VAN’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE…

VAN GÖLÜ’NÜ KİRLETENLERE CEZA VERİLİR Mİ?

VAN 23.05.2021 20:16:44 0
VAN’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Neredeyse tam 40 yıldır üzerinde konuşulan bir konu… Dile kolay yarım yüzyıl…

Birçok siyasetçiyi eleştiri malzemesi haline sokan bir mesele…

Hatta oy deposu olarak kullanılan bir araca dönüştürüldü…

Dünya değerimiz Van Gölünden bahsediyorum…

Van Gölü ölüyor? Yok mu sesimizi duyan? manşetlerini hatırlayanız vardır mutlaka!

Böyle giderse 10 yıl sonra kimse Van Gölüne giremeyecek haberlerini hatırlayın!…

Van Gölü temizlenmezse hepimizi zehirleyecek yazıları belleğimizden çıkarılmamalı!

Elektrik yok, jeneratörler çalışmıyor. Van Gölü için yapacağımız bir şey yok dönemlerini gözümüzün önüne getirelim..

Van Gölü’nün temizliği için havzasında bulunan belediyelerin jeneratörler bulundurması lazım ancak bunlar için ödenek yapılmıyor, paramız yok hükümetler para vermiyor diyen yöneticileri unutmuyoruz…

Yerelde ve genelde iktidar olan ya da muhalefetin eleştiri okları hep Van Gölü üzerinden yapıldı…

Ama kim iktidarı gücü elinde bulundurunca birçok meselede olduğu gibi Van Gölü temizliği konusunu da unuttu görmezden geldi…

Ta ki kaç yıl öncesine kadar…

Aslın da bu öykünün başına dönmek lazım…!

Hatırlarsınız AK Parti yeni iktidara gelmişti ve Sayın Erdoğan Van’da bir konuşma yapıyordu ve şöyle sesleniyordu Van halkına: “Sevgili Vanlılar biliyorum Van Gölü kirliliğinden dolayı çok mustaripsiniz. Ama biz Haliç’i nasıl kolektör hatlarıyla temizlediysek Van Gölü nü de öyle temizleyeceğiz demişti..

Hatta Van için güzel hayallerim var. Siz Van’a sahip çıkarsanız, bizim de yapacağımız çok büyük hizmetler var demişti….

Evet, Van ve Van Gölü tarihi günlerinden birine hazırlanıyor…

Çünkü büyük girişimler sonucu inanılmaz emekler verilerek yıllardır özlemini çektiğimiz Van gölünü kurtaracak arıtma tesisinin açılışı yapılacak…

Hakikaten alkışlanacak büyük bir hizmet…

Neden büyük hizmet?

Arıtma tesisi Van ve Van Gölü için neleri ifade ediyor? 

Önce yukarıda yazdığım AK parti iktidarları dönemi öncesi o dramatik yılları unutmadan iyice hatırlayalım…

Sonra bu değerli yatırımı ön yargısız alkışlayalım…

Başta Vanlılar ve havza insanı olmak üzere milyonlarca kişi Van Gölünden faydalanıyor…

Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin faaliyete geçmesinden sonra neler olacak ve ne kadar para harcandı? Dilerseniz biraz da bu konuyla ilgili bilgiler vereyim…

Benim verdiğim bilgilerin yanına çok şey eklenebilir…

Van Valisi Sayın Bilmez arıtma tesisinden bahsederken mutluluğu gözlerinden okunuyordu…

Hele Vaski Genel Müdürü Ülker Kaplan bey tabiri caizse mutluluktan uçuyor…Emeği geçenlere minnettarlıklarını dile getirirken nasıl teşekkür edeceklerinin heyecanına ve yaşadıklarına şahit oldum..

Hakikaten geceli gündüzlü çalışıyorlar Van’ın birçok projesinin hayat bulması için…

Ülker beyden aldığım bazı bilgileri hemen paylaşayım sizlerle…

Arıtma tesisi 3 yıllık süren yapım çalışmasında 177 Milyon TL’ye mal olmuş. Tesis şu an fiziki gerçekleşme %99, nakdi gerçekleşme ise %96 civarındadır. Tesise gelen mevcut atıksu miktarı, 103.680 m3/gün olmasına karşın tesis kapasitesi 198.696 m3/ (707.991 Nüfus) göre dizayn edilerek yapılmış. 2048 yıllına kadar ilimizin atıksu sorununu karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.  Arıtma tesisi şu an atıksu almaya hazır halde bulunmakla beraber peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları da tamamlanmış durumda….

Tesisin ilimize kazandırdıklarına değinmek gerekirse…

Arıtma tesisinin devreye alınmasıyla birlikte özellikle son yıllarda Van Gölü’müzün endüstriyel atıklar ve evsel atıklarla birlikte karşı karşıya kaldığı kirlilik problemi ortadan kalkacaktır.

Bu sebeple ilimizin en büyük değeri olan gölümüzün çevresindeki kirlilik problemi ortadan kalkarken, yüzlerce endemik kuşa ev sahipliği yapan havzanın daha ilgi çekmesine, Van Balığının yaşam alanının tehlike arz eden unsurların kalkmasına, mavi koyların sayısının artmasına, en önemli ise kente bakan kısımda yer alan sahillerin eski günlerine dönmesine vesile olacaktır.

Ayrıca bu büyük projenin ilimiz için büyük bir kazanımı da turizm noktasında olacaktır ki; cazibe merkezi haline gelmesine vesile olacaktır.

Böylesi büyük bir projenin devreye alınmasıyla Van Gölü’müzün kirlilik sorunu çözüme kavuşurken, gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakmasına da en büyük zemini hazırlayacaktır.

Şimdi asıl mesele bundan sonrası için nelerin yapılması gerektiği noktasında Van halkının doğru bilgilenmesi ve Van Gölüne sahip çıkması için nelerin yapılması konusudur...!

Van Gölü’nün temiz kalması için neler yapmalıyız?

Ülker beyle konuşurken tesisin nasıl faydalı olacağı konusundaki hassasiyeti çok önemliydi ve şunları söylüyordu..

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Olarak Tesisi 7/24 hiç aksatmadan en iyi şekilde çalıştırarak gölün bir daha böyle bir kirliliğe uğramamasını hedeflemiş durumdayız. Bunu başaracak teknik kapasiteye sahip bir idareyiz. Bu sebeple bir daha kıyılarımızın böylesine bir kirlilikle, çamurla karşılaşmaması için elimizden geleni yapacağız ifadelerinde özgüven hâkimdi…

Tesisin 2018 yılında ihalesi gerçekleşmesinden bu yana bu projede emeği geçen fikir babalarına ayrıca özel teşekkür ediyorum.

Tesisimizin ilimize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ve İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük’e teşekkür ediyorum. Ayrıca tesiste emeği geçen bir önceki dönem Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, eski genel sekreter Mustafa Yalçın beyin birçok konuda Van için özel çabaları oldu ve de devam ediyor. Projenin ihaleye çıktığı dönemde VASKİ Genel Müdürü olan Ali Tekataş, İller Bankası Van Bölge Müdürü Ayhan Kayatürk ve yüklenici firma RSM İnşaat’a teşekkür ediyorum.

“Bundan sonra bakanlık nezdinde yapılması gerekenler var mı? İlimizin talep ve beklentilerine değinirsek, neler söylemek istersiniz?” şeklinde bir soru sordum Vaski Genel Müdürü Ülker Beye… Van Gölünün temizliğinin devamı için üzerinde durulması gereken çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu…!

Tesisimizin ilimize kazandırılmasının ardından bakanlıktan beklentimiz ve talebimiz eski tesisin yer aldığı kıyı kesimlerinde yıllardır biriken dip çamurun temizlenmesi olacaktır. Bu konu ile ilgili gerekli temaslarımız devam etmekle birlikte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan’ın koordinatörlüğünde ve Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde olan Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında dip çamur temizliği sorununu Çevre Şehircilik Bakanlığımızın destekleriyle çözmeyi hedefliyoruz. İlimizin talep ve beklentileri konusunda ise kurum olarak; halkın talep ve beklentilerine önem veriyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz dedi.

Şimdi sıra Van halkında böylesi yatırımlara sahip çıkmak için üzerimize düşeni yapmak gerek…

Ayrıca Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı için Van’a gelecek olan Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin gelişini fırsata dönüştürebiliriz. Hatta Van’a el atmasının bereketiyle tesis müjdeye dönüşmüş durumda. Gerisini siz düşünün?

Ancak sonuçta şunu da hatırlatmalıyım: Van Gölünü kirletenler hakkında önemli cezai uygulamaların yapılması şarttır…