Kültür Merkezi’nde protokol üyeleri ve gazetecilerin geniş ka

KÜLTÜR 17.06.2020 22:13:22 0
22 İlden 60 Gazeteci İstanbul’da Buluştu
Tarih: 01.01.0001 00:00

AYGAD ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği ‘Kültür ve Sanat Gazeteciliği Eğitim Programı’ Türkiye’nin 22 farklı kentinden gelen yaklaşık 60 gazetecinin katılımıyla başladı. Açılış töreninde konuşan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, 14 Haziran’da Bingöl merkezli meydana gelen 5,7 şiddetindeki depremde evleri hasar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak sözlerine başladı. Işıkdağ, “Yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar ve vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yine Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan, kısa sürede dünyaya yayılıp ülkemizde de görülen ve Pandemi ilan edilen covid-19 ile mücadele de en başarılı ülkeler sıralamasının üst basamaklarında Ülkemiz yer almaktadır. Virüs, başta insan sağlığı ve ekonomiye verdiği tahribatla birçok ülkeyi çıkmaza sürüklemiştir. Ancak Başta Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, Sağlık Bilim Kurulumuz, Sağlık çalışanlarımız ve tüm ilgililerin üstün gayretleri neticesinde bu virüsten en az hasarla kurtulmamızı sağlamaya çalışmaları takdire şayandır. Son verilere baktığımızda çalışmaların ve gayretlerin ne derece ciddi ve önemli icra edildiğini görebiliyoruz. Bu azimli çalışmalarından dolayı Başta Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın belirlenen kurallara riayet etmeleri kendi ve sevenleri açısından önem arz eder. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlere rahmet, hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Maalesef son birkaç gündür vakalarda artış görülüyor. Belirlenen kurallara uyum sağlarsak, virüsü hem bedenimizden hem ülkemizden defedeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Işıkdağ: Amacımız Kültür ve Sanat Alanında Yapılan Çalışmaları Topluma Doğru Aktarmak

“Tarih boyunca çok farklı kültürlerle iletişim kurarak zenginleşen büyük bir medeniyetin mirasçısı olan milletimizin, bu olağanüstü kültürel birikimini doğru ve etkin bir biçimde kullanması konusunda biz basın mensuplarına da önemli görevler düşmektedir” diyen Işıkdağ, “Bu olağanüstü kültürel mirasımızın gelecek nesillere hakkıyla aktarılabilmesi adına, öncelikle üstesinden gelmemiz gereken bilgi, kavrama, analiz ve sentez basamaklarını doğru adımlarla çıkabilmemiz için pusulaya ihtiyacımız var. Bu pusulanın gösterdiği yönü doğru tayin edip yorumlamak da biz basın mensuplarının temel görevlerinden biridir. Bu kapsamda AYGAD Başkanlığı görevini üstlendiğim günden bu güne gerek şahsım gerek yönetim kurulu üyelerim ile basın mensuplarının nitelik ve eğitim alanında layık oldukları noktaya ulaşabilmeleri için önemli çalışmalara imza attık. Bu programımız da yine bu çalışmalarımızı taçlandıracak nitelikte kapsam ve değere sahiptir. Kültür Sanat Gazeteciliği Eğitim programımızın amacından da kısaca bahsetmek isterim. Eğitimimizin amacı; hükümetimizin ve yerel yönetimlerin kültür ve sanat alanında yapmış oldukları çalışmalarını toplumumuza doğru ve layıkıyla aktaracak olan basın mensuplarımızın bu alanda yeterli donanıma sahip, bilgi birikimi, gözlem ve yorumlayabilme kabiliyeti ile birlikte liyakati de elden bırakmadan çok yönlü kazanımlarla kendilerini geliştirebilecekleri fırsatı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

İlan Payı Vurgusu

Başkan Işıkdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel basınımızın hak ettiği değeri ve itibarı yeniden elde edebilecek pozisyona gelmesini sağlamayı hedefliyoruz. Siz değerli meslektaşlarımın da çok iyi bildiği gibi tarihimize bir dönüp bakacak olursak kurtuluş savaşımızın her safhasında yerel basın faaliyet göstermiş, deyim yerindeyse en kritik noktalarda kitleleri harekete geçirecek hayati önem taşıyan hamleleri yapmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluş safhasında da Ulu Önderimiz Kemal Atatürk’ün de destek ve teşvikleriyle yerel basın çok güçlü destek görmüştür. Yerel basının tarihimizde olduğu gibi günümüzde de önemi bir hayli büyük. Zira faaliyet gösterdikleri bölgelerde toplumun kulağı ve sesi olmak gibi önemli bir meziyete sahipler. Ancak üzülerek belirtmekte fayda görüyorum günümüz dijital çağında sosyal iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla yaygın ve yerel basının önemi gün geçtikçe göz ardı edilmektedir. Yerel basının zaten mevcut konum olarak sıkıntılı olduğu son yıllarda bir diğer mesele de gerek büyük şehirlerimizde gerek Anadolu’nun çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren basın kuruluşları ve basın mensuplarının Basın İlan Kurumunun tutarsızlıklarla dolu ilan alım paylarındaki şartları da bel büken bir diğer olumsuzluktur.”

“STK ve Meslek Odaları Devlet Tarafından Yarı Resmi Kurumlar Olarak Desteklenmektedir”

Basın mensuplarının eğitim seviyelerindeki düşüşe de dikkat çeken AYGAD Başkanı Işıkdağ, “Basın kuruluşlarının dezavantajları arasında gösterebileceğimiz önemli bir noktadır. Eğitimli ve liyakatli bireylerin camiamıza yeniden kazandırılabilmesi için en kısa zamanda ciddi ve elzem adımlar atılması temennimizdir. Bu konuyu biraz daha somut ifadelerle izah edebilmek adına bir örnek vermek isterim. Bir bölgede bir esnaf bir işletme faaliyeti yapabilmek için devlet tarafından belirlenen şartları yerine getirir, bu şartların uygulanması da belli kontrol mekanizmaları tarafından denetlenir. Denetlemelere ve şartların sürdürülebilirliğinin sağlanmasına esnafın faaliyet alanına göre kayıtlı olduğu STK ve meslek odaları da katkı sağlar. Bu STK ve meslek odaları devlet tarafından yarı resmi kurumlar olarak desteklenmektedir. Örneğimizi şuraya bağlamak isterim; en basit anlamda bir esnaf dahi iş yeri açmak için çeşitli kıstas ve şartları yerine getirmek durumundayken toplumun sesi ve kulağı olmak gibi kutsiyeti oldukça yüksek olan basın kuruluşlarının ve çalışanlarının da faaliyete başlarken belli kriterleri taşıması ve bu şartların denetimi ve sürekliliğinin sağlanması gerekmez mi? Bu denetim mekanizmalarının devletine bağlı, mesleğin itibar ve sürekliliğine kendini adamış, elini taşın altına koymaktan çekinmeyecek istekli ve donanımlı STK ve meslek kuruluşları görevlendirilerek sürdürülebilirlik ve nitelik artırılabilir dedi.

Başkan Işıkdağ sözlerini şöyle tamamladı: “Kültür Sanat Gazeteciliği Eğitimi için hazırladığımız raporu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptığımız istişareler neticesinde bir ihtiyaç ve gereklilik olduğuna kanaat getirerek karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kültür ve liyakata verdiği önemi de bir kez daha hep birlikte görmüş olduk. Bu vesile ile Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Mehmet Nuri Ersoy, Bakan yardımcımız Özgül Özkan Yavuz, Telif Hakları Daire Başkanı Emire Cete, Telif Hakları Genel Müdürümüz Dr. Ziya Taşkent ve tüm Bakanlık çalışanlarına Kültür Sanat gazeteciliği eğitim programımıza katkılarından dolayı meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum. Eğitim programımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.”

Başkan Cin: Her Yıl Çok Sayıda Kültür ve Sanat Programı Yapıyoruz

Programda söz alan ev sahibi Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, belediye olarak kültür ve sanata büyük önem verdiklerine dikkat çekerek her yıl çok sayıda kültür ve sanat programına ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Başkan Cin, şöyle dedi: “Yurdun dört bir yanından gelen gazetecilere ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz.”

Açılış programında emeği geçenlere plaket takdim edildi. Program daha sonra eğitim çalışması ile devam etti. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Eroğlu katılımcılara iletişimde farkındalık konusunda bir seminer verdi.

Sultanbeyli’de yenilen öğlen yemeğinin ardından program, Aydos kalesi gezisiyle sürdü. Durum değerlendirilmesi yapılmasının ardından ilk gün programı tamamlandı.

Program 4 Gün Boyunca Dolu Dolu Geçecek

4 gün boyunca dolu dolu geçecek olan programda, çeşitli atölye ve eğitim çalışmalarının yanı sıra katılımcılara İstanbul’un tarihi ve turistik mekanları da gezdirilecek.