VİED, engelli kadınlara yönelik ‘sağlık projesi’ oluşturdu

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) tarafından, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ile engelli kadınların cinsel sağlıkları ve üreme sağlıkları ile ilgili sorunlarının ve çözüm yollarının bulunması amacı

VAN 3.06.2021 10:18:19 0
VİED, engelli kadınlara yönelik ‘sağlık projesi’ oluşturdu
Tarih: 01.01.0001 00:00

VİED, söz konusu projeyi Van’daki STK’lar ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde gerçekleştiriyor.

VİED yöneticileri önceki gün de Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Daire Başkanı Selma Biçek’i ziyaret ederek işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

15 MAHALLEDE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Konuyla ilgili olarak bilgi veren VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, şimdiye kadar birçok mahallede engelli kadının ziyaret edildiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Bu çalışma ile 15 mahalle, muhtarlık, yerel paydaşlar, STK’lar, kurumlar ve engelli kadın çalışmaları olan birimler ziyaret edilmiş durumda. Çalışmalar paylaşılmış, yapılan projenin sürdürülebilirliğinin artırılması adına işbirlikleri oluşturulmuştur. Bu bağlamda Van Büyükşehir Kadın Aile Daire Başkanı Selma Biçek Hanımefendi ziyaret edilerek uzun yıllardır süregelen çalışmalarımızın devamı için işbirliği yapılmıştır. Diğer paydaş ve kurumlarla işbirliğimiz ve ortak çalışmaları önemsiyoruz ve VİED’in gelişimine önemli katkı sunduğunu düşünüyoruz.”

ENGELLİ KADINLARIN SORUNLARINA DAİR

Engelli kadınların toplum tarafından görmezden gelindiğini belirten Yörükoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’de 4,5 milyona yakın engelli kadın bulunuyor. Engelli kadınlar, kadın engelli oldukları için çifte dezavantaj yaşamakta, toplumda görmezlikten gelinmektedir. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı mevzularında yok sayılıp, cinsiyetsiz görülmekte, özellikle de sağlık hizmetleri engelli kadınları içerecek şekilde tasarlanmamaktadır. Engelli kadınlar cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, yetersiz aile planlaması hizmetleri, cinsel şiddet ve istismar açısından risk taşımaktadır. Ayrıca engelli kadınlar toplumun, sisteminin ve sağlık personelinin duyarlı olmayan tutumu nedeniyle cinsel ihtiyaçlarını baskılamakta ve bu durumu içselleştirmekte, yeterince cinsel bakım alamamaktadırlar.”

PROJENİN AMACI

Projenin bir farkındalık oluşturacağına inandıklarını ifade eden Yörükoğlu, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda VİED olarak UNFPA desteği ile engelli kadınların kadın hareketinde görünür olup cinsel sağlıkları ve üreme sağlıkları ile ilgili sorunlarının ve çözüm yollarının engellilere, yakınlarına ve toplumun her kesimine aktarıldığı bir çalışma yapma ihtiyacı duyulmuştur. Böylece engelli kadınların cinsel sağlıklarının ve üreme sağlıklarının, yaşam kalitelerinin yükseltilmesinin, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve artmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle çalışmamızda engelli kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı sorunlarına dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi