Van’da son günlerde etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgası, sağlık uzmanlarını da alarma geçirdi. Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Budak, aşırı sıcakların yalnızca kronik hastalığı olanları değil, sağlıklı bireyleri bile etkileyerek sıcak çarpması, beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Aşırı sıcaklarda vücutta sıvı kaybının arttığını ve elektrolit dengesinin bozulduğunu belirten Diyetisyen Funda Budak, sıvı tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Sıvı kısıtlaması gerektiren bir hastalık yoksa günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile bu miktar ihmal edilmemeli” dedi.
Sıcak çarpmasına karşı korunmanın yollarını da paylaşan Budak, “Mümkünse 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı. Mecburi durumlarda şapka takılmalı, açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, eller, yüz ve ense su ile serinletilmeli. Eve dönüldüğünde ise vücut ısısını dengelemek adına ılık bir duş alınmalı” diye konuştu.
Çok soğuk ve buzlu içeceklerin mide kramplarına neden olabileceğini belirten Budak, su dışı sıvı tüketiminde ise çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve doğal meyve sularının tercih edilmesini önerdi. Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içeceklerin ise vücuttan daha fazla sıvı kaybına neden olabileceği için tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Sıcak havalarda bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına beslenmenin önemine de dikkat çeken Diyetisyen Budak, “Vücut direncini artırmak ve vitamin-mineral desteğini sağlamak için her öğünde taze sebze ve meyveler tüketilmeli. Özellikle terleme ile kaybedilen mineral dengesini korumak adına bu dönemde beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.
Gıda zehirlenmelerine karşı da uyarılarda bulunan Budak, “Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı. Et, süt, yumurta gibi çabuk bozulabilecek ürünler uygun şartlarda saklanmalı, hijyen kurallarına dikkat edilerek hazırlanıp tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.
Uzmanların uyarılarına kulak verilmesi, özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve açık alanda çalışan bireylerin ekstra dikkatli olması gerektiği hatırlatıldı.