Van’da uzmanlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artış gösteren boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Lokman Hekim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Latifullah Jalal, boğulmanın ciddi ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.
Dr. Jalal, suda boğulmanın nefessiz kalma sonucu ölüme yol açabileceğini belirterek, “Boğulma; deniz, göl, nehir, baraj gölü, havuz ve hatta banyo küveti gibi ortamlarda meydana gelebilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre boğulma, tüm dünyada önlenebilir yaralanmalara bağlı ölümler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Vakaların yarısından fazlası 25 yaş altı bireylerde görülüyor” dedi.
Suda boğulma riskini artıran birçok etken olduğuna dikkat çeken Dr. Jalal, şu uyarılarda bulundu:
Yüzme bilmemek
Alkol veya ilaç etkisi altında suya girmek
Epilepsi, bayılma ya da kalp hastalığı gibi tıbbi rahatsızlıklar
Riskli davranışlar ve denetimsiz suda yüzmek
Tatlı ve tuzlu su boğulmalarının etkilerinin farklı olduğuna işaret eden Dr. Jalal, “Tatlı su, vücutta kan hacmini artırarak elektrolit dengesini bozar. Tuzlu su ise akciğerlerde ödem oluşturarak kan hacmini azaltır. Her iki durumda da akciğerlerde nefes almayı kolaylaştıran ‘sürfaktan’ adlı madde zarar görür, bu da solunum güçlüğüne ve oksijen düşüklüğüne yol açar” diye konuştu.
Dr. Jalal, boğulma tehlikesi geçiren bir kişiyle karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şeyin 112 Acil Servis’i aramak olduğunu belirterek, “Kişi sudan çıkarılır çıkarılmaz temel yaşam desteği uygulamalarına başlanmalıdır. Kalp masajı ve suni solunum gibi ilk yardım teknikleri hayat kurtarıcıdır” dedi.
Dr. Jalal, boğulmanın büyük ölçüde önlenebilir bir durum olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
Çocuklar su kenarında mutlaka bir yetişkin gözetiminde olmalı
Yüzme bilmeyenler derin sulara girmemeli
Bilinmeyen veya yasaklı sularda yüzmekten kaçınılmalı
Toplum temel yaşam desteği eğitimi almalı, ilk yardım kursları yaygınlaştırılmalı
Baraj, gölet ve sulama kanallarında yüzmekten kesinlikle kaçınılmalı
“Unutmayalım ki boğulma sessizce gerçekleşir” diyen Dr. Jalal, toplumsal farkındalığın ve güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla bu trajik vakaların önüne geçilebileceğini söyledi.