Vanlı milli futbolcu İskeleli Fuat Bekiroğlu: “SABAHA KADAR UYUYAMADIM!”

Vanlı milli futbolcu İskeleli Fuat Bekiroğlu futbolculuk yaşamını, acı tatlı anılarını, olayları ve unutmadıklarını İkram Kali’ye anlattı.

VAN 14.11.2023 22:04:00 0
Vanlı milli futbolcu İskeleli Fuat Bekiroğlu: “SABAHA KADAR UYUYAMADIM!”
Tarih: 14.11.2023 22:17 Güncelleme: 14.11.2023 22:30

Vanlı milli futbolcu İskeleli Fuat Bekiroğlu:

“SABAHA KADAR UYUYAMADIM!”

Van’da spora futbolla başlayan, Vanspor’da top koşturan, Van Gölü’ne yelken açan, ikinci memleketi olarak gördüğü ve yaşadığı Balıkesir’de milli olan, şampiyonluklar yaşayan, bir kadın öğretmenin yeteneğini keşfetmesi sonucu bütün hayatı değişen İskeleli Fuat Bekiroğlu spor yaşamını, renkli anılarını İkram Kali’ye anlattı.

Geçmiş yıllarda merkez köy, günümüzde Tuşba ilçemizin seçkin mahallesi olan Van Gölü, deniz, feribot, Deniz Bayramı ve yüzme yarışları denildiğinde Vanlıların anılarında yer eden İskele’de 1948’de dünyaya gelen Fuat Bekiroğlu futbol oynamış, antrenörlük yapmış, yelken branşında çok sayıda genç yetiştirmiştir. Ay yıldızlı milli formayı giyme gururunu yaşayan Fuat Bekiroğlu Van'ın unutulmaz isimlerindendir.

Her çocuk gibi topla küçük yaşlarda tanışan Fuat Bekiroğlu, on yaşından itibaren futbol sevgisinin peşinde koşmaya başlamış.1940’lı yıllarda Vanlı futbolcuların İskeleli gençlerle top oynamaya İskele ’ye gittiklerinde heyecanla futbolcuları izleyen Fuat Bekiroğlu, forma giyerek sahada mücadelede edeceği günlerin hayalini o günlerde kurmaya başlamış.

Van’ın tek futbol sahası olan toprak sahada amatör takımların maçlarını fırsat buldukça izleyen Fuat Bekiroğlu, kimi zaman da 7 km uzaktaki İskele’den gelerek toprak sahanın yanındaki tarlada antrenman yapan takımların çevreye giden toplarını futbol meraklısı diğer çocuklarla getirme yarışına girmiş ve getirdiği topların karşılığını topla doyasıya oynayarak almış.

Futbola tanıştığı yıllarda Galatasaray’ın efsane futbolcusu taçsız kral Metin Oktay ve Fenerbahçeli Lefler’e hayranlık duyan Fuat Bekiroğlu Van’da Füze Uçun (Uçun Orgaç), Sacit Mumcuoğlu’nu imrenerek izlemiş. Bugünkü spor tesislerinin olmadığı yokluk yıllarında toplumda futbol sevgisinin çok yüksek olduğunu kaydeden Fuat Bekiroğlu şunları söylüyor:

“Kulüp yöneticileri ve futbolcu, antrenör Zeki Oğuz gibi abilerimiz mahallelerde top oynayan yetenekli gençleri seçer, lisans çıkararak amatör kulüplerde futbol oynamalarını sağlardı. Takımlarda, birlik beraberlik ve kardeşlik vardı. Sonuç ne olursa olsun maçlar çok eğlenceli geçerdi. Çocukluk ve gençlik döneminin en mutlu günleri futbol oynadığım yıllarda arkadaşlarımla yaşama şansım oldu"

Şampiyonluklar yaşayan Fuat Bekiroğlu hayatını değiştiren spor öyküsünü şöyle anlatıyor:

“İskele'de evimizin bir bölümünü kiralayarak yazılık olarak kullanan Van Savcısı Ahmet Akgül'ün Kocaeli'nde öğretmen olan kızı Türkan Akgül hayatımı değiştirdi. Ailesini ziyarete Van'a gelen öğretmen hanım sporcu yeteneğimi gözlemleyerek babama ve anneme Fuat'ı Kocaeli Gölcük Tersane Yatılı Sanat Okulu’na götürüyorum dedi. Ailem izin verince 1960 yılında Gölcük'te eğitime başladım. İlk futbol hocam olan Gölcük Denizgücü antrenörü Tatar Hakkı keşfetti beni. Gölcük Deniz Gücü’nde lisanslı futbolcu olarak forma giydim, iki yıl burada oynadım, bir yıl da Gölcük Kavaklıspor ’da oynadım. Kavaklıspor’da oynarken Türkiye Genç Milli Takıma seçildim ve Türkiye Romanya maçında milli formayı giydim. 1966 yılında Balıkesirspor’a transfer oldum. Bir yıl sonra Isparta’ya askere gittim. Isparta’da vatani görevimi yaparken iki yıl Isparta Karagücü’nde oynadım, askerlik bitiminde Adana Demirspor’a transfer oldum. 1970 yılında Van’a döndüm. Van şehrimizi temsil eden bir futbol takımı kurulması için başlatılan çalışmalara katıldım. Van’da görev yapan hâkim Mevlüt Zor ile 1971 yılında Ankara’ya gittik, Vanspor kurulması için Van’da çok büyük hizmetleri, eserleri olan Van Milletvekili, Milli Savunma Bakanı merhum Ferit Melen Bey ile görüştük. Ferit Bey ilgilenerek bizi Spor Bakanı Sezai Ergun beye gönderdi. Bakan bey bize Van’da profesyonel bir takım için henüz şartların oluşmadığını ifade etti. Van’a dönerek Van Gençlikspor Başkanı Ali Hamzaoğlu ve Şengençlerspor Başkanı Metin Vangöl ve şehrimizin spor otoriteleri ile görüşmelerde bulunduk. Van’ın sporuna emek veren büyüklerimizin destekleriyle iki büyük kulübümüz olan siyah beyaz Van Gençlikspor ile sarı lacivert Şengençlerspor kulüplerini birleştirerek 1974 yılında Vanspor’u amatör olarak kurduk. Bir yıl amatör olarak sarı siyahlı Vanspor'da takım kaptanı olarak oynadım. Mahallemin takımı olan yeşil mavi renkli İskelespor’a transfer oldum. İskelespor’da bir yıl oynadım daha sonra aktif olarak futbol oynamayı bıraktım.”

Futbol sonrası su sporlarına yönelen Fuat Bekiroğlu, dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü Saffet Demiroğlu öncülüğünde Van Yelken Kulübü kuruluşunda görev alıyor. 8 yaşından itibaren, çocukları deniz ve yelkenle tanıştırmak, onlara denizi sevdirmek ve yelken sporunu öğretmek ve 15 yaşına kadar yarışmalarını sağlamak için tüm dünyada rakipsiz şekilde yayılan “16 yaş altı sınıfı” olarak resmen kabul edilmiş tek sınıf olan optimist branşında çalışmalara başlamış. Vanlı çocuklara yelkenci olarak İskele sahilinde eğitimlere veren Fuat Bekiroğlu, takım olarak katıldıkları yarışmalarda kısa sürede başarı sonuçlar almaya başlıyor:

“ Yelken branşına çocuklar büyük ilgi gösterdi. İskele'de buğday silolarının olduğu kumsalın hemen yakınındaki sahilde düzenli eğitimler yaptık. Disiplinli çalışmalar sonucunda Van’ın adını kısa sürede duyurmaya başladık. Sporcularımızdan Yücel Döven adlı yelkencimizi Yelken Milli Takımına seçilmesini sağladık. Bu sporcumuz Dünya Şampiyonası’nda İtalya’nın Trieste kentinde Türkiye’yi temsil etme başarısını göstererek Van'ın gururu oldu."

1980 yılında çalışmakta olduğu Van DSİ 17. Bölge Müdürlüğü’nden Balıkesir DSİ müdürlüğüne atanan Fuat Bekiroğlu antrenörlük eğitimleri alarak A Lisans antrenör olmayı başarıyor. Balıkesir Amatör Lig’inde antrenörlük yapmaya başlayan Fuat Bekiroğlu, Balıkesir Vicdaniyespor’u şampiyon yaparak şehrin spor tarihine adını yazdırarak spor çevrelerinin dikkatini çekiyor. 1984 yılında Balıkesir DSİspor’un kuruluşuna yönetici olarak görev alan ve katkı sağlayan Fuat Bekiroğlu, DSİspor’u üç yıl namağlup şampiyon yaparak fiyakalı ve istikrarlı başarıya imza atıyor. Balıkesirspor altyapısında antrenörlük yapan Fuat Bekiroğlu, gençler arasından birçok milli sporcu yetiştiriyor. Yıllar sonra memleketi Van’a dönen Fuat Bekiroğlu bir sezon Van DSİspor‘u bir sezon Yüksekovaspor’u çalıştırıyor.

Futbol oynadığı yıllarda Metin Soydan, Çetin Soydan, Remzi Budak, Nevzat Şipal ve birçok sporcu ile takım arkadaşlığı yapan Fuat Bekiroğlu, Van futbolunda Cemil Kaplanoğlu, Niyazi Gülseven, Çetin- Metin kardeşler ve Remzi Budak’ın yetenekli futbolcular olarak beğendiğini söylüyor.

Mavi yeşil İskelespor'un hayatında ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Fuat Bekiroğlu, “ Mahallemin takımı İskelespor futbolun çok sevildiği üst düzey arkadaşlığın olduğu, yoklukta annelerimize fanila diktirip üzerine numara işletip forma olarak zevkle ve onurla üstümüzde taşıdığımız Van’ın güzide kulübüdür. Aşkla, heyecanla maçlar yaptığımız köklü kulübü, çocukluğumuz ve anılarımızın adı İskelespor’dur. Çok güzel günlerim oldu. İskelespor'un yaşatılması ve başarılı olması için destek olunması gerekir. Çünkü İskele'de çok iyi sporcu potansiyel var” diyor.

Milli formayı gururla taşıyan Fuat Bekiroğlı Fuat Bekiroğlu, maçla ilgili anısını gözleri dolarak anlatıyor:

“Ankara’da 1967 yılında yapılan seçmelerde genç milli takımına seçildim. Mersin’de oynanan Türkiye-Romanya maçında milli formayı giydim. Heyecandan gözüme uyku girmedi. Milli olacağım maç öncesi sabaha kadar uyuyamadım. İçim içime sığmıyordu. Sabaha karşı hocam uyumadığımı görünce ilaç verdi öyle uyudum. Çok sevinmiş ve tarifsiz mutluluk yaşamıştım. Romanya karşısında iyi bir futbol ortaya koydum. ”

Fuat Bekiroğlu, hayranlık duyduğu futbolun Taçsız Kralı Metin Oktay ile 1967 yılında karşılıklı takımlara futbol oynamanın gururunu yaşadığını şöyle aktarıyor :

“18 yaşındaydım. Fenerbahçe, Vefa ve A Millî Takım kalecisi, Balıkesirspor 'un ilk Teknik Direktörü Şükrü Ersoy'un Balıkesir Atatürk Stadı’nda jübile maçı vardı. Maç Türkiye Şöhretler Karması - Balıkesirspor maçı arasında oynandı. O maçta Galatasaraylı rahmetli Metin Oktay da kadroda yer alıyordu. Özendiğim, idolüm olan Metin Oktay gibi efsane bir futbolcuya karşı 18 yaşında Balıkesirspor takımında yer aldım. Bu benim için rüya gibi bir durumdu. Romanya -Türkiye maçında olduğu gibi bu maç gecesi sabaha kadar uyuyamadım. Balıkesirspor olarak devrin milli şöhretlerinden oluşan karmayı 1-0 yendik. Gurur ve heyecan dolu tarihi müsabakayı unutamam. Hayranlık duyduğum, örnek aldığım Metin Oktay ile karşılıklı oynamak spor hayatımın en büyük mutluluklarından biridir. ”

Spor insanı Vanlı olarak Vanspor'u uzaktan da olsa ilgiyle takip ettiğini belirten, başarılı olmasını gönülden isteyen Fuat Bekiroğlu, “Van deyince önce güzel insanlar, eski dostluklar, arkadaşlıklar, muhteşem mutfağımız, denizimiz ve şehrimizin mavisi, güneşi havası, zengin kültürü, misafirperverliği vs. aklıma geliyor. 1. Lig'de mücadele eden Vanspor bugün süper ligde yer alacak potansiyele sahiptir. Ama Van gücünün farkında değil. Köklü spor geleneği olan Van'ın konumu, genç nüfusu buna müsaittir. Ancak taşıma suyuyla değirmen dönmez. Bağışlarla sürekli başarı beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Bir kulübün başarılı olabilmesi için önce tesisleri ve çok iyi bir alt yapısı bulunması, düzenli gelir kaynakları ve spor kültürü olması gerekir. Ayrıca bunların tamamlanması sonrası profesyonel idareci yapısına sahip olması gerekmektedir. Ebeveynler çocuklarını yetenekleri doğrultusunda spora, sanata, doğaya, kitap okumaya yönlendirsinler. Geleceğimiz olan çocuklarımıza gençlerimize yapılacak yatırım boşa gitmez. Anılarımı tazeleyen güzel röportaj için size çok teşekkür ediyorum. Van’daki tüm dostlarıma arkadaşlarıma selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.”

Balıkesir'de herkesin derdiyle dertlenen, çözüm bulmak için çabalayan Fuat Bekiroğlu’na Vanlılar “Baba” lakabıyla sevgi saygı gösteriyorlar. Sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Fuat Bekiroğlu'na sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

NOT: Balıkesir'de yaşayan, her fırsatta Van'a turist getiren, Van'ın tanıtımına katkıda bulunan ve bu röportajın gerçekleşmesine yardımcı olan Van sevdalısı fotoğraf sanatçısı fenomen Gülten Ödemiş hanıma çok teşekkür ederim.