Van’da Yıkılmayan Tehlike!

Van’da Yıkılmayan Tehlike!

VAN 7.10.2025 17:04:00 0
Van’da Yıkılmayan Tehlike!
Tarih: 07.10.2025 17:06 Güncelleme: 07.10.2025 17:13

Van’da 2011 depremlerinde ağır hasar gören çok sayıda bina, aradan 14 yıl geçmesine rağmen halen yıkılmadı. Can güvenliğini tehdit eden yapılar için Vanlılar, “Hepsi tehlike saçıyor, artık çözüm istiyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından ağır hasar gören birçok bina, aradan geçen 14 yıla rağmen halen yıkılmayı bekliyor. Şehir merkezinde ve prestijli bölgelerde bulunan bu yapılar, hem can güvenliğini tehdit ediyor hem de görüntü kirliliğine neden oluyor. Vanlılar, yetkililere çağrıda bulunarak riskli yapıların bir an önce yıkılmasını istiyor.


Kentsel dönüşüm uzmanı Şeyda Demir, Van’da son yıllarda hız kazanan dönüşüm projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demir, özellikle Cumhuriyet Mahallesi ve Hacıbekir Mahallesi gibi eski yapıların yoğunlukta olduğu bölgelerde çalışmaların sürdüğünü belirterek, kentte hâlâ ciddi risk taşıyan birçok yapının dönüşüm kapsamına alınmadığına dikkat çekti.

Whatsapp Image 2025 10 07 At 13.48.10

“Riskli Yapılar Hâlâ Ayakta”

Demir, kentsel dönüşüm projelerinin bazı bölgelerde ilerleme kaydettiğini ancak genel tabloya bakıldığında yeterli olmadığını vurguladı. Van’da çok sayıda binanın hem yapı güvenliği açısından hem de yaşanabilirlik açısından tehlike arz ettiğini ifade eden Demir, “Bu binalar adeta zamanla yarışıyor. Maazallah bir deprem ya da küçük bir sarsıntı, büyük bir faciaya yol açabilir” dedi.

 

Whatsapp Image 2025 07 26 At 164145

 

 

“Yıkım Süreci Hızlandırılmalı”

Riskli yapıların bir an önce tespit edilip yıkılması gerektiğini vurgulayan Demir, yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara çağrıda bulundu. “Kentsel dönüşüm sadece yeni binalar yapmak değil, aynı zamanda insan hayatını güvence altına almaktır. Van’da tehlike saçan yapıların daha fazla gecikmeden dönüşüm kapsamına alınması hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“Hepsi tehlike saçıyor”

Vanlı esnaf Lezgin Oruç, özellikle şehir merkezinde bulunan ağır hasarlı binaların büyük risk oluşturduğunu belirterek, “Bu binaların bir an önce yıkılması lazım. Hepsi tehlike saçıyor.
Depremden sonra bu yapılar ciddi şekilde zarar gördü. Yetkililerin artık buna bir çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Whatsapp Image 2025 07 26 At 163843

“Sadece göz boyuyorlar”

Bir diğer yurttaş Ali Sultan Kızıltaş ise, kentte birçok sorun olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Van’ın tonlarca sorunu var, hangisini anlatalım? Ama bu binalar için artık bir adım atılmalı. Gerekli raporların hazırlanması ve binaların yıkılması şart. Sadece göz boyuyorlar ama ortada gerçek bir çözüm yok.”

“Deprem bölgesinde yaşıyoruz, her an tedbirli olmalıyız”

Yurttaş, Ercan Ertaş ise bölgenin aktif bir deprem kuşağında bulunduğuna dikkat çekerek, “Devletin artık bu işe el atması gerekiyor. Burası bir deprem bölgesi, her an tedbirli olmak lazım. Hangi bina çatlak, hangisi ağır hasarlı, tespit edilmeli ve ona göre bir çalışma yapılmalı” ifadelerini kullandı.

“Kamu binaları da riskli, kentsel dönüşüm şart”

Yurttaşlar, yalnızca özel mülkiyete ait değil, kamu kurumlarına ve belediyelere ait yapılar arasında da riskli binaların olduğunu belirterek, kapsamlı bir kentsel dönüşüm planının hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. “Gerekirse yeni kentsel dönüşüm projeleri başlatılsın. Halkın can güvenliği her şeyden önce gelir” diyerek yetkililere seslendi.

 

 

KAYNAK VAN BÖLGE GAZETESİ