VİED’den engelli kadınlar için farkındalık çalışması

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) tarafından, ‘Engelli Kadınların Üreme ve Cinsel Sağlığa Erişimi İzleme Projesi’ ile engelli kadınlar için üreme ve cinsel sağlık konusunda farkındalık çalışması başlatıldı.

VAN 26.03.2021 11:22:21 0
VİED’den engelli kadınlar için farkındalık çalışması
Tarih: 01.01.0001 00:00

VİED, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ile engelli kadınlara yönelik olarak üreme ve cinsel sağlık konusunda farkındalık oluşturan ‘Engelli Kadınların Üreme ve Cinsel Sağlığa Erişimi İzleme Projesi’ adı altında bilgilendirme çalışmaları başlattı.

YAYINLAR BASILDI

VİED tarafından, farkındalık eğitimleriyle ilgili yapılacak bilgilendirmeler için gerekli yayınlar baskıya verildi.
Broşür, kitapçık ve videolar hazırlanarak faaliyetler hem yüz yüze hem sosyal medya aracılığıyla başlatıldı.

KURUMLAR GEZİLİYOR

Hazırlanan videolar hem sesli hem işaret dili kullanılarak ve alt yazılı şekilde hazırlanarak sosyal medya aracılığıyla engelli kadınların yararlanması için sunulurken, aynı zamanda VİED üyeleri de kurumları ziyaret ederek konuya dair bilgilendirme yapıyor.
VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, engelli kadınların oluşturduğu dernekle birlikte muhtarlıkları ve ilgili kurumları ziyaret ettiklerini ve hazırlanan yayınlarla birlikte bilgilendirme yaptıklarını söyledi.

‘ENGELLİ KADINLAR ÇİFTE DEZAVANTAJ YAŞIYOR’ 

Yapılan farkındalık çalışmasının amacına ilişkin bilgi veren Yörükoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’de 4,5 milyona yakın engelli kadın bulunuyor. Engelli kadınlar, kadın engelli oldukları için çifte dezavantaj yaşamakta, toplumda görmezlikten gelinmektedir. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı mevzularında yok sayılıp, cinsiyetsiz görülmekte, özellikle de sağlık hizmetleri engelli kadınları içerecek şekilde tasarlanmamaktadır. Engelli kadınlar cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, yetersiz aile planlaması hizmetleri, cinsel şiddet ve istismar açısından risk taşımaktadır. Ayrıca engelli kadınlar toplumun duyarlı olmayan tutumu nedeniyle cinsel ihtiyaçlarını baskılamakta ve bu durumu içselleştirmekte, yeterince cinsel bakım alamamaktadırlar. Bu bağlamda biz dernek olarak Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ile engelli kadınların kadın hareketinde görünür olup cinsel sağlıkları ve üreme sağlıkları ile ilgili sorunlarının ve çözüm yollarının engellilere, yakınlarına ve toplumun her kesimine aktarıldığı bir çalışma yapma ihtiyacı duyduk.”

‘YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK’

Yürütecekleri farkındalık çalışmasıyla engelli kadınların yaşam kalitesine katkıda bulunacaklarını ifade eden Yörükoğlu, şunları kaydetti:
“Böylece yürüteceğimiz çalışma ile engelli kadınların cinsel sağlıklarının ve üreme sağlıklarının, yaşam kalitelerinin yükseltilmesine, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve artmasına katkıda bulunulacaktır. Bu nedenle çalışmamızda engelli kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı sorunlarına dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladık.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi