Yüzde 50 hibe desteği verilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından makine ve ekipman desteği konusunda yayımlanan tebliğe göre çiftçilere 73 kalemden oluşan destek programında, alacağı makine ve ekipman için yüzde 50 hibe desteği verilecek. Tuşba Ziraat Odası Başka

TARIM VE HAYVANCILIK 8.11.2021 10:42:36 0
Yüzde 50 hibe desteği verilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” Resmî Gazete'de yayımlandı.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

73 kalemden oluşan destek programında çiftçiye, alacağı makine ve ekipman için yüzde 50 hibe desteği veriliyor.

Hibe programında Genç Çiftçi, başvuru tarihi itibarıyla, yaş olarak 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış gerçek kişi; Engelli Çiftçi, % 40 ve üzeri engelli raporu bulunup başvuru aşamasında bu raporu beyan edebilecek çiftçi; İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulayıcısı Çiftçi, başvuru sırasında sertifika ibraz edebilecek çiftçi şeklinde sınıflandırılıyor.

1 MAKİNE İÇİN BAŞVURU YAPABİLECEK

Destek programına başvuru yapacak çiftçiyi ilgilendiren diğer ayrıntılar, şöyle yer alıyor:

“Listede belirtilen makine-ekipmanlardan, 0-40.000,00 TL arasında fiyatlandırılan makine-ekipman talepleri öncelikli olarak değerlendirilecek. A İş Planı kapsamında belirtilen makine-ekipman listesindeki sadece 1 makine için proje başvurusunda bulunulabilir. Başvuruda traktör ruhsatı ve ÇKS belgesi aynı kişiye ait olmalı. Coğrafi işaret menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Türk Patent ve Marka Kurumu veri tabanından kontrol edilecektir. YEÜ’ye yönelik yeni tesis, tamamlama, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon yatırımları, ulusal öncelikli yatırım olarak değerlendirilir.”

ÇİFTÇİ NASIL KARŞILADI?

Çiftçiler tarafından genelde olumlu karşılanan hibe desteğine ilişkin bazı eleştirilerin de olduğu belirtildi.

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, çiftçinin destek programına ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

Söz konusu hibe desteğinin çiftçiler tarafından uzun yıllardır beklendiğini belirten Özgökçe, “2014 yılından bu yana yüzde 50 hibeli alet ve ekipman desteği verilmiyordu. Çiftçilerimizin modern alet ve ekipmana ihtiyacı var. Çiftçiler, bu desteklerin en az 5 yıl üst üste sürmesini bekliyorlar” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN BİRDEN FAZLA ALET VE EKİPMANA İHTİYACI VAR”

Proje içeriğine ilişkin bazı beklentilerinin olduğunu, bunlardan birinin de makine ekipman için yapılan başvuru şekli olduğunu belirten Özgökçe, “Bakanlıkça yayınlanan tebliğde, hibe olarak verilen destek sadece 1 makine için verilecek, oysa çiftçimizin birden fazla makine ve ekipmana ihtiyacı var. Bizim beklentimiz birden fazla makine alabileceği şeklindeydi” diye konuştu.

“BAŞVURU SÜRESİ AZ”

Projeye başvuru süresinin de kısa tutulduğuna işaret eden Özgökçe, şunları söyledi:

“Projeye başvuru tarihleri 31 Ekim-17 Aralık 2021 olarak belirlenmiş. Projeye başvuru süresi de kısıtlı, en az 75 gün olmalıydı. Çiftçi bu zamanda başvuru konusunda zorlanacaktır.”

ÇİFTÇİYE BAŞVURU ÇAĞRISI

Çiftçilere bir an önce destek başvurusunda bulunmasını isteyen Özgökçe, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimizin yüzde 50 hibe desteği almaları için en kısa zamanda Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvurularını yapmaları gerekiyor. Modern tarım yapabilmek için modern tarım alet ve ekipmanlarına ihtiyaç vardır.”

Yüzde 50 hibe desteği verilecek

Özel Haber: Adil HARMANCI