Yenitürk: Vanspor yönetiminden istifa ediyoruz

Vanspor Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, yönetim olarak Vanspor'dan istifa kararı aldıklarını açıkladı. Son haftalarda Vanspor'u yeni sezonda iyi bir noktaya taşımak için büyük çaba gösterdiklerini, yeni yönetim oluşturmak iç

SPOR 30.06.2021 14:34:59 0
Yenitürk: Vanspor yönetiminden istifa ediyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vanspor tesislerinde gazetecilerle bir araya gelen Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, göreve dönemin Valisi Murat Zorluoğlu'nun görevlendirmesi ile geldiklerini söyleyerek, "Bilindiği üzere 2017-2018 sezonunda Vanspor'umuzun yine böyle bir sıkıntısı vardı. O zaman Vali Murat Zorluoğlu tarafından davet edildik. Vanspor'a yardımcı olacaklarını, beraber hareket edileceğini, güzel bir yönetim oluşturularak taşın altına elini koymamız ısrar rica edildi. Bizler de konu Vanspor olunca, konu Van olunca gözümüzü kırpmadan, sorgulamadan, borcunun ne olduğunu sormadan daveti kabul ettik" diye konuştu.

Göreve geldikten sonra ellerini taşın altına koyduklarını anlatan Yenitürk, "Vanspor için elimizi taşın altına koyduk ve Vanspor'umuzu 2017-2018 yarı sezonunda devraldık. Biz başladığımız zaman takımımız Antalya'da ve hocası yoktu. 10 tane futbolcumuz kalmıştı. Buna rağmen transfer sürecine kısa bir süre kalmıştı. 15 gün içerisinde transferlerimizi yapıp, hocamızı takımın başına getirdik. Sezona başlar başlamaz, ciddi bir mücadele vererek, sıkıntılı bir süreç içerisinde bir diğer seneyi hesap ederek, o gün scout ekiplerimizi ciddi bir şekilde çalıştırarak, o dönem ligi 7. Sırada bitirdik. Ama önümüzdeki sene için ciddi araştırmalar yaparak, güzel bir kadro kurarak 2018-2019 futbol sezonunda iddialı bir şekilde, grupta varız, şampiyonluğa oynayacağız diye bir hedef koyduk. O sezon direkt şampiyon olmasak da, play-off'larda gerçekten ciddi bir mücadele vererek, hemen hemen tüm Van olarak kenetlendik, bir araya geldik, hedefimize ulaştık ve şampiyon olduk" ifadelerini kullandı.

"SIKINTILARA RAĞMEN PLAY-OFF'TA MÜCADELE ETTİK"

Yenitürk, "2018-2019 yılında 2. Lig'e çıktıktan sonra tekrar aynı sezon birinci lige çıkma gibi bir hedefimizin zor olacağını, buna rağmen güzel bir kadro kurduk. Sıkıntılarımız olmasına rağmen ciddi bir mücadele verdik. Play-off'u az bir puanla kaybettik. 2020-2021 futbol sezonunda ise yine geçtiğimiz yıl böyle kongre sıkıntıları yaşadık. Bizim de götüre bilme şansımızın az olduğunu, sıkıntılarımızın olduğunu defalarca dile getirdik. İki kongre sürecinde de aday olamadık. Bir ekip kuramadık. Buna rağmen çaresiz bir durumda kaldık. Kongremiz bittikten sonra arkadaşlarımızla istişare yaptık. Bırakırsak, takım kayyuma gidecek ve çok ciddi sıkıntılar yaşayacağı kanaatine vardık. Biz elimizi tekrar taşın altına koyduk ve takımımızı mağdur etmedik. Bu sezonda transferde geç kalmamıza rağmen, istediğimizi transferi yapamamamıza rağmen, 4-5 mevkide eksiğimiz olmasına rağmen yine de ciddi bir mücadele verdik. Güzel bir hırsla, güzel bir ekip ruhuyla takımımızı play-off'a taşıdık. Play-off'ta maalesef bazı sıkıntılardan dolayı, bazı ödemelerden dolayı, futbolcularımızın haklı olarak birçoğunun sözleşmesi bitiyordu, 'benim sözleşmem bitiyor, ya alacağımı alır oynarım yada oynamayacağım' gibi şeylerle karşılaştık. Bunlara rağmen bunları aştık. Play-off'umuza devam ettik. Fakat nasip olmadı, elendik. Şehrimize 2018-2019 yılında şampiyonluk yaşattık. 2019-2020 yılında play-off'a ulaşma heyecanı yaşattık ve fakat nasip olmadı. Bu sezon ise yine play-off heyecanı yaşattık. Biz başladığımız günden bu yana Vanspor'u bütün şirketlerimizin üstünde tuttum, çocuklarım gibi gördüm. Ciddi bir emek verdik ve bir yerlere getirmek için çaba harcadık. Kendimizi sıkıntıya soktuk. Şirketlerimizi bir tarafa bıraktık, çocuklarımızı ihmal ettik, buna rağmen çok ciddi emekler verdik" diye konuştu.

"EMEĞE SAYGISIZLIK VAR"

Çok büyük emek göstermelerine rağmen, birilerinin sürekli kendisini hedef haline getirdiğini anlatan Yenitürk, "Bizim memleketimizde emeğe saygısızlık var. Bizim memleketimizde her zaman, başarı alkışlanmamıştır. Her zaman başarı kıskanılmıştır. Her zaman başarı, çekememezliklerle karşılaşmıştır. Ama biz hiçbirine aldırış etmedik. Bu sezon biz yine mutlaka kongreye gideceğimiz ifade ettik. Aday olacakların kongre öncesi mutlaka üye olma zorunluluğu var dedik. Israrla bunu söyledik. Buna rağmen bu kapıya gelip, beni üye yapın diyen kimse boş dönülmemiştir. 9 Haziran'da ilk kongre günümüzde aday çıkmadı. Bizim de bu sezon götürme şansımızın olmadığını ve ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı, imkanlarımızın olmadığını ifade ettik ve herkesi Vanspor'a sahip çıkmaya davet ettik. Buna rağmen aday çıkmadı. 16 Haziran'da ikinci kongremizde yine aday çıkmadı. Biz halen istifa etmemiştik ve etmemişiz de. Bunu bir tarafa bırakarak tekrar arkadaşlarımızla görüştük. Gerekli istişareleri yaptık. Bu görüşmeden sonra Sayın Valimizle görüşmeye başladım. Sayın Valimiz geçtiğimiz yıl bize 1 milyon civarında destek sundu. Bunun arttırılmasını talep ettik. Sayın Genel Sekreterimizle bunu görüştük. Bu desteği bu yıl için 2 milyon civarına çıkardık. Tesislerimiz yıllardır onarım görmemiş, tadilat görmemiş bir durumda. Bu sezon tesiste ciddi sıkıntılar yaşadık. Tesisimizin tadilatı için ve destek için 10 gün Ankara'da milletvekillerimizle, siyasilerimizle, il başkanımızla mücadele ettik. Gençlik Spor Bakanımızla bir araya geldik. Gençlik Spor Bakanımızdan 8,5-9 milyon civarında bir proje çıkararak tesisimizin tamamını onarım yapmak için onay aldık. Milletvekillerimizden 500 bin TL civarında bir sponsorluk temin ettik. İsim sponsorumuz Silahtaroğlu Çağrı beyden 900 bin TL bu sezon için ek ödenek yapılmasını görüştük. Kendi çapımızda yine bir şeyler sağlamaya çalıştık" dedi.

"BİRÇOK İŞADAMI İLE BİR ARAYA GELDİK, YENİ YÖNETİM KARARI ALDIK"

Hafta başında yönetimimizle birlikte toplandıklarını, yeni yönetim oluşturma kararı aldıklarını dile getiren Servet Yenitürk, "Yine biz bu taşın altına elimizi koyalım diye, bir karar aldık. Tabi yeni yönetim için Ankara, İstanbul ve Van'da birçok işadamımızla görüştük. Rica ettik. Bir araya geldiğimizde de herkesin en az 200 bin TL sezon içerisinde destek olmasını, 200-300 bin TL'de Vanspor'a borç vermek kaydıyla, bu sezonu böyle götürelim diye bir karar aldık. Yönetime giren tüm arkadaşlarla böyle bir istişare yaparak, böyle bir karar aldık. Yeni oluşturduğumuz yönetimimizde başta ben, Adnan Bayram, Oktay Ukay, Cafer Kanpolat, Suat Akman, Muhammet Çiftçi, Kadir Çetin, Levent Cankurtaran, Selami Tozoğlu, Fatih Akdeniz ve Sezgin Sezer, bu arkadaşlarımızın tamamıyla görüşerek, taahhütlerini söz alarak Vanspor'u mağdur etmeyelim diye bir karar aldık. Yönetimimizde bir kısım arkadaşlarımız da bizi yalnız bıraktığı için, azınlık duruma düşme durumundaydık. Azınlığa düşmekten dolayı tekrar bir olağanüstü kongre kararı alabiliyorduk. Böyle bir karar aldık. Biz yönetime girdiğimiz zaman Vanspor'u kendi isteğimizle devralmadık. Vanspor'a talip olmadık. Vanspor'un sıkıntılarından dolayı davet edildik, daveti çevirmedik" ifadelerini kullandı.

"GÖREVE GELDİĞİMİZDE BORÇLARI SORGULAMADIK"

Başkan Yenitürk, sözlerine devamla, "Yönetime geldiğimiz zaman Vanspor'un ciddi borçları vardı. Bunları hiçbir zaman dile getirmedik. Hiçbir zaman yargılamadık, sorgulamadık. Biz her şeyi göğüsleyerek yolumuza devam ettik. O dönemde kulüp 20 milyon borcu vardı. Hiçbir zaman kimse yazmadı, bir yerde konuşulmadı. Sadece 20 milyon belediyeden borç alınmıştı. 12 milyon civarında sponsorlukla, Spor Toto'dan, Federasyondan gelir gelmişti. Bizim de 3-3,5 sezonumuza denk gelecek şekilde 57 milyon civarında bir harcama yapılmıştı. 10 yıl boyunca bizim Vanspor'umuz sadece düşmemeye oynamıştı. Biz geldiğimiz 20 milyon nereye harcanmış diye yargılamadık. Biz geldiğimizde resmiyette 5 milyon lira borç görünüyordu. Ama sonuçta bu borç 7,5- 8 milyona çıktı. Sigorta ve vergi borcu 3,5 milyon civarında görünüyordu. 10 yıl boyunca futbolcuların sigortaları eksik yatırıldığından dolayı kulübe 1 milyon 800 bin lira ceza geldi. Listemizde olmayan sebeplerden dolayı tesislerimize yapılan tadilat, aydınlatmadan dolayı kulübümüze icra geldi. Biz devraldığımız zaman hocalar, futbolcular kulübe icra gönderdi. Avukatlar icra gönderdi. Buna rağmen biz hiçbir zaman üşenmeden bunların mücadelesini verdik. Eski yönetimde yer alan arkadaşlar dahi, bir sefere mahsus, çek vermişlerdi. Bu çekin karşılığı ödenmişti. Fakat tekrar bir fatura kesilmiş. Top, forma, bedeli olarak, bu arkadaşımız kulübü icraya verdi. 117 bin TL karşılığında 180 bin TL'ye yakın para ödedik. Biz bunların hiçbirini sorgulamadan yolumuza devam ettik.

"ARAÇLARIMI VE İŞ MAKİNALARIMI İPOTEK OLARAK VERDİM"

Vanspor'un borçlarına karşılık kendisine, çocuklarına ait araçları ve iş makinalarını ipotek olarak verdiğini dile getiren Yenitürk, "Vergi ve sigorta borcundan dolayı kulübe transfer yasağı geldi. Bu yasağı kaldırmak için borçların bir kısmını ödeyip, sigortayı ve vergiyi ya komple yatırmamız gerekiyordu, yada yapılandırma yapabilmemiz için, borç miktarı kadar ipotek vermemiz gerekiyordu. Mecburen hiç kimseye söylemeden, 8 tane iş makinemi sigortaya ipotek ettirdim. Halen ipoteklidir. Kendi aracımı ve çocuklarımın araçlarını vergi dairesine ipotek ettirdim. Halen o araçlarda ipoteklidir. Bu kadar emeklerimize rağmen, düşündüğümüz fedakârlıklara rağmen eleştirildik. Buna rağmen, sıkıntı üstüne sıkıntı yaşıyoruz. Son durumumuz için kararı vermiştik. Biz bugün basın açıklamasıyla birlikte yolumuza devam edecektik. Yine Vanspor'u, Van taraftarını, Van halkını yalnız bırakmayacaktık. Bu taşın altına elimizi koyacaktık ve yolumuza devam edecektik. Ama talihsiz bir açıklama ile karşılaştık. Bir gazeteci arkadaşımız Zahir Kandaşoğlu ile röportaj yapmış. Zahir bey bu röportaj sonrası beni birkaç kez aradı. 'Benim söylediklerimi çarpıtmışlar. Ben genel bir açıklama yaptım. Yanlış yazmışlar' dedi. Kimsenin bana tepki gösterme hakkı yok. Ben emek verdim. Ben Vanspor'u şirketlerimizin üstünde tuttum. Vanspor'u çocuklarımın üstünde tuttum. Babam yatalaktı, ihmal ettim. Cenazesine yetişebildim. Ben vergi ve sigortalarımı yatırmadım, Van'daki bütün işlerimi kaybettim ama Vanspor'u yarı yolda bırakmadım. Kendim için hayatımda kimseden borç para istemedim. Ama Vanspor için bunu yaptım. Allah'a şükür bu borçları ödedim. Bunu en iyi bilen yönetimdeki arkadaşımız Oktay Ukay'dır. 6-7 kez kendisi de borç getirmiştir" dedi.

"BİZE ÇOK HAKSIZ İTHAMLARDA BULUNDULAR"

Kendilerine yönelik haksız ithamlara tahammül edemediklerini söyleyen Servet Yenitürk, "Vanspor için çaba harcadık. 'Servet Yenitürk Vanspor'u yok etmeye istiyor' demiş. Olan bir Vanspor mu vardı, ben yok ettim. Olmayan bir Vanspor'u ben var ettik. Kendi imkânlarımızla, kendi mücadelemizle olmayan bir Vanspor'u, var ettik. Vanspor ismini Türkiye'de konuşturduk. Vanspor ismini hemen hemen her hafta A Spor kanalında konuştuk. Van'ın her köşesinde Vanspor'u konuşturduk. Daha önce Vanspor maçlarına 300-500 kişi giderken, bizim zamanımızda stadımız 8 bin ile 10 bin kişiyle doldu. Yeri geldi stadımızda 3-4 bin Türk Bayrağı sallandı. Vanspor'u 3. Lig'den 2. Lig'e çıkardık. 3 yıldır Van'da futbol heyecanı yaşatıyoruz. Vanspor'u nasıl yok ettik? 'Yenitürk Vanspor'u şartlı bırakacağını söylemiş' bunu kime söyledik. Kim gelip aday oldu da Servet Yenitürk Vanspor'u şartlı bırakıyor. Kim gelirse gelsin, sonuna kadar yardımcı olacağız dedik. Yanında olacağız. Gerekirse yönetiminde olacağız dedik. Hiçbir zaman kimseye şartlı yanaşmadık. Hiç kimseye alacağımızdan dolayı para talep etmedik. Hiç kimse bunu diyemez. Para konuşulduğunda bizim hiçbir şahıstan talebimiz olmadı. Evet, para harcamışız, borç almışız, Vanspor'a borç vermişiz ama neticede bizde şehrimize bu heyecanı yaşattık. Taşın altına elimizi koyduk ve ne yapılması gerekiyorsa hazırız dedik. Servet Yenitürk alacağının peşine düşseydi 8 tane iş makinesi çöpe atmazdı. Servet Yenitürk alacağının peşine düşseydi çocuklarının ve kendi bindi aracını ipotek ettirmezdi. Bu araçların satışını bile göze aldık" diye konuştu.

"BU TAKIM İÇİN HASTANEMİ SATTIM, BİR HASTANEMİ DAHA SATACAKTIM"

Vanspor için bir hastanesini sattığını, bir diğer hastanesini de satmaya karar verdiğini, ama bu gelişmeler üzerine istifa kararı aldığını anlatan Yenitürk, "Bu takım için bütün servetimi verdim. Bir tane hastanem vardı onu da sattım. Bir tane hastanem daha var karar vermiştim, yarın onu da satacaktım. Van'da hangi işadamı bu fedakârlığı yapar? Kim yapar bunu söylesinler. Valilikten de para aldık, belediyeleri de ziyaret ettik. Tesisimizin belki 15 yıldır tadilatı yapılmamış. Tesisimizi komple tekrardan yapabilmek için, milletvekillerimiz, AK Parti İl Başkanımız Kayhan Türkmenoğlu bir hafta-10 gün mücadele ettik. 8,5-9 milyonluk proje onaylattık. Bunu sadece Vanspor için yaptık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi vermek kötü müdür? Vanspor'a destek istemek kötü müdür? Bizden önceki yönetimlerde hangi başkan kendi cebinden bin lira harcadı. Buralardan gelen desteklerle Vanspor'u ayakta tutmaya çalıştılar. Kendi paramızla yürüttüğümüz zaman Vanspor, Servet Yenitürk'ün şirketi yapılıyor. Para vermediğimiz zaman, para toplamaya çıktığımız zaman Servet Yenitürk, başlamış para toplamaya. Birileri 'Servet Yenitürk bu takımı asla bırakmaz' diyorlardı. İşte bırakıyorum. Konuşulan her şey Vanspor'a zarar verdi. Bırakmayacağız diye bir talebimiz yoktur. Biz hep fedakarlığa var olduk. Biz hep elimizi taşın altına koymaya var olduk. Hep servetimizi harcamaya var olduk. Kendi imkânlarımızla bu takımı götürmek için yola çıktık. Kandaşoğlu, açıklamasında, 'Servet Yenitürk Vanspor'u, Ömer Gülüştür dönemine getirdi' demiş. Ben bu haksız eleştirilere gerçekten üzülüyorum. Sorulan sorular da, verilen cevaplar da yanlıştır. Ömer Gülüştür bu kulübe talip oldu. Ama o süreç şaşalı bir süreçti. O süreçte sınır ticareti vardı. O süreçte valizlerle, torbalarla Vanspor'a para geliyordu. Vanspor'a gönülle gelmedik. Davet edildik geldik. Biz geldiğimizde olmayan Vanspor'a harcamak için geldik. Emek için geldik. Geçen yıl İstanbul'dan 20 tane işadamı getirmiş, fakat ben engel olmuşum, takımı vermemişim. Buradan Kandaşoğlu'na da sesleniyorum; yıllarca ticaret odası başkanlığı yaptı. Yoldan geçen biri gelip ticaret odasına başkan adayı olabilir mi? Olamaz. Çünkü ticaret odasına üye olması gerekiyor. Burası da bir dernektir. Kimsenin babasının çiftliği değil" açıklamasını yaptı.

 "ŞOVMENLİK YAPMAYA GELDİLER"

Geçen sezon birilerinin şovmenlik yapmak için geldiğini söyleyen Yenitürk, "Biz geçen sene de, bu sene gibi kongreye çıkmadan, aday olmak isteyen var ise, bizlerle hareket etmek isteyen var ise, mutlaka kulübe gelip üye olsunlar dedik. Kimse gelmedi. Biz kongre kararı aldıktan sonra üye kaydı yapamayız. Buna rağmen tüzüğümüzü gönderdik, adayız diyen şovmen arkadaşlarımıza, arkadaşlar böyle bir niyetiniz var ise, direkt aday olma niyetiniz var ise, yönetimimizle güç birliği yapmak isteseniz bile kulübümüze üye olmak zorundasınız. Kandaşoğlu da devreye girdi. O zaman biran evvel gelsinler, kulübümüze üye olsunlar dedi. Kimse gelmedi. Bu şovmenlik midir? Evet, şovmenliktir. Kongre günü gelip liste sunmayan, kongre günü gelip de kulüpte üyeliği olmayanlar, 'Servet Yenitürk bize engel oluyor' diyorlar. Şimdi ben mi engel oldum, yoksa onlar yalancı aday mıydı, yoksa şov peşindeler miydi? Van'da her zaman başarıyı ezmeye çalışıyorlar. Başarıyı yok etmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı biz de tekrar yönetimimizle bir karar aldık. Bu sene de çok ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı bilmemize rağmen, göğüslemek istiyorduk, takımımız yalnız bırakmak istemiyorduk. Van'ı, Van taraftarını sahipsiz bırakmak istemiyorduk. Vanspor'umuzu sahipsiz bırakmak istemiyorduk. Bugün o kararımızı aldık. Yarın itibariyle istifa ediyoruz. Yine de Servet Yenitürk ve yönetimine ne düşüyorsa, biz yine Vanspor'un yanında yer alacağız. Vanspor'a sahip çıkan kimse, onun yanında olacağız. Bizden buraya kadar, başladığımız günden bu yana bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Biz buraya kadar getirdik. Ama ne yazık ki, başladığımız günden bu yana engel olmaya çalıştılar. Destek olacaklarına, köstek oldular. Biz Vanspor'u bir yerlere getirmeye çalıştığımız kadar, Vanspor'u o kadar yok etmeye çalıştılar. Van'da artık bu kıskançlığı bir tarafa bırakalım. Biz Van'da birlik, beraberliği sağlayamıyoruz. Van'da bir yumruk olamıyoruz. Olmadığımız müddetçe bir yere gelemeyiz. Van'ın tek etkinliği olan, kalbi olan Vanspor'u da yok etmek için mücadele verdiler. Bizde buraya kadar dayanabildik. Yarın istifamızı verdikten sonra, umarım ilimizin mülki amirleri, siyasileri, Vanspor'umuzu yalnız bırakmaz, sahipsiz bırakmaz. Temennimiz budur" ifadelerini kullandı.

 "HAKSIZ ELEŞTİRİLER BİZİ ÇİLEDEN ÇIKARDI"

Haksız eleştirilerilerin kendilerini çileden çıkardığını, bu yüzden takımı bırakma kararı aldıklarını anlatan Servet Yenitürk, "Son eleştiriler bizi artık çileden çıkardı. Biz bu takımı bırakmıyorduk. Servet Yenitürk hiçbir şey talep etmiyor. Vanlı işadamları gelip sadece bir tane araç ipotek etsinler. Buyursunlar, gelsinler. Sadece benim araç ipoteklerimi çözsünler, ben 10,5 milyon TL alacağımdan vazgeçeceğim. Her şeyimizi ortaya koyduk. Şirketlerimizi batıracak duruma getirdik. 3-4 bin çalışandan 300-400 çalışana düştük. Müşterilerimizi kaybettik. İstifamızdan sonra kulübümüzün resmi müdürü var. Müdürümüz istifalarımızı dernekler masasına sunacak. Dernekler masasından sonra mahkemeye mi gidilir, siyasiler, mülki amirleriz mi el koyar, kayyumun atanır, geçici yönetim mi atanır bilmiyorum. Ben inanıyorum inşallah Vanspor'u sahipsiz bırakmazlar. Kayyum geldiği zaman her şeyi inceleyecek. Benim hesabında 1 lira yanlış var ise, bir tek kuruş talebim yoktur. Bu süreçte yine üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız" diyerek, sözlerini tamamladı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş- Salih Deniz