Vanlı Gazi, Muhtar ve Şehit Aileleri Çanakkale'yi Gezdi

Van'ın merkeze bağlı köy muhtarları, gaziler ve şehit ailelerinden oluşan 90 kişi Çanakkale'yi gezdi.

VAN 25.03.2013 16:27:41 0
Vanlı Gazi, Muhtar ve Şehit Aileleri Çanakkale
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın merkeze bağlı köy muhtarları, gaziler ve şehit ailelerinden oluşan 90 kişi Çanakkale'yi gezdi. Gezi esnasında, Türkiye'deki barış sürecini değerlendiren Merkez Köy Muhtarları Dernek Başkanı İbrahim Köseoğlu, amaçlarının; kardeşlik ve çözüm sürecinin, birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde neticelenmesi için katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir ile Valilik Sosyal Proje ve Etüd Müdürü Şinasi Erol başkanlığındaki gezi grubu; uçakla Van'dan İstanbul'a, oradan da kara yoluyla Çanakkale'ye geçti. Geceyi burada geçiren gezi ekibi, sabah erken saatlerde Mustafa Ağahan ve Muhammet Selvitopu rehberliğinde Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret etti.

İlk olarak, Çanakkale Savaşı'nda kaldırdığı 275 kiloluk top mermisi ile İngiliz gemisi Ocean'ın Boğazın sularına gömülmesine vesile olarak, savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı'nın görev yaptığı Kilitbahir yakınındaki Rumeli Mecidiye Tabyaları ziyaret edildi. Burada rehberler tarafından ekibe, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi anlatılarak, Seyit Onbaşı'nın kahramanlıkları dile getirildi. Daha sonra Şahindere Şehitliği'ne gidildi. Burada Çanakkale Savaşı'nda Mehmetçiklere destek olmak için sınırlarımız ötesinden gelerek şehit olan askerlerin memleketlerinin isimlerinin yer aldığı alan ziyaret edildi, Çanakkale Savaşı hatıralarının bulunduğu Alçıtepe köyündeki 'Salim Mutlu Müzesi' gezildi.

Öğle yemeğini Alçıtepe köyündeki restoranda yiyen ekip, daha sonra kahraman Mehmetçiğin zaferinin timsali olan ve 253 bin vatan evladının anısına yaptırılan 40 metre boyundaki 'Çanakkale Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti. Çanakkale Savaşı'nda şehit olan ve isimleri tespit edilen Vanlı şehitlerin bulunduğu temsili mezarlığa karanfil bırakılarak dua okundu. Son olarak 57'nci Piyade Alayı Şehitliği'nin ziyaretinin ardından gezi programı sona erdi.

Çanakkale gezi programını organize eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Sinir, düzenledikleri gezi programının amacının, Çanakkale Savaşı'nın gerçekleştiği yıllara yolculuk etmek olduğunu söyledi. Sinir, "Bu sayede ülkemizin dört bir yanında eli silah tutan insanların bu cepheye gelerek, üzerine düşen görevi büyük bir fedakarlıkla yerine getirdiğini yeniden görmek, göstermektir. Dünya savaş tarihine adını altın harflerle yazdıran dedelerimizin kahramanlıklarını yad ederek, onların gösterdiği bu fedakarlığı kendilerinden sonra gelen torunlarına göstermek gerekiyor. En kötü zamanlarda bile, birlikte hareket edilince çok güzel sonuçlar alındığını hep birlikte görüyoruz. Şehitliğimiz, bu ruhun en güzel örneğidir. Bu millet zor şartlarda bir araya gelmiş ve bu ülkeyi kurmuştur. Bize düşen de onların zor şartlarda bize bıraktıkları bu cennet vatana hep birlikte sahip çıkmak ve bizi bir araya getiren değerlerin farkına varmaktır. Geziye katılanlar, bunun bilincine vardılar." dedi.

Merkez Köy Muhtarları Dernek Başkanı İbrahim Köseoğlu, Türkiye'deki barış süreci ve gezi ile ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının; kardeşlik ve çözüm sürecinin birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde neticelenmesi için katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Türk ve Kürt halklarının Çanakkale'de omuz omuza savaştığını belirten Köseoğlu, "Bizler bu kanın durması için buraya geldik. Halkımız niye boşu boşuna kan döküyor? Sayın Başbakanımıza, Van halkı adına teşekkür ediyoruz. Allah ondan razı olsun, ona güç versin. İnşallah bu süreç güzel bir şekilde sona erecek. Artık kan dökülmeyecek, insanlar ölmeyecek. Temennimiz budur." diye ifade etti.

Van Gaziler Derneği Başkanı ve Kıbrıs gazisi Cafer Oğur ise Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alanları görmek ve Çanakkale şehitlerini ziyaret etmek için Gelibolu Yarımadası'na geldiklerini ifade etti. Türkiye'de kan dökülmesini istemediklerini anlatan Oğur, "Hiçbir ana ağlamasın. Hiç kimse bundan sonra acı çekmesin. Askerlerimiz, polislerimiz, sivillerimiz ölmesin. Biz bunu Allah'tan istiyoruz. Ezanımız susmasın, bayrağımız inmesin." diye konuştu.