Van’da başlayan Diyarbakır'da zirveye çıkan başarının adı:

Van’da başlayan Diyarbakır'da zirveye çıkan başarının adı:

VAN 22.08.2023 19:37:00 0
Van’da başlayan Diyarbakır
Tarih: 22.08.2023 19:46 Güncelleme: 22.08.2023 21:34

Van'ı en iyi tanıyan ve arşivi güçlü gazetecilerden biri olan İkram Kali'nin yaptığı spora dair özel söyleşiler dizisini sizler için yayınlıyoruz…

FRİKİKLERİN KRALI VANLI CEMİL

Futbol tutkusu Van’da mahallede sokak arasında ve tarlada arkadaşlar arasında top oynamakla başlayan Cemil Kaplanoğlu’nun futbolla yol arkadaşlığı eski toprak sahada oynanan amatör lig maçlarını izleyerek devam eder.

Kaplanoğlu’nun futbol yeteneği spor adamlarının dikkatini kısa sürede çeker. Van Şengençlerspor’da lisanslı amatör futbola ilk adamını atan Cemil Kaptanoğlu’nun futbol serüveni Van Yolspor, İkinisanspor’da devam eder.

Diyarbakır’da amatör grup müsabakalarında mavi beyazlı İkinsanspor takımında sergilediği oyun sonrası futbol hayatı değişen Cemil Kaplanoğlu profesyonel futbolcu olarak Diyarbakırspor’a transfer olur. Diyarbakırspor futbol tarihine adını “ Frikiklerin Kralı “ olarak yazdırarak gönüllerde taht kuran Cemil Kaplanoğlu, futbolculuk öyküsünü spor yazarı, gazeteci İkram Kali’ye anlattı.

1945 yılında Van’da Şerefiye Mahallesinde dünyaya gelen, Cemil Kaplanoğlu, ilkokulu Atatürk ilkokulunda, orta ve lise öğrenimini İskele Caddesinde yer alan Atatürk Lisesi’nde tamamlar. Çocukluk ve gençlik yılları Şerefiye Mahallesinde tek katlı kerpiç bahçeli Van evinde geçen Cemil Kaplanoğlu, o yıllarda mahalle arkadaşlarıyla milav, fındık, bilya, aşuğ, kızak, birdirbir, güvercin taklası, çelik çomak, uçurtma ve daha birçok Van çocuk oyunlarını özellikle futbolu doyasıya oynar. Komşuluğun yakınlık, paylaşma ve dayanışma anlamına geldiği, kimsenin kimseyi sorgulamadığı ve ötekileştirmediği samimiyet dolu mahalle ortamında anne baba ve 6 kardeşten oluşan ailede eğlenceli çocukluk dönemi geçirir Cemil Kaplanoğlu.

FUTBOL AŞKI MAHALLE ARASINDA BAŞLAR

Şerefiye mahallesinin futbola tutkun isimlerinden Cemil Kaplanoğlu, sokak arasında, boş tarlalarda arkadaşlarıyla top oynamaktan mutlu olur. Vanlı bazı babalar gibi onun da babası futbol oynamasına şiddetle karşı çıkar, hatta gizlice oynadığını öğrendiğinde azarlar. Ancak Cemil Kaplanoğlu’nun futbol sevgisi artarak devam eder.

ŞENGENÇLERSPOR’DAN TEKLİF GELİR

Top oynamanın yanı sıra evlerinin yakınındaki toprak sahada Van Amatör Lig maçlarını, futbolcu ağabeylerini heyecanla izleyen Cemil Kaplanoğlu’nun futbol sevgisi yeteneğiyle birleşince mahalle aralarında futbolcu seçimi yapan Şengençlerspor yöneticilerinin dikkatini çeker. Van futboluna büyük emekleri geçen, sayısız yetenekli genci futbola kazandıran merhum namı diğer Kör Zeki ( Zeki Oğuz) bir gün Cemil Kaplanoğlu’na “ Gel Şengençler’de lisanslı futbolcu olarak forma giy ” teklifinde bulunur. 1959-60 sezonunda Van Amatör Lig’inde mücadele eden sarı lacivert Şengençlerspor’da lisanlı futbolcu olarak ilk kez forma giymeye başlayan Cemil Kaplanoğlu, İrfan, Enver, Gıni, Zeki, Hasan, Turan daha nice futbolcuların top koşturduğu sahada yeteneğini konuşturmaya başlar.

VAN YOLSPOR’DAN İŞ VE TRANSFER TEKLİFİ ALIR

Çok sayıda şampiyonluklar yaşayan Cemil Kaptanoğlu sonrasını şöyle anlatıyor:

“ Formasını giydiğim Şengeçlerspor’da iki sezon oynadım. 1962-63 yıllarında gelen teklif üzerine Van’ın ilk futbol takımı siyah-beyaz Van Gençlik (Vanspor) kulübüne geçtim, o yıllarda amatör kulüpler arasında transfer parası falan yoktu. Başarılı futbol oynayınca 1963 yılında Van’ın üçüncü köklü kulübü Van Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü spor kulübü Van Yolspor’dan iş karşılığı teklif alarak Van Yolspor’a transfer oldum. Çalışmaya hem de siyah turuncu formayı giyerek top oynamaya başladım. Takım arkadaşlarım arasında; Yavuz, Cezmi Azmi, Aydın, İsmet, Uçun vardı. O yıl Van Yolspor olarak amatör Lig şampiyonu olduk. 1965 yılında vatani görevimi yerine getirmek üzere askere gittim. Kütahya Havagücü Takımı‘nda 2 yıl üst üste şampiyonluk yaşadım. 1967 yılında terhis oldum, memleketim Van’a döndüm. 1967 yılında askerlik dönüşü önceki ismi Gölspor olan, daha sonra Van’ın kurtuluşunu temsilen İkinisanspor adını alan kulübü arkadaşlarımızla organize ederek aynı yıl şampiyon olduk.”

ÇOK KÖTÜ ŞARTLARDA FUTBOL OYNANIYORDU

Van amatör liginde Nevzat Amiklioglu, Zeki Oğuz, İsmet Yörük, Saffet Demiroğlu, Fikret Altay… Diyarbakır da Nejat Cemiloğlu, Ahmet Kahraman gibi başkanların yönetiminde futbol oynadığını anlatan Cemil Kaplanoğlu Van futbolunu şöyle özetliyor:

“ Bizim dönemlerimizde Van’da Şengençlerspor, Van Gençlikspor, Van Yolspor, İkinisanspor, Erekspor, Erciş Birnisan, Erciş Gençlik kulüpleri vardı. Eski sahamız toprak, futbol topları ağızlıydı. Çok kötü şartlarda futbol oynanıyordu. Toprak sahada tribün olmamasına rağmen binlerce seyirci ayakta heyecanla maçlarımızı izlerdi. Kalabalık seyirci önünde müsabakaya çıkardık. Bu dönemlerde masör, malzemeci bulmak ne mümkün, herkes kendi masörü, kendi malzemecisiydi. Büyük takımların maçlarını o zaman ancak radyo ve gazetelerden takip etme şansımız vardı. Van’da yalnızca sarı kırmızlı Erekspor’da forma giymek nasip olmadı ama ilginçtir ben Galatasaray taraftarıydım. Bugünde fanatik Galatasaraylıyım. Her futbolcu gibi benimde büyük takımlarda forma giyme hayalim vardı, ama o dönemin kısıtlı imkânları, teknolojinin bu kadar gelmiş olmamasından dolayı yetenekli futbolcular şehirlerine, bölgeye bağlı kaldı, dışarıya açılamadı. Futbola başladığımda örnek alacağım futbolcuyu bulmam çok zordu. Çünkü görmek, izlemek diye bir şey yoktu. Radyodan dinleyerek, gazetelerden okuyarak futbolcu tanıyorduk Günümüzdeki tesislere bizlerde sahip olsaydık inanıyorum ki Vanspor’da bizlerde mutlaka çok daha iyi yerlere gelirdik.”

DİYARBAKIRSPOR’A TRANSFER

Van futbol tarihinde, profesyonel transfer olan ilk Vanlı futbolcu ünvanını taşıyan Şengençlerspor’dan Kayserispor’a, başarılı futbolu ile daha sonra Fenerbahçe’ye imza atan Niyazi Gülseven’nin ardından Diyarbakırspor’a profesyonel transfer olan Vanlı ikinci futbolcu Cemil Kaplanoğlu’dur. Cemil Kaplanoğlu tarihe geçen, memleketiyle birlikte hayatını değiştiren transfer öyküsünü gurur dolu sözlerle anlatıyor:

“1968 yılında bölgelerarası amatör şampiyon kulüpler grup maçları Diyarbakır’a verildi. O yıl yani 1968’de Diyarbakır’da Yıldız Gençlikspor ile Dicle Gençlikspor birleşerek yeşil-kırmızı renklerle Diyarbakırspor’u kuruldu.

Diyarbakırspor’un hedefi 3. Lig’e yükselmekti. Van şampiyonu İkinisanspor olarak Diyarbakır’a grup maçlarına gittik. Grup maçlarında oynadığım futbolla spor insanlarının dikkatini çektim. Yöneticiler Van’a gelerek başkanımız Haydar Özvan ile görüştüler.1968 Temmuz ayında Diyarbakırspor’la 10 bin lira karşılığında transfer sözleşmesi imzaladım. Taransferden İkinisanspor da bir miktar para aldı. Sijucta profesyonel olarak Diyarbakırsporlu oldum. Benden önce Niyazi Kayserispor’a profesyonel transfer olmuştu onun arkasından ben Diyarbakırspor’a gittim. Van’da Yol Su Elektrik (YSE) Bölge Müdürlüğü’nde çalışıyordum transfer olunca Diyarbakırspor’a nakil yaptırdım.”

DİYARBAKIRLILARIN GÖNLÜNDE TAHT KURUYOR

Rakip takımların ceza sahasında en tehlikeli futbolcu olan soy ismine uygun kaplan gibi top oynayan Cemil Kaplanoğlu, yeteneği ve istikrarıyla kısa sürede Diyarbakırlı sporseverlerin gönlünde taht kurmayı başarıyor. Gazeteler, taraftarlar ondan “ Frikiklerin Kralı” diye söz ediyor. Cemil Kaplanoğlu, Diyarbakırlıların kendisine uygun gördükleri lakabın gerisinde çok çalışma, disiplin, yetenek ve mücadele olduğuna dikkat çekiyor:

“ Diyarbakır’a geldim, ancak uyum sağlamam çok zor oldu. Çünkü Van’ın serin deniz havasından 45 dereceyi gören Diyarbakır sıcağındayım. Geceleri uymam mümkün değil. Ama Van’ı, bana güvenenleri mahcup etmeyeceğime dair kendime söz verdim. Bir süre sonra alıştım. Diyarbakırspor’da ve şehirde lakapsız hiçbir futbolcu bulamazsınız, herkesin mutlaka bir lakabı vardır. Eskiden Van’da da her futbolcunun lakabı vardı. Diyarbakırspor’da oynadığım yıllarda hemen hemen her maçta frikikten ya gol atar ya da asist yapardım. Penaltıları ve duran topları ben kullanırdım. Diyarbakırsporlu taraftarların her maçta yakın sevgisini, büyük desteğini görürdüm. Bu sahiplenme beni mutlu ve motive ederdi. Hiçbir zaman bu sevgiden dolayı şımarmadım, güvenlerini asla istismar etmedim. Aksine sorumlulukla yeteneğimi daha fazla geliştirmek ve sürdürmek için hocalarımı dinler, disiplinle çok çalışırdım. Diyarbakırspor taraftarları ve basın da bana “Frikikler Kralı” lakabını uygun gördü. Diyarbakır’da halen bu lakapla tanınır bilinirim. Bu başarılarımmdan dolayı futbol otoriteleri tarafından birkaç kez yılın futbolcusu seçildim. Diyarbakır’ı memleketim bildim, orada evlendim çocuk sahibi oldum. 1975 yılında futbol yaşantımı noktaladım. Daha sonra bazı amatör küpleri çalıştırdım.Teknik direktörlük yaptığım Diyarbakır Ayspor’a şampiyonluklar yaşattım. Diyarbakırlı genç yeteneklere yardımcı oldum. Bir oğlum ve torunlarım var. Halen Balıkesir’de ailemle birlikte yaşamaktayım. “

ATTIĞI GOL İLE MALATYA 2. LİG’E YÜKSELİYOR

Futbol hayatında unutmadığı çok sayıda maç olduğunu ancak 3.Lig’de mücadele eden Diyarbakırspor’da oynarken 1968-69 sezonunda 2. Lig’e yükselecek takımların Malatyaspor ve Rizespor olduğunu, Diyarbakır’da oynanan ve Diyarbakırspor'un hiçbir iddiasının olmadığı son maçta Rizespor’a 90 artı 5’de (Maltyaspor’u 2. Lig’e taşıyan) penaltıdan attığı golü unutmadığını söylüyor.

BAŞARILI, DİSİPLİNLİ VE GÜÇLÜ BİR FUTBOLCUYDU

Vanspor’u 1.Lig’de olduğu dönemlerde yakından takip ettiğini, başarılarından gurur ve sevinç duyduğunu anlatan Cemil Kaplanoğlu kendi futbolculuğunu ve Van'ı şöyle değerlendiriyor:

“ Bana göre Cemil Kaplanoğlu çok başarılı, disiplinli ve güçlü bir futbolcuydu. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen halen Diyarbakır beni konuşuyorsa mutlak bir sebebi vardır. Çocuklarımızı yeteneklerine göre mutlaka spor dalına teşvik edelim ve birer ahlaklı, çalışkan, sorumluluk duyan saygılı bireyler olarak yetiştirerek destekleyelim. Doğunun incisi, medeniyetin beşiği Van’dır. Benim için Vanlı olmak bir ayrıcalıktır. Vanlı olduğum, tarih kokan o güzel topraklarda doğup büyüdüğüm için kendimi mutlu ve bahtiyar hissediyorum. Vanspor Van’ı her anlamda ileriye taşıyacak önemli toplumsal, sosyal organizasyondur. Vanspor’u Van’ın lokomotif olarak düşünerek sahiplenmek lazım. ”

Cemil abi, Van futbol tarihine katkı sağlayan değerli röportaj için teşekkür eder, sağlıklı uzun ömürler dilerim.

İkram Bey, bana bu imkânı verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Şahsınızda sevgili Vanlı ve Diyarbakırlı hemşehrilerime, Van’da ve Diyarbakır’da hayatta olan futbolcu arkadaşlarıma, dostlarıma, Vanlı futbolseverlere selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum.

Bir 9 kişi, amerikan futbolu oynayan insanlar ve yazı görseli olabilir
Bir ‎1 kişi, Amerikan futbolu oynuyor ve ‎şunu diyen bir yazı '‎دة Frikiklerin usta ayağı Cemil Kaplanoğlu Diyarbak Atatürk Stadyumu'n 19Mart1969‎'‎‎ görseli olabilir
Bir 3 kişi, amerikan futbolu oynayan insanlar ve yazı görseli olabilir