Tarih: 28.06.2018 10:18

Yaşam alanlarına dönüyorlar

Facebook Twitter Linked-in

 

15 Nisan'da başlayan av yasağından bir süre sonra tatlı sulara, derelere göç eden balıklar yumurtalarını bıraktıktan sonra Van Gölü'ne geri dönüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, göç olayının yüzde 80 oranında tamamlandığını ve şimdi yoğunlukla tersine göçün başladığını söyledi. Yavru balıkların da göle doğru yola çıktığını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Bu müthiş bir döngü. Yumurtalarını bırakan balıkların tersine göçü ile birlikte yavru balıklar da yeni yaşam alanları olacak Van Gölü'ne doğru gidiyorlar. Yani şuanda farklı ve görünmeyen tersine bir göç söz konusu. Birkaç yıl sonra bu yavru balıklar bu kez yumurtalarını bırakmak için üredikleri yer olan derelere yeniden göç edecekler” dedi.

 

 

GÖÇ OLAYI YÜZDE 80 TAMAMLANDI
Van Balığının yumurtalarını bırakmak ve üreme olayını gerçekleştirmek üzere tatlı sulara doğru 15 Nisan 2018 tarihinde başladığı göç olayının yüzde 80 oranında tamamlandığı belirtildi. Çeşitli engelleri aşarak üreme alanları olan tatlı sulara ulaşan balıklar, şimdi yavruları ile birlikte yaşam alanları olan Van Gölü'ne dönüyor.
Yoğunlukla tersine göçün olduğunu söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Balıkların tatlı sulara göçü büyük oranda tamamlandı. Şuan yüzde 20 oranında tatlı sulara göçün devam ettiğini söylemek mümkün. Şimdi Van Gölü'ne doğru yavru balıklar ile birlikte tersine bir göç var. Bu müthiş bir olay. Van Gölü ile tanışan ve tanışacak olan yavru balıklar 2 – 3 sene sonra bu kez yumurtalarını bırakmak için yeniden yaşama başladıkları yer olan tatlı sulara doğru göçe başlayacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“BU YIL GÖÇ ERKEN BAŞLADI”
Havaların bu yıl sıcak geçmesinden dolayı göç olayının da normalden 10 – 15 gün kadar erken başladığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Yani normal takvimimizin biraz önündeyiz diyebilirim. Ancak göç olayı seyrek de olsa av yasağının son gününe kadar devam edebilir. Bu nedenle av yasağı normal takvimi olan 15 Temmuz 2018 tarihine kadar sürecek.” diye konuştu.

 

“BALIK KORUMASINDA GEVŞEME YOK”
Balık göçündeki yoğunluğun bu yıl biraz daha erken azaldığını ve balıkların daha çok mansaplarda yoğunlaştığını anlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “En sorunlu bölge Çelebibağ bölgesi. Ancak orada da Erciş Jandarma Bot Komutanlığı yoğun bir koruma görevi ifa ediyor. Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan'ın bu konudaki hassasiyeti ve hakikaten konuyla yakından ilgilenmesinden dolayı jandarmanın balık koruması aynı duyarlılıkla devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda balık göçünün sonlarına doğru bir gevşeme söz konusu olabiliyordu ancak bu yıl bu hassasiyetlerden ötürü hiçbir gevşeme söz konusu olmadı. Balığı koruma durumu büyük bir başarıyla devam ediyor. Bu da önemli bir durum” şeklinde konuştu.

 

“SU DEBİSİNDE SIKINTI YOK”
Derelerdeki su debisinin de mevsim normallerinde olduğunu anlatan Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “Şuan derelerdeki su oranında bir sıkıntı yok. Ancak bir iki hafta içerisinde su debilerinde ani düşüşler olacak. Bu nedenle kısa vadede değil ama önümüzdeki süreç için bölge olarak su yönetimi planlamasına ihtiyacımız var. Bir taraftan suya ihtiyaç duyan çiftçiler ve bir taraftan da göç eden balıklar var. Balıklar için gerekiyorsa ürün desenini değişmemiz lazım. Bu nedenle bir su planlaması yapmak lazım.” dedi. / Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —