Tarih: 26.05.2022 11:20

VANOTED Başkanı Yunus Yüksel; “Yaz ayları dolu dolu geçecek”

Facebook Twitter Linked-in

Sektör olarak Mayıs ayında turizm noktasında iyi bir ivme yakaladıklarının altını çizen VANOTED Başkanı Yunus Yüksel, otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 80 ile 100 arasında olduğunu açıkladı. Haziran ayınn başlarında ise İran’da 3 günlük tatil olduğunu ve bu tatilden dolayı şimdiden Van için otel rezervasyonlarının yapıldığını aktaran Yüksel, turizmdeki gidişattan memnun olduklarının altını çizdi.
Haziran ayı ile birlikte kentteki otellerde doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerini kaydeden Yüksel; “2-5 Haziran arası İran’da İmam Humeyni’nin ölüm yıl dönümü olduğu için resmi tatilleri var. Bu tatilden dolayı çok sayıda İranlı turist kentimize gelecek. Şuanda İran’da satın alma gücü düşük olduğu için en uygun, en avantajlı tatil yapacakları ve alışveriş yapabileckeleri yer Van. Bu nedenle de Van'a büyük bir talep var ve olacağına da inanıyorum” dedi.

“TATİL SÜRECİNDE TURİST YOĞUNLUĞU ARTACAK”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, turizme ilişkin gazetemize yaptığı değerlendirmede; “Bize en yakın ülke İran olduğu için 12 ay boyunca İranlı misafirlerimiz sürekli geliyor. Tabi zaman zaman sayıları azalmakta ve zaman zaman da artmaktadır. Hava şartları buna bir etkendir. Ay ay ilimize gelen misafir profili de değişiyor. Şimdilerde tek gelenler, tatil zamanlarında ailece geliyor. Okullar yüzünden gelemeyen turistler, tatil olduğunda çocuklarını da alıp gelecek. Tatil sürecinde kentimizde turist yoğunluğu artacak” diye kaydetti.

“VAN, BATIYA GÖRE DAHA UCUZ”

Yıl boyunca İranlıların belli zamanlarda tatil süreçlerinin olduğunu belirten Yüksel, her tatil döneminde olduğu gibi İranlı turistlerin ilk tercih ettiği ilin Van olduğunu ve bundan sonra da olacağına inandığını söyledi.
Bu kapsamda 2-5 Haziran tarihleri arasında yine İran'da bir tatil sürecinin olacağını aktaran Yüksel, şöyle konuştu: “ 2-5 Haziran arası İran’da İmam Humeyni’nin ölüm yıl dönümü olduğu için resmi tatilleri olacak. Hatırlanacağı üzere pandemiden önce İran'dan çok sayıda misafir kabul ediyorduk, sonra 2 yıl kadar kapı kapandı ve misafirlerimiz gelemez oldu. Ancak pandeminin etkisinin azalması ve kapımızın yeniden açılması ile birlikte İranlı misafirlerimiz yine ilimize gelmeye başladılar. Şuanda İran’da satın alma gücü düşük olduğu için onlar adına en uygun, en avantajlı tatil ve alışveriş yapacakları yer Van. Bundan dolayı ilimize güzel bir talep ve çok büyük bir talep olacağına da inanıyorum. 2-5 Haziran arası otellerin doluluk oranı yüzde 100’e ulaşacaktır. Onlarda tatil olduğu zaman en yakın il Van olduğu için buraya geliyorlar ve tatillerini burada geçiriyorlar.  Daha önce tatil için batı illerimize giden İranlı turistler, alım güçleri düştüğü için, avantajları ve yakın olmasından dolayı şimdi daha çok Van'a geliyorlar.  Bu da ilimiz için önemli bir durum.”

“YAZ AYLARI ÇOK İYİ GEÇECEK”

Turizm hareketliliğinin Haziran ayı ile birlikte daha da artacağını ve yaz sezonu boyunca devam edeceğini aktaran VANOTED Başkanı Yunus Yüksel, Van’ı tercih eden Iraklı turist sayısında da artış yaşandığını belirtti. Yüksel : “Yaz ayları çok iyi geçecek. Pandemide hiç bir yere gidemeyen İran vatandaşları pandemiden sonra turist olarak şehrimize çok daha fazla akın edeceklerdir. Şimdiden bunları görmekteyiz, gelen rezervasyonlar bunu gösteriyor. Irak vatandaşları da buraya alıştı. Geldiler burayı gördüler, eş dost ve akrabalarına burayı anlattılar, önceki senelere göre şuan Iraklı turistimiz çok daha fazla. Yaklaşık 15 gündür Irak’ta havaların sıcak olmasından dolayı oradan da misafirlerimiz Van’a geliyorlar. Özellikle yaz aylarında Irak çok sıcak olacağı için serin, yayla havasına sahip şehrimize çok daha fazla gelmeye başlayacaklar. Genel anlamda bu sene çok miktarda turist bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“OTELLERİMİZİN DOLULUK ORANLARINI YÜKSELTEN İRANLILARDIR”

Genel anlamda Van turizmini canlı tutan kesimin İranlı turistlerin olduğunun altını çizen Yüksel, iç turizmde de pandemi sonrası bir hareketliliğin başladığını söyledi.
Yüksel, açıklamalarını şu şekilde tamamladı; “Otellerimizin doluluk oranlarını yükselten İranlılardır. Şöyle diyebiliriz, ülke şeklinde bir sıralama olursa ilk sırada İran geliyor. Ondan sonra kendi ülke vatandaşlarımız, yani iç turizm dediğimiz durum ve sonra da Irak geliyor. Otel doluuk oranlarının yaklaşık yüzde 70’ini İranlı turistler sağlıyor. Bu da Van için büyük bir avantajdır. Pandemi nedeniyle her sektörde olduğu gibi turizm sektörü de çok büyük sıkıntılar yaşadı. Ancak pandeminin etkisinin ortadan kalkması ile turizmde sevindiren hareketlilik yaşıyoruz. İç turizmde de kültür turları başladı, gençlerden çok yaşlı insanlarımız kültür turizmini tercih ediyor, gençler ise genelde deniz ve kum turizmini tercih ediyorlar. Kültür turizmi ile kentimize gelmeye başlayan tur otobüslerini Van caddelerinde görmeye başladık. Otellerimizde rezervasyon yapmaya başlayanlar var. Yani yaz sezonunda hem iç turizmde hem dış turizmde beklentilerimiz yüksek. Line kış sezonunda da büyük bir miktarda yerli turist alacağımıza inanıyoruz. Kültür turları için buraya gelecekler, çünkü Van tarihi eserler açısından, kültürü, doğası, güzellikleri açısından cezbedici bir kent...”
Özel Haber: Mehmet Selim KURT




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —