İpekyolu Belediyesi kararlı; 10 Ağustos'a kadar...

İpekyolu Belediyesi, daha yaşanabilir bir kent adına, özellikle Van Gölü sahillerine yakın mahallelerden başlanmak üzere ahır yıkımlarının kararlılıkla devam ettiğini bildirdi.

İPEKYOLU 26.06.2020 16:20:16 0
İpekyolu Belediyesi kararlı; 10 Ağustos'a kadar...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Belediyeden yapılan açıklamada; Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü başta olmak üzere, konu ile ilgili Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün denetimleri sonrası, özellikle Van Gölü’ne yakın mahallelerden Buzhane Mahallesinde, ilk etapta tespiti yapılan 110 kaçak hayvan barınağının yıkım işlemlerinin kararlılıkla devam ettiği vurgulandı. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan da, 10 Ağustos tarihine kadar, ilçe sınırlarında bulunan tüm ahırları yıkmayı planladıklarını, bu süre zarfında kendi rızası ile ahırlarını yıkmak için başvuru yapacak olanların ahırlarının ücretsiz yıkılacağını söyledi. Aksi durumda ise sürenin dolmasının ardından ahırların tavizsiz bir şekilde yıkımına devam edileceğini kaydeden Aslan, 10 Ağustos 2020 tarihinden sonra kaçak yapı cezası ve yıkım bedelinin yüzde 20 faizle vatandaştan tahsil edileceği uyarısında da bulundu.

Daha modern, yaşanılabilir bir kentçalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü bildiren İpekyolu Belediyesi, yıllardan bu yana kangrenleşen ve tüm şehrin sorunu haline gelen kaçak ahırların şehir dışına aktarılması çalışmalarına hız verildiğini açıkladı. Bu çalışmalar kapsamında; Yalı ve Buzhane mahallelerinde tespitleri yapılan ve halk sağlığını tehdit eden 110 kaçak işletmenin ahır ve ağılcılık faaliyetlerini sonlandırması için gerekli hukuki tebligatların yapıldığı kaydedilirken, aynı zamanda Yalı ve Buzhane Mahallelerinde alt yapı sorunu olan bazı ahır giderlerinde kanalizasyon olmadığı için direkt dereye akıtılan katı ve sıvı atıkların,  eşsiz bir doğaya sahip olan Van Gölünün kirlenmesine sebep olduğuna da işaret edildi.

ASLAN: AHIRLARI 10 AĞUSTOS TARİHİNE KADAR KALDIRMAYI PLANLIYORUZ

Şehir merkezinde kalan hayvancılık işletmelerinin çevreye yaydıkları kötü koku, görüntü kirliliği ve hastalık etkenlerinin yanı sıra ciddi anlamda çevre kirliliğine sebep olduğunu belirten İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan; “Daha önce Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi Koordinasyonunda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan kurul, kentteki ahırların şehir dışına taşınmasına yönelik karar almıştı. Bu kapsamda önceliği Van Gölüne yakın Buzhane ve Yalı Mahallelerinde  bulunan ahırlardan başlayarak, ilçe sınırlarımızda ki tüm ahırları en geç 10 Ağustos 2020 tarihe kadar kaldırmayı planlıyoruz. Ön görülen sürenin dolmasından önce ahırlarını yıkmak isteyen vatandaşların yıkım işlemlerini belediye olarak biz gerçekleştireceğiz. Bahse konu sürenin dolmasının ardından kesinlikle ve kesinlikle merkezde bulunan ahırlara müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca İmar Mevzuatı ve Çevre Kanunu kapsamında yasal süreç işletilerek verilen sürenin bitmesine rağmen hala ahırların kaldırılmaması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde yasal müeyyide uygulanarak söz konusu ahırların yıkılması ve yıkım bedelinin ilgili şahıslardan alınacağını da buradan ifade etmek istiyorum." dedi.

"49 AHIR SAHİBİ, YIKIM İÇİN BELEDİYEYE MÜRACAAT ETTİ"

Yürütülen çalışmalar neticesinde şuana kadar 49 ahır sahibinin, yıkım işlemi için belediyeye başvuru yaptığını ifade eden Aslan; "Buzhane Mahallesinde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde şu ana kadar 49 ahır sahibi kendi rızaları ile ahırlarının yıkılması için belediyemize müracaat etti. Planlanan program dahilinde bahse konu ahırların yıkım işlemlerini sürdürüyoruz. Bu konudaki tutumumuz çok net. Bu sebeple hayvancılık ve besicilik yapan vatandaşlarımıza buradan seslenerek, 10 Ağustos tarihinden önce yapılacak müracaatlarda kendilerine yıkım ve enkaz kaldırma konusunda ücretsiz desteğimizin süreceğini belirtmek istiyorum. 10 Ağustos 2020 tarihinden sonra kaçak yapı cezası ve yıkım bedeli  20 faizle vatandaştan tahsil edilecek. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güzel bir çevrede yaşamasına yönelik çalışmalarımız aralıksız bir şekilde sürecek. Vatandaşlarımızdan da yapacağımız çalışmalara destek vermelerini istiyorum" ifadelerini kullandı. 

İpekyolu Belediyesi kararlı; 10 Ağustos'a kadar...