İpekyolu üzerindeki bitmeyen kavşak çalışmaları Vanlıyı isyan ettirdi

Karayolları tarafından geçtiğimiz yıl startı verilen SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki Köprülü Kavşak projesi ile İpekyolu Caddesi boyunca yapılan refüş çalışması Vanlı’nın canına tak ettirdi.

İPEKYOLU 19.06.2019 20:56:04 0
İpekyolu üzerindeki bitmeyen kavşak çalışmaları Vanlıyı isyan ettirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Geçtiğimiz yıllarda birisi İkinisan, Karayolları Kavşağı olmak üzere iki köprülü kavşak yapan Karayolları Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Van’da bir köprülü kavşağın daha startını verdiği. Uzun yıllardır gelen talepler üzerine İpekyolu üzerinde Bölge Hastanesi önünde bir köprülü kavşak için ihaleye çıkıp işin startını veren Karayolları, köprülü kavşak ile birlikte önceki dönem Valisi Murat Zorluoğlu’nun da talimatıyla cadde boyunca refüj çalışması başlattı.

Her iki işin de startı geçtiğimiz yıl verilirken İpekyolu üzerindeki bitmeyen bu çalışmalar uzayınca Vanlılar adeta isyan etti. Yaklaşık bir yıldır devam eden köprülü kavşak çalışması yavaş ilerleyen çalışmalar boyunca kapalı kalırken yeniden başlayan çalışmalar ile caddeyi kullanmak tam anlamıyla zor hale geldi. Hastaneye ulaşmanın oldukça sıkıntılı bir hale geldiği, civardaki esnafın siftah yapamaz hale geldiği süreçte vatandaş ise karşıdan karşıya bile geçemez duruma gelmesinden dolayı sitem etti. Tepkisini dile getiren esnaflar ve vatandaşlar bir yılı aşkındır devam eden ve mevcut haliyle uzayacağa benzeyen çalışmanın hızlandırılması için yetkililere çağrıda bulundu. Edremit ilçesine bağlı bulunan Van Bölge ve Araştırma Hastanesi ‘Köprülü Kavşak’ projesi çalışmaları devam ediyor.

Yaklaşık olarak 1 yıldır devam eden proje çevrede bulunan hastaneye gelen vatandaşı ve esnafı zor durumda bırakıyor. Çalışmaların devam ettiği süre içerisinde hastaneye gelen vatandaşın ulaşım ve can güvenliğini tehlikeye sokarken, çevre de bulunan oto galericiler sitesi esnafına alternatif yol sağlanmaması, işlerin uzun süredir devam etmesi müşteri kaybı ve maddi sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Açıklamalarda bulunan Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Emre Erkan, çalışmanın başlamasından itibaren site giriş ve çıkışlarının durma noktasına geldiğini ve alternatif yol olmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi. Diğer yandan hastaneye gelen vatandaş ise, ulaşım noktasında, üst geçittin kapatılması ve karşıdan karşıya geçerken can güvenliğinin hiçe sayıldığını dile getirdi.

ÇALIŞMA BİTMELİ, BİTENE KADAR DA ALTERNATİF YOL OLUŞTURULMALI!

 ‘Oto Galericiler Sitesi’ esnafı, yaklaşık olarak 1 yıldır devam eden ‘Köprülü Kavşak’ projesinin tamamlanması ve siteye alternatif yol açılmasını isterken, işlerin bir an önce hızlandırılarak tamamlanmasını istedi. Köprülü kavşak yapımının başlamasıyla birlikte siteye giriş ve çıkışların farklı yollardan sağlanmasının ardından işlerini olumsuz yönden etkilendiğini dile getiren Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Emre Erkan, “Köprülü kavşak yapım çalışmasının yapılmasının ardından oto galericiler sitesine giriş ve çıkışları durma noktasına geldi. Şu an alternatif bir yol verildi ama gelen müşteri geliş ve gidiş noktasında sıkıntı yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Burada bulunan yetkilerle görüşüyoruz, ellerinden geldiğince hızlandırmaya çalıştıklarını söylediler. Çalışmanın devam etmesi bölgede en çok galericiler sitesi esnafını olumsuz yönde etkiledi. Emniyet ve Bölge Hastanesi’ne alternatif yol sağlanırken, bu noktada galericiler sitesine alternatif yol sağlanamadı. Yüklenici firma işi hızlandırıp bizim siteye alternatif yol açmak adına çalıştıklarını bize ilettiler. Buradaki galericiler sitesi esnafı olarak bir an önce çalışmanın hızlandırılıp bitirilmesini talep ediyoruz. Çalışmanın bitmesiyle birlikte işlerimizin açılması bizleri rahatlatacaktır. Alternatif yol açılması, ışıklandırma yapılmasıyla beraber bizleri mutlu edecektir.” diye belirtti.

ESNAFLAR SİFTAH YAPAMAZ HALE GELDİ

İşlerinin çalışmayla birlikte düştüğünü ve bu şekilde devam etmesi durumunda daha da kötü olacağını ifade eden oto galericiler sitesi esnafı Melik Ecer, “Çalışmanın başlamasının ardından işlerimiz düştü. Alternatif yol verilmemesi, araçların giriş ve çıkış noktasında alternatif sağlanmaması müşteri kaybımıza neden oldu. Hala çalışmalar devam ediyor. Umuyoruz ki çalışmalar kısa süre içerisinde sonuçlandırılır. Yapılan yatırım kent adına önemli ama insanların mağdur etmemek şartıyla, burada bir mağduriyet yaşanacaksa bunun önüne kısa sürede geçmek düzeltmek bizleri mutlu edecektir. Temennimiz kısa süre içerisinde çalışmaların bitmesi olacaktır.” dedi.

AKBULUT: İŞLERİMİZ DURMA NOKTASINA GELDİ

Köprülü kavşak yapım çalışmasından dolayı olumsuz etkilendiklerini ifade eden oto galericiler sitesi esnafı Resul Akbulut, “Çalışmanın bu başlamasıyla beraber oto galericiler sitesine alternatif yol sağlanmadı. Bu noktada Bölge Hastanesi kısmında alternatif yol sağlanırken, oto galericiler sitesi esnafına bu imkân verilmedi. Kentte şu an en büyük resmi oto alım ve satışının yapıldığı yerde işlerin durma noktasına getirdi. Burada yaklaşık olarak 120 esnaf var, büyük bir iş ve ticaret kaybımız var. Buraya gelmek isteyen müşteri gelmiyor, gelemiyor. Site’nin giriş ve çıkışlarında problemler yaşanıyor. Oto galericiler sitesinden merkeze 7 kilometre iken şu an 15 kilometre oldu. Bu noktada işlerin daha hızlandırılıp bize alternatif bir yol sağlanmasını talep ediyoruz.” dedi.

ALTERNATİF YOL YOK, ULAŞIM DA YOK!

Oto galericiler sitesi esnafı Metin Ulak, işlerinin daha öncede iyi olmadığını ve yapılan köprülü kavşak çalışmasıyla beraber işlerinin durma noktasına geldiğini dile getirdi. Ulak, “Piyasadan dolayı işlerimiz durma noktasına geldi. Bu çalışmayla birlikte toz, çamur ve yolların kötü olmasından kaynaklı müşteri gelmek istemiyor. Alternatif yol olmamasından dolayı uzun bir yol kat ettikten sonra buraya gelebiliyor. Alternatif yol konusunda bayramdan sonra açılacağı yönündeydi. Onun açılmasını bekliyoruz, şu anlık herhangi bir gelişme yok. Buraya gelmek isteyen müşteri oto galericiler sitesini 2 kilometre geçtikten sonra dönüp öyle gelebiliyorlar. Yüklenici firma ile görüştük, bir an önce yapacakları ve bitireceklerini söyledi. Tahminimce 10-11 ayda bitirmeyi düşünüyorlar. Bizim buradaki tek talebimiz; oto galericiler sitesine alternatif yol sağlanması ve işlerin daha hızlandırılarak bitmesidir.” diye ifade etti.

KINA: İKİ TARAFI DA OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Çalışmanın başlamasıyla siteye giriş ve çıkışlarda alternatif yol olmamasından dolayı müşteri kaybettiklerini belirten oto galericiler sitesi esnafı Fevzi Kına, “Çalışmayla birlikte bazen siteye giriş-çıkış yapamıyoruz. Büyük bir proje yapılıyor ama 3-4 işçiyle yapılması, işlerin ağırdan alınması kabul edilemez. Burası merkezi bir alan, iş alanı ve çok sayıda insanın uğradığı ticari bir alan konumunda yer alıyor. İnsanların acil olarak uğraması gerektiği ve hastane alanı, işlere çok yoğun verilmesi gerekirken neden bu kadar az işçiyle çalışılıp işler ağırdan alınıyor. Burada patika bir yol yapılmıyor, mahalle arasında bir yol yapılmıyor. Burada en merkezi ve insanların en uğrak noktası olan bir alanda çalışma yürütüyorsun. Bir tarafı ticari alan, diğer tarafı sağlık alanı yer alıyor. İki tarafı da olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.

HERKES İVEDİLİKLE BİTMESİNİ İSTİYOR!

Çalışmayla birlikte yolların sürekli değişmesi kaza riskine davetiye çıkarttığı ifade eden Kına, “Birçok insanın uğrak noktası olan bir alandan bahsediyoruz. Burada memlekete bir yatırım kazandırırken, başka insanları mağdur etmek, başka insanların işlerine engel olmak doğru değildir. Yan tarafa bize yol verilmesi gerekiyor. Gelişimizi ve gidişimizi bu yoldan sağlayalım. Buraya gelen giden birçok insan oluyor, bazen biz bile acaba bu yol kapatıldı mı tedirginliği yaşıyoruz. Buraya gelmek isteyen arkadaş veya müşteriler arayıp gelmek istiyor ama yoldan dolayı dönmek zorunda kalıyor. Buradan yüklenici firma ve karayolları yetkilerinden isteğimiz işlerin daha hızlı yapılması ve alternatif yol sağlanmasını bekliyoruz.” diye belirtti.

RONA: PİYASA KÖTÜYDÜ, ÇALIŞMAYLA DAHA KÖTÜ OLDU

Köprülü Kavşak yapım çalışmasının uzun süredir devam etmesinden dolayı işlerinin kötü gittiğini ifade eden Oto galericiler sitesi esnafı Erkan Rona, işlerimiz yapım çalışmasından dolayı müşteri kaybına neden olduğunu ifade etti. Rona sözlerine şöyle sürdürdü; “İşlerimiz her geçen daha da kötüye gidiyor. Gelmek isteyenler olsa da gelmek istemiyor, yolların kapalı olması ve alternatif bir yolun olmaması burada esnafı zor durumda bırakıyor. Şu an kira ödeyemiyoruz, araç alamıyoruz ve satamıyoruz. Sattığımız arabayı eski paraya alamıyoruz. Piyasada bir durgunluk var, bu çalışmayla birlikte işlerimiz durma noktasına geldi. Burada çok sayıda esnaf var, çalışmanın başlamasıyla ve alternatif yol olmaması ve işlerin ağır ilerlemesi bizleri olumsuz etkiledi. Buradan talebimiz işlerin daha hızlanması ve alternatif yol açılmasını talep ediyoruz.” dedi.

KESKİN: İŞLERİN HIZLANDIRILMASI VE CAN GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ

Öte yandan çalışma ile ilgili vatandaşlar da sitemler geldi. Bölge hastanesi karşısında 1 yıla aşkın yapımı devam eden ve çalışmaların sürdüğü köprülü kavşak ile ilgili vatandaşlar, üst geçit yolunun kapatılması, karşıdan karşıya geçerken ölüm tehlikesi riski taşıdıklarını ve çalışmanın uzun süredir kendileri mağdur ettiğini  dile getirdi. Çalışmanın başlamasından beri zorluk çektiklerini ve bu yıl itibariyle üst geçit kısmının kapatılmasıyla mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Serkan Keskin adlı vatandaş, “Hastaneye geldiğimiz zaman indiğimiz nokta çok tehlikeli, ayrıca karşıdan karşıya geçerken tehlike altındayız. Burada araç kullanan vatandaşlarda pek anlayışlı olmayınca yol verme ya da rahat bir şekilde karşıya geçme imkânımız olmuyor. Buradan karayolları ve yüklenici firmadan beklentim işlerin daha hızlandırılması ve insanların can güvenliğini riske atmamalarıdır. Işıklandırmanın daha aşağı kısma yapılacağına yayaların indiği noktada olması daha iyi olurdu, üst geçidin kullanılmasına yönelik çalışma yapılması gerekiyor. İşlerin bir an önce hızlandırılması gerekiyor.” dedi.

İNSANLAR CAN GÜVENLİĞİ SORUNU YAŞIYOR!

Şantiye alanın insanlar açısında büyük bir problem teşkil ettiğini, araç kullanan vatandaşların yayalara saygı duymadığını ve insanların risk altında olduğunu ifade eden Harun Dilmaç adlı vatandaş, “Burada üst geçit kısmı yolu tamamen kapatılmış durumda, 1 yıla aşkın çalışma devam ediyor. Üst geçit kısmına yol verilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların mağdur edilmemesi gerekiyor. Çalışmalar devam edilebilir ama insanların can güvenliğini sağlayacak şekilde şu an göründüğü şekilde değil, insanlar karşıdan karşıya geçerken risk alarak geçmemelidir. Bir an önce önlem alınması ve çalışmaların denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye ifade etti.

KARŞIDAN KARŞIYA GEÇTMEK EZİYET OLDU

Çalışmaların hızlanması gerektiği ve can güvenliğini her şeyden daha üstün olduğu vurgusu yapan Ayşe Kaplan adlı vatandaş, “İnsanların toplu ulaşım araçları tarafından orta kısımda indirilmesi, durak olmaması karşıdan karşıya geçerken risk alması kabul edilemez. Burada bir aracın frenin patlaması insanların hayatını kaybetmesinin sorumluluğunu kim verecek. Bunların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bir an önce işlerin hızlandırılıp, yayaların bulunduğu noktanın düzeltilmesi, üst geçittin faaliyete geçmesi ve yolların düzeltilmesi gerekiyor.” diye belirtti.

“İNSANLARIN CANI HİÇE SAYILIYOR”

Çalışmaların kontrolsüz şekilde yapıldığını, insanların canını hiçe sayıldığını ifade eden Diyar Buğrun adlı vatandaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Burada insanların canı hiçe sayılıyor. Toplu taşıma araçlarından inen vatandaşlar karşıdan karşıya geçerken risk alıyor. Üst geçitti kullanma şansın yok. Geçici ışıklandırmanın yaya geçidi kısmında yapılaması ve üst geçidin açılması gerektiğini düşünüyorum. Uzun süredir devam eden çalışmanın hızlandırılarak bitirilmesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

“BİR YILDIR BU SIKINTIYI ÇEKİYORUZ”

Bölge Hastanesi’nde yıllardır devam eden bir trafik problemi olduğunu ve çalışma yürütüldüğü ama çalışmanın bir türlü sonuçlandırılmadığını dile getiren Harun Kaya adlı vatandaş, “Çalışmanın uzun süredir devam ediyor. Bulunduğumuz noktada araç problemi, toplu taşıma problemi, karşıdan karşıya geçerken gibi problemler yaşıyoruz. Üst geçittin kapatılması, karşıdan karşıya geçerken elimizde çocuk oluyor risk taşıyoruz. Özellikle çevre yolunun olmaması araç yoğunluğunun fazla olması ve hızlı geçmeleri büyük bir sıkıntı teşkil ediyor. Burada bir an önce düzeltilmesi gereken noktalar düzeltilmeli, insanları hayatına önem verilmeli, trafik lambası ve üst geçittin açılması gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz günler de trafik kazası yaşandı, vatandaşa çarpan araçta oluyor. Şu an ailem ve çocukla karşıdan karşıya rahat bir şekilde geçemiyorum. Bu olaya daha hızlı müdahale edilmesi gerekiyor. Yaklaşık olarak bir yıldır bu sıkıntıyı çekiyoruz.” şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-