Yaka-Koop’tan pandemi süreci değerlendirmesi

Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, pandemi sürecinde çalışmaları evde sürdürdüklerini ancak muhtarlar başta olmak üzere ailelerle ilişkilerini devam ettirdiklerini belirterek, “Bu süreçte en fazla aile içi şiddetin arttığına tan?

KADIN 11.08.2020 11:56:25 0
Yaka-Koop’tan pandemi süreci değerlendirmesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son yıllarda kadına ve çocuklara yönelik şiddet ile çocuk yaşta zorla evliliklerle ilgili çalışma yürüten Yaka-Koop üyeleri, pandemi sürecinde bu yöndeki çalışmalarını evlerinde sürdürdüğünü açıkladı.

‘EVDE DANIŞMANLIK YAPTIK’

Pandemi sürecinde yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Gümüşhan, “Biz pandemi sürecinde genelde evde çalışmalarımızı yürüttük. Evde danışmanlık yapmaya çalıştık. Bu süre içinde hasta olanlar da bizi aramaya başladı. Muhtarlarla ve ailelerle diyaloğu hiç koparmadık. Yüz yüze çalışmalara bir süre ara verdik. Ancak şiddet ve erken yaşta evlilikle ilgili nerelere başvurabilecekleri yönünde afiş ve broşürler dağıttık. Türkiye’deki diğer kadın kurumlarıyla toplantılarımızı daha çok telekonferans şeklinde yaptık.” dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDET KONUSU

Yaptıkları görüşmelerde ve gelen şikayetlerde bu dönemde aile içi şiddette artış olduğuna tanık olduklarını belirten Gümüşhan, şunları söyledi:

“Muhtarlarla yaptığımız görüşmelerde aile içinde şiddetin çoğaldığını söylediler. Şiddet başvuruları çok oldu, bayramda bile bize başvuran kadınlar oldu. Hatta gidip görüştüğümüz aileler oldu. Herkes evde bir arada kalıyor, ekonomik olsun, başka sebepler olsun bu dönemde sorunlar oluştu. Çoğu kişi bizi aradı. Bu süre içinde başvurmaları gereken yer konusunda da insanlar ne yapacaklarını bilmiyordu.”

ÖNLEMLER KONUSU

Kadın ve çocuklar başta olmak üzere insanların pandemiye dair önlemler konusunda fazla bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Gümüşhan, “Bu salgından insanların kendilerini nasıl koruyacakları konusunda fazla bilgi sahibi olmadıklarını gördük. Mesela maske konusunda yeterince uyulmadığını gözlemledik, maske ya çenelerinde ya kollarında ya da hiç yok.” diye konuştu. 

Gümüşhan, pandemiyle ilgili gelişmelere paralel olarak bundan sonraki çalışmalarını ona göre planlayacaklarını ve bu konuda yeni projeler geliştireceklerini kaydetti.

Yaka-Koop’tan pandemi süreci değerlendirmesi
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi