Van Valisi Bilmez; Düzensiz göçmen sayısı 2 yıl öncesine göre daha az

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez yayın hayatına yeni başlayan VANGÖLÜ TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Vali Bilmez Van -İran sınır güvenliğinin sağlanması ve yasa dışı göçmen geçişleri ile ilg

VAN 19.08.2021 15:50:36 0
Van Valisi Bilmez; Düzensiz göçmen sayısı 2 yıl öncesine göre daha az
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN GÖLÜ TV ÖZEL

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez yayın hayatına yeni başlayan VANGÖLÜ TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Vali Bilmez Van -İran sınır güvenliğinin sağlanması ve yasa dışı göçmen geçişleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle Van’ın 3-4 yıldır Afganistan kaynaklı bir göç baskısı altında olduğunu dile getiren Vali Bilmez, “2019 yılı bütün Van’ın sokakları göçmen doluydu. Her gece otogarda yüzlerce düzensiz göçmen konaklıyordu.  Her yerde yasa dışı göçmen vardı.2019 yılında İçişleri Bakanımız Van’a gelerek bütün kurumlarla yaptığı toplantılarla bütün imkânlar seferber edildi. O tarihten sonra sınır birliklerimiz hendek kazmaya başladılar. 118 kilometrelik bir hendek kazılmaya başlandı. O tarihten sonra modüler beton duvar planı yapıldı. Bu sene içinde 64 kilometre yapıldı. Bölgede bulunan bütün karakollar aktif hale getirildi. Sınır Tugayımız tarafından yeni karakollar yeni küreler yapıldı sınır Tugayımız tarafından sadece geçen seneden bu yana 76 lego ve mono blok kurşungeçirmez yapıldı. Şuan 28 kule daha yapılıyor. Şuan da sınırdaki tabur sayısı 3 komando taburu 6 hudut taburu görev yapıyor. Bu Afganistan kritikleşince kara kuvvetlerinden 2 keşif birliği 2 de komando birliği 18 tane de zırhlı araç bölgeye gönderildi.” dedi.

JANDARMA SINIR BÖLGESİNDEKİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Vali Bilmez, geçen sene PÖH Saray Bölgesindeki sınır bölgesine destek olmak için jandarmaya ilaveten 250 kişinin yanında 500 kişinin de Çaldıran Bölgesi sınır birliklerine destek olmak üzere görevlendirildiğini ifade ederek,  “Jandarma sınır bölgesindeki güvenlik önlemlerini artırdı. Elâzığ, Bingöl, Kars, Muş illerinde 3 takviyeli bölük ve 3 komando bölüğü gönderildi.  İçişleri Bakanımız geldiğinde özellikle sınır birliklerinde nöbet tutan ve sınır birliklerine destek veren 500 korucunun da alımı yapıldı. Bu sadece 4 ilçede yapıldı Başkale, Özalp, Saray, Çaldıran ve Başkale’de 150 kişi Saray ve Özalp’ta 100 kişinin önümüzdeki hafta alımı olacak. Birinci hatta TSK mensup 6. Hudut Tugayımızın personeli görev yapıyor. Köy girişlerinde jandarma ve polis özel harekât görev yapıyor”.

934 TANE ORGANİZATÖR YAKALANDI

“2 aydır Karşıyaka ve Hacıbekir mahallelerinde göçmenlerin saklandıkları bilgisi geliyor biz oralara baskınlar yapıyoruz”. Diyen Vali Bilmez “47’ye yakın evde yakalanalar oldu. Bu baskınlar sonucu bir sefer de 1400 kişi toplamda ise 5 bin kişi sınır dışı edilmek üzere işlemleri yapıldı. O yüzden Van da bu sene geçen seneden daha iyi geçen sene de bir önceki seneden daha iyi göçmenler açısından. Ülkemize düzensiz göçmenleri sokmamak için en üst düzeyde güvenlik önlemleri alıyoruz. Ama bunu sıfıra indirmek mümkün değildir. Şuan Van gölünün etrafında belli aralıklarla nöbetler tutuluyor. Biz 2021 yılında 934 tane organizatör yakalandı. Bu konudaki cezaların caydırıcı olması lazım. Bunların yarıdan fazlası yakalandı. Devlet bütün gücüyle bu göçü engellemeye çalışıyor.” dedi.

Kaynak: Van Gölü TV