VİDEO HABER - VAN’IN TESCİLLİ BİR ÜRÜNÜ BULUNMUYOR!

Van TSO ile TÜRKPATENT İşbirliğinde düzenlenen Coğrafi İşaret ve Marka Süreci Semineri ne katılan Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca, Van ilinin tescilli bir ürününün bulunmadığını belirtti.

VAN 26.07.2017 16:05:33 0
VİDEO HABER - VAN’IN TESCİLLİ BİR ÜRÜNÜ BULUNMUYOR!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ile Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) İşbirliğinde Coğrafi İşaret ve Marka Süreci Semineri düzenlendi.

Van TSO’da düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca, Türkiye’deki gelişmelere rağmen yıllık patent başvuru sayısının 2016 yılında 6 bin 445 sayısında kaldığını dile getirdi. 

Düzenlenen seminere Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca, Türk Patent Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe, kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile farklı sektörde faaliyet gösteren esnaflar katıldı. 

Türkiye’deki patent başvuru sayısı hakkında bilgi veren Türk Patent Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Koca, “Bilginin fikri, yeniğin ekonomideki ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz her alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da büyümeye, gelişmeye, dünyada adında söz ettirmeye devam ediyor. Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayıları da düzenli bir şekilde artmaktadır. Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum; ülkemizde Kobi sayımız 300 bin civarındadır. Büyük ölçekli işletmemiz 7 bin, üniversite sayımız 200, ARGE merkezimiz 579, tasarım merkez sayımız 68 ve Teknoparkımız da 65’e ulaşmıştır. Ancak buna rağmen Türkiye’nin yıllık patent başvuru sayısı 2016 yılında 6 bin 445 sayısında kalmıştır. Faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirildiğinde yerli buluş sayısı 10 binin üzerine anca çıkabilmiştir.” dedi.

“AVRUPA’NIN EN FAZLA MARKA BAŞVURUSU YAPAN ÜLKESİYİZ”

Türkiye’nin patent başvurusunda pek başarılı olmadığını ancak marka ve tasarım başvurusunda Avrupa’da çok iyi bir sıralamada yer aldığına dikkat çeken Koca, “Marka ve tasarım alanında daha başarılı sayılabiliriz. 2011 yılından bu zamana 100 binin üzerinde marka başvurusu ile sürekli olarak Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapan ülkesi durumundayız. 2016 yılında 40 bini aşan tasarım başvurusunda Türkiye en fazla taşırım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer almaktayız.” diye konuştu.

“VAN’IN TESCİLLİ BİR ÜRÜNÜ BULUNMAMAKTADIR”

Van ilinin patent başvuru sayısının az olduğunu açıklayan Koca, “Van ilinde Türkiye’deki tablodan çok farklı tablo görmemekteyiz. 1995-2007 yılları arasından bu güne kadar başvurulan patent başvuru sayısı 36, faydalı model başvuru sayısı 28, marka başvuru sayısı bin 637, tasarım başvuru sayısı 33 adettir. Van ilinde henüz coğrafi işaret konusunda tescilli bir ürün bulunmamaktadır. Bu rakamlara bakıldığı zaman Van ilinden yapılan başvuru sayılarının az olduğunu maalesef üzülerek söylüyoruz. Ancak biz Van ilinin potansiyelinin bunun çok ilerisinde olduğuna da inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Van TSO’nun kentin marka değeri olabilecek endemik türleri konusunda spekülasyon yaptığı yöndeki yaklaşımları kabul etmediklerini söyleyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise “TSO’nun kentin marka değeri olabilecek, kentin endemik türlerinin tescillenmesi konusunda spekülasyon yaptığı yönde bir takım yaklaşımlar içerisine girildi. Biz bu yaklaşımları kabul etmiyoruz. Van TSO’da böyle bir moda değildir. Van TSO özellikle kente üretilen ürünlerin desteklenmesi konusunda da yoğun bir arzu ve istek içerisinde faaliyetlerini yürütüyor. Dolaysıyla bunu karşılıklı bir spekülasyona dönüştürmek yerine işin uzmanlarından yardım talep ettik. Bilim Sanayi, Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten Türk Patent ve Marka Kurumu bu konuda Türkiye’nin otoritesidir. “ dedi.

VAN KAHVALTISININ COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ REDDEDİLMİŞ

2010 yılında dünyaya tanıtılan Van kahvaltısının coğrafi işaretler tescilinin reddedildiğini aktaran Takva, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2010 yılında biz 13 tane yerel ürünlerimizle ilgili coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduk. Daha sonra deprem süreci ve teknik bir takım nedenlerden dolayı bunların olamayacağı, eksikler nedeniyle ya da bir takım teknik gerekçelerle reddedilmişti. Bunlardan bir tanesi de dünyaya tanıttığımız en önemli markamız Van kahvaltısıydı. Van kahvaltısının coğrafi işaret tescillerinin olamayacağı yönünde bize bildirmişlerdi. Bizler de garanti marka tesciline başvurduk. 

Belki de Türkiye’de ilk olacak şekilde bir konsepti garanti marka tescili şeklinde onaylatarak bunu Van’a kazandırdık. 2010 yılında Van Ticaret Borsa’sı birkaç ürün üzerine coğrafi işaret tescili almak üzere başvuruda bulunmuştur. Bu süreçte de devam ediyor. Diğer kurumların da Valilik de dahil coğrafi işaret tescili konusunda inisiyatif alabileceği ve bazı kurumları görevlendirebileceği gerçeğini de paylaşıyoruz. Ancak Van kahvaltısı süreci çok önemli bir meseledir. Ve bu konuda biz ısrarcı olduk.” 
Seminer yapılan konuşmaların ardından, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun hazırlamış olduğu “İstersen Başarabilirsin”  adındaki kısa filmin izlenilmesiyle son buldu.
 

Haber: Yılmaz Sönmez

VAN’IN TESCİLLİ BİR ÜRÜNÜ BULUNMUYOR!