Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayabilen endemik tür olan inci kefalinin üreme göçü bu yıl da büyük bir heyecanla başladı. Mayıs ayının ortalarında başlayan göç süreci, hem doğa tutkunlarına eşsiz bir manzara sunuyor hem de bölgeye ekonomik ve turistik katkı sağlıyor.
Yalnızca Van Gölü'ne özgü olan inci kefalleri, üreme dönemlerinde gölün tuzlu sularını terk ederek tatlı su kaynaklarına yöneliyor. Yumurtalarını bırakmak için akarsulara göç eden balıklar, zorlu bir yolculukla karşı akıntıya yüzüyor, hatta metrelerce yüksekliğindeki şelaleleri adeta “uçarak” aşıyor. Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye’deki Bendimahi Çayı, bu doğa olayını izlemek isteyenlerin en çok tercih ettiği noktalar arasında yer alıyor.
Binlerce Yumurta, Binlerce Umut
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, göç döneminde inci kefalinin avlanmasının yasak olduğunu hatırlatarak vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini söyledi. Göçün sadece ekolojik değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğuna dikkat çeken Akkuş, şu anda Erciş’teki balık bendinde göçü gözlemlediklerini ifade etti.
“Binlerce insanın burada toplandığını görüyoruz. Bu balıkla birlikte gelen bir farkındalık var,” diyen Akkuş, “Göç şu anda en yoğun döneminde. İnci kefali ortalama 10 bin yumurta bırakıyor. Dolayısıyla bu dönemde bir balık, bir balıktan daha fazlası anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Doğayla İç İçe Bir Şölen
Her yıl haziran ayına kadar devam eden göç süreci, doğa fotoğrafçıları için de büyük bir fırsat sunuyor. Balıkların suyun üstüne sıçrayarak ilerlemesi, izleyenlere unutulmaz bir doğa gösterisi yaşatıyor.
İnci kefali göçü, Van’ın sahip olduğu doğal zenginlikleri gözler önüne sererken, aynı zamanda bölge ekonomisine de katkı sağlıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bu olağanüstü doğa olayı, Van’ın tanıtımında önemli bir rol üstleniyor.