Öğrencilere 'sağlık' eğitimi

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğıtimi ve Spor YüksekOkulu öğrencilerine 'Kadınlara Yönelik Kanser Taramaları (KETE

VAN 27.04.2016 11:04:19 0
Öğrencilere
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.04.2016 11:04
 Beden Eğıtimi ve Spor Yüksekokulu Spor Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda tarafından verildi.
Büşra Tapan Soğanda; KETEM'in, Sağlık Bakanlığı Daire Başkanlığı işbirliğiyle meme ve rahim ağzı, kalın bağırsak kanserinin erken tanısını sağlamak amacıyla, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet verdiğini hatırlattı. 
Soğanda; merkezlerin kuruluş amaçlarının toplumun kanser, erken teşhis ve tarama yöntemlerinin önemi hakkındaki farkındalığını artırmak, erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin görülme oranını azaltmak olduğunu kaydetti. 
Soğanda; "Amacımız, verdiğimiz eğitimlerle kişilerin erken yakalanabilir kanserlerin test ve muayeneleri hakkında farkındalıklarını arttırmak, bu konuda onları motive etmek ve kontrol yaptırma alışkanlıklarının geliştirilmesine destek olmaktır. Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir" dedi.
KETEM'in tarama çalışmalarına da değinen Soğanda; tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde teşhis koymak için testler ve muayenelerle kanser taraması yapıldığını ifade ederek, merkez olarak daha önceden belirledikleri bireyleri davet ettiklerini, taramaya tabi tutulan ve şüpheli olgulara rastlanan bireylerin yeniden çağrılarak uygun merkezlere sevk edildiğini söyledi. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi bulunmadığını belirten Soğanda, taranabilir kanser türleri olan meme, kolon ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi ve erken teşhis, düzenli muayene ve testlerin kanserin önlenmesinde önemli etken olduğunu belirtti.
Eğitimin ardından ise öğrenciler ve eğitimciler tarafından bisiklet turu gerçekleştirildi.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -