“Van’da ağaçlandırmaya ağırlık verilmeli”

Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Türkiye ortalamasına bakıldığında Van’daki orman oranının düşüklüğüne dikkat çekerek, il genelinde ağaçlandırmaya daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi

VAN 22.03.2022 14:41:48 0
“Van’da ağaçlandırmaya ağırlık verilmeli”
Tarih: 01.01.0001 00:00

21 Mart Dünya Ormancılık Günü, genelde olduğu gibi Van’da da yapılan açıklama ve etkinliklerle kutlandı.

“VAN’DAKİ ORMAN ORANI YÜZDE 2”

Gün dolayısıyla açıklamada bulunan Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Van’daki orman azlığına dikkat çekti.
Yaşanan kuraklık nedeniyle orman sayısında giderek bir azalma olduğunu ifade eden Özgökçe, “Küresel ısınmadan dolayı ortaya çıkan kuraklıktan Van da etkilendi. Ülkemizin üçte ikisinde orman sayısı düştü. TÜİK verilerine göre Van’da da orman oranı yüzölçümün yüzde 2’sidir.” dedi.

DAHA ÇOK AĞAÇ…

Orman varlığını korumak ve artırmak için ağaçlandırmaya daha çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Özgökçe, “Ağaçlandırmaya ağırlık vermeliyiz. Şu anda var olan oranı daha da yukarıya çıkarmalıyız. Dağlarımız, tepelerimiz, ovalar bomboş. Buralarda ağaçlandırma yapılmalı. Şimdiye kadar kışın yapılan ağaçlandırma pek işe yaramamıştır. Zamanında yapılmalı, bakımı yapılmalı ve korunmalıdır.” diye konuştu.

ORMANIN ÖNEMİ

Bir yerdeki orman varlığının etkisine ve önemine değinen Özgökçe, şunları kaydetti:
“Ormanlar hem iklim hem ekonomi hem yaban hayvanları hem de ekolojik denge için son derece önemlidir. Ama maalesef Gayrı Safi Milli Hasıla’da, eğitimde, bölgesel kalkınmada sonlarda olduğumuz gibi orman konusunda da sonlardayız. O nedenle ağaçlandırma konusunda daha çok çaba içinde olmamız gerekiyor.”

“FİDAN DİKMEK ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ”

Van ve Bitlis’te çevre konusundaki farkındalık etkinlikleriyle öne çıkan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel de, fidan dikiminin önemine değinerek, şunları söyledi:
“Ormanlar, hemen oluşmayan ancak uzun süreli dikkat gerektiren canlılardır. Sembolik bir dikim yapılmamalı, şehrin bir ucunda olmamalı, ihmal edilmemeli ve harap edilmemelidir. Toprak verimi, su erişimi ve bakımı için özel bir alan oluşturularak ve bir mühendisin değerlendirmesiyle ormanlar oluşturulabilir. Kurum ve kuruluşlar bu konuyla ilgili olmalıdır. Dikim günleri oluşturularak, halkımız davet edilebilir ve katkıda bulunmaları istenebilir. Van Gölü Aktivistleri Derneği olarak başladığımız yıldan itibaren fidan dikmeye çalışıyoruz. Van ve Bitlis'in bazı bölgelerine diktiğimiz fidanlar meyve vermeye başladı. Fidan dikmek alışkanlık haline getirilmelidir. Fidanların hayatımıza renk vermesi için fidan dikmeliyiz.”
Özel Haber: Adil Harmancı