VİDEO HABER - Van son yüzyılın turizm patlamasını yaşadı

TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı, Van’da son aylarda gelen yoğun İranlı turistlerden dolayı son yüzyılın turizm patlaması yaşandığını söyledi.

VAN 21.08.2017 19:28:36 0
VİDEO HABER - Van son yüzyılın turizm patlamasını yaşadı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber Van’a akın eden İranlı turistler esnafın yüzünü güldürüyor. Kurban Bayramı’nda 25 bin civarında İranlı turistin Van’a geleceğini bildiren TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, yoğun İranlı turistin gelmesiyle son yüzyılın turizm patlamasının yaşandığına dikkat çekti.

Konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, İranlı turistlerin Van ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu belirterek, bu pazara sahip çıkılması noktasında yetkilileri göreve çağırdı.

Her İranlı turistin cebinde en az bin dolarla geldiğini ve her esnaftan alışveriş yaparak kent ekonomisine katkı sağladığını belirten Özgökçe, “İranlı turistin Van ekonomisine ciddi katkısı var. Bugün çarşıya-pazara çıktığımızda önümüzden geçenlerin yüzde 50’sinden fazlasının İranlı konukların olduğunu görüyoruz. Şehrimizi ziyaret eden İranlı konularımız ciddi anlamda döviz bırakıyor. Her gelen İranlı kardeşimiz cebinde bin dolar parayla geliyor. Bunlar alışverişe ve yemek kültürümüze geliyor. Ve bu noktada Van ekonomisine ciddi katkıları var. Özellikle geldiklerinde de bütün eşrafla alışveriş yapıyorlar.” dedi.

25 bin civarında konuğun Kurban Bayramı’nda Van’a geleceğini ifade eden Özgökçe, “Bir önceki bayramda 19 bin 500 civarında İranlı turist ilimizi ziyaret etmişti. Bu bayramda ise Allah nasip ederse 25 bin civarında İranlı konuk şehrimizi ziyaret edecek diye düşünüyorum.” diye belirtti.

“Gelen konuklara bir turist gözüyle bakın”

Gelen İranlı vatandaşlara bir turist gözüyle bakılması konusunda birçok çalışma yaptıklarını ve bu çalışmalar neticesinde İranlı turistlerden konuyla ilgili gelen şikâyetlerin son bulduğuna dikkat çeken Özgökçe, “Önceki yıllarda İran’ı sık sık ziyaret ettik. Gidip-geldikten sonra mülki idare amirlerimizle, sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantılarda bunları hep dile getirdik. Önceki yıllarda gerçekten İran’dan gelen konuklara esnafımız Van’a yakışmayan davranışlar sergiliyordu. Biz bütün esnafı topladık ve uyardık. Kendileriyle de defalarca görüştük. ‘Gelen konuklara bir turist gözüyle bakın’ diye çağrıda bulunduk.” şeklinde konuştu.

Sınır kapısındaki gişeler 24 saat çalışsın

Kapıköy Sınır Kapısında mesai saatlerinin 24 saate çıkarılması gerektiğin bildiren Özgökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok iyi durumdayız, Kapıköy gittikçe düzeliyor. Malumunuz yeni sınır kapımız yıl sonunda teslim edilecek. Daha önce Kapıköy’de sadece bir gişe çalışıyordu. Bu konuda Vali Beyle görüştük ve bir gişenin yeterli olmadığını, insanların orada çok beklediğini dile getirdik. Taleplerimiz neticesinde 4 tane gişe bırakmışlar. 4 gişe mesainin başlamasıyla akşama kadar faal olarak çalışıyor. Geçen bayram olmak üzere şu güne kadar İran’dan bir konuğun bizi arayıp ‘kapıda günlerce bekledik’ şeklinde bir şikâyetle gelmedi. Şu an kapılardaki mesai saat 09.00’da başlıyor ve 15.30’da kapı kapanıyor. 24 saat olduğunu düşünürsek, gelen insanların oranı şu ankinden 30 kat daha fazla olacaktır. Geçişler 24 saate çıkarıldığı zaman vatandaşlar istediği zaman rahat gidip-gelecektir. Bu şekilde de gidiş-gelişler artacaktır.”

“Konaklama bacağında sıkıntı yaşayacağız”

Kapıköy Sınır Kapısı’nda devam eden modernizasyon çalışmalarının yıl sonu itibariyle son bulmasıyla yoğun İranlı turistin kente geleceğini ifade eden Özgökçe, bu durumda mevcut konaklama potansiyelinin yetersiz olacağına dikkat çekti.

Özgökçe, “Van, 5 bine yakın konaklamaya sahip bir şehirdir. Pansiyon, rezidans adı altında 5 bin konaklama ek olarak bulunuyor. İleriki bir takvimde Kapıköy’deki çalışmalar bittiği zaman konaklama bacağında sıkıntı yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Son yüzyılın turizm patlaması yaşandı”

 

Bayramlarda İranlıların Van’a akın ettiğini sözlerine ekleyen Özgökçe, şunları kaydetti: “Bayramın birinci ve ikinci günlerinde Vanlı bulamazsınız. Herkes eş, dost, akraba ziyaretindeyken İranlılar bizim şehrimizi canlandırıyor. Gerçekten bu durumda esnafın da yüzü gülüyor. Van, 3-4 aydır son yüzyılın turizm patlamasını yaşadı. Bu da sadece İran pazarından oldu, başka pazarımız yok.” 

Van son yüzyılın turizm patlamasını yaşadı