VAN VALİSİ’NDEN ATIK SU ARITMA TESİSİ MÜJDESİ

Van’da 2017 yılı Temmuz ayı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, önümüzdeki günlerde Van Gölü için atık su arıtma tesisi ihalesinin yapılacağı müjdesini verdi.

VAN 26.07.2017 18:53:58 0
VAN VALİSİ’NDEN ATIK SU ARITMA TESİSİ MÜJDESİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da yatırımların ele alındığı İl Koordinasyon Kurulu'nun 2017 yılı Temmuz ayı toplantısı Van Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Tek tek proje sunumu yapan kurum yetkilileri, yapım aşamasında olan veya fesih edilen projelerle ilgili bilgiler sunarken, toplantıda Van Gölü ile ilgili sorunlar damga vurdu.
Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun başkanlık ettiği koordinasyon toplantısına Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü, Kara Yolları 11. Bölge Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve kentte bulunan birçok kurum amiri katıldı.

Tuşba Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van Gölü kirliliğinin çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek, “Dün itibariyle iller bankası yönetim kurulu başkanımız da akşam buradaydı. İşe başlayabileceğimizi söyledi. Van Gölü kirliliği çok ciddi bir sorun. Van Gölü için mevcut arıtma sisteminin çok da yeterli olduğunu kimse iddia edemez. Bizim de öncelikle üzerinde durduğumuz bir projedir. Şimdi bizim yapmamız gereken çok kısa bir süre içerisinde kurumların tecrübelerini de bir araya getirerek işi çözüme kavuşturmaktır. Çünkü bu yatırım Van Gölü için, ilimiz için önemlidir. Dolaysıyla teknik bir konu olduğu için de yerel düzeyde pek bilinmiyor. İller Bankası, Çevre Şehircilik gibi kuruluşlarımızın da desteği ve tecrübesiyle VASKİ olarak önümüzdeki günlerde bunun ihalesini gerçekleştireceğiz. Burada kurum amirlerimizde bilsinler hayırlı olsun inşallah.” dedi.

“SAHİL VATANDAŞA HİÇ YER BIRAKMAYACAK ŞEKİLDE İŞGAL EDİLMİŞ”

Kurumların kıyı mevzuatlarına uygun hareket etmesi gerektiğini belirten Zorluoğlu, bundan sonra kıyıda herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmeyeceklerini vurguladı.
Zorluoğlu, “Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerimizin belediye başkanlarına söylüyorum, kıyı mevzuatlarını mutlaka uygun hareket edilecek. Bu konuda herhangi bir istisnamız yoktur. Vali olarak da Büyükşehir Belediyesi olarak da duruma müdahale edeceğiz. Zaten kıyı kamu kuruluşları tarafından işgal edilmiş durumdadır. Bakıyorsunuz karayolları bir yerde, DSİ bir yerde, jandarma bir yerde sahil vatandaşa hiç yer bırakmayacak şekilde işgal edilmiş. Bunlarla ilgili de bir çalışmamız olacaktır. Şu andan itibaren kamu kuruluşları kıyıda iş yapacaklarsa kıyı mevzuatına uygun yapacaklar. Bu belediyede, valilikte, başka bir kurum da olsa böyledir. Kıyı kanununa herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

“VANLILARA HİZMET ETMEKLE SORUMLUYUZ”

Kamu kurumları olarak Vanlılara hizmet etmekle zorunlu olduklarını dile getiren Vali Zorluoğlu sonuç olarak şunları kaydetti:  “Sonuç olarak kamuya hizmet eden bütün kuruluşlar burada bizler de vali olarak bu kuruluşlarımız en iyi şekilde koordine etmek varsa sorunlarını çözmekle mükellefiz. Önümüzdeki günlerde il müdürlerimizle bir toplantı yapıp ayrıntılı konuşacağız. Ama şunu ifade edeyim bizler buraya sorunları çözmek için ve bu memlekete hizmet etmek için görevlendirildik. Bu nedene biz bir ekibiz hep birlikte Van’a Vanlılara hizmet etmekle sorumluyuz. Bu anlamda hiçbir bölge müdürü ya da yönetici arkadaşım bizimle eksik iletişim kurmasın. Kapımız bütün arkadaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Yeter ki iyi niyetle elimizden gelen gayreti bu memlekete hizmet etmek için gösterelim.”

İller Bankası Van Bölge Müdürü Ayhan Kayatürk ise Van Gölü kirliliğine dikkat çekerek, “Van Gölü ciddi manada kirlilik meydana geliyor. Bunu da maalesef Van büyükşehir olarak biz yapıyoruz. Yaklaşık 2 bin litre su arıtma tesisine gidiyor ancak bizler bunun yalnız 400 litresini arıtabiliyoruz. Atık su tesisini kendime bir görev olarak addettim. Şu an arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede amacımıza bir nebzede olsun ulaştık.” diye konuştu.
Toplantı, kurum amirlerinin projelerle ilgili katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.
 

Yılmaz Sönmez/Vanolay