Vanlılar, Göçmenler hakkında ne düşünüyor?

Van sınır şehri olmasından kaynaklı birçok sorun ile karşı karşıya kalmakta. Son zamanlarda özellikle Irak, Suriye, Afganistan ve birçok ülkedeki savaş Türkiye’ye göç dalgasının gelmesine neden oluyor.

VAN 9.09.2021 13:21:08 0
Vanlılar, Göçmenler hakkında ne düşünüyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Van sınır şehri olmasından kaynaklı birçok sorun ile karşı karşıya kalmakta. Son zamanlarda özellikle Irak, Suriye, Afganistan ve birçok ülkedeki savaş Türkiye’ye göç dalgasının gelmesine neden oluyor.

Peki bu göçmenler hakkında Van halkı ne düşünüyor? Vangölü TV olarak Van halkına gelen göçmenleri ve yollarda, göl-denizlerde boğulan ve bunlar üzerinden insan ticareti yapan kişileri sorduk. İşte o cevaplar…

Sinan Yaprakdal; İnsan üzerinden para kazanmak çok yanlış ve kötü bir durum. Kesinlikle kabul edilecek bir durum değil. Bizler bu durumdan çok rahatsızız. Ülkemize göçmenlerin gelmesi bizi zor durumda bırakıyor. Ülkemize gelmemeleri daha iyi. Tabi gelen insanlara da kötü muamelede bulunamayız. Bu insanlar üzerinden para da kazanılamaz.

Mehmet Kaban; Elini kolunu sallayan Türkiye geliyor. Her gelen de Türkiye’ye yerleşiyor. Türkiye halkı bu durumdan dolayı perişan olmuş. Vatandaş 1 ekmeğe muhtaç olmuş. Bazıları da ceplerini parayla dolduruyor. Yesinler hatta çatlayana kadar yesinler. İlerde göçmenler başımıza öyle belalar getirecek ki ev sahibi olacaklar biz onlara cevap veremeyeceğiz. İnsanların değeri kalmamış. Göçmenlerin çoğu yollarda ölüyor. Bunlar için acil önlem alınması lazım. Mutlaka bu göç önlenmelidir. Yoksa acısını çok çekerler.

Emrullah Çakmak; Göçmenler sadece Van’a değil tüm Türkiye’ye geliyor. Kendimize bakamazken, iş olanağı yokken bu göçmenler hem iş olanaklarımızı kötü etkiliyor hem de her sokakta dilencilerle karşılaşıyoruz. Kendimiz geçim sağlayamazken bu göçmenleri nereye yerleştireceğiz. Bununla ilgili bir şeylerin yapılması gerekiyor. Kimsenin umurunda değil neredeyse insanlık bu ölümlere alışmış desem yeridir. Onlarda savaştan kaçıyor. Bunu göz ardı edemeyiz,  partilerin, siyasilerin veya derneklerin artık bir şeyler yapması gerekiyor.

Zelal Gezici; Göçmenlerin gelmesi hiç iyi değil zaten geçimimiz belli. Tabi onların bu durumuna da çok üzülüyorum. Sonuçta onlarda insan. Birçoğu boğularak ölüyor. Birçoğu da nefessiz kalıyor. Tek düşüncem üzülüyorum.

Erkan Korkmaz; Göçmenler mahalleri doldurmuş. Hatta çoğu zaman göçmenlerden kaynaklı bazı mahallerde olaylar oluyor. Türkiye’nin ekonomisi bunların yüzünden çöktü. Müzisyenim sokak satıcılığına düştüm. Suriyeliler, Afganlar geldi iş ekonomisi çöktü. 7-24 onlardan dolayı mahallede polisler eksik olmuyor. Bunların durdurulması lazım ve buradakilerinde sınır dışı edilmesi lazım. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı. Belli sayıda kişiler gelebilir diye, ama bunların yasal olmayan yollarla buraya gelmeleri hatadır. Bunları yasa dışı yollarla getiren kişilerinde tutuklanması gerekiyor. Kesinlikle insan ticareti yapan kişilerin tutuklanması lazım.

Kaynak: Van Gölü TV