Van TSO, kentin ekonomi gündemini değerlendirdi

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından, kentin ekonomik gündemine ve odanın bu doğrultuda yürüttüğü faaliyetlere ilişkin değerlendirme toplantısı düzenlendi.

VAN 26.03.2021 16:57:50 0
Van TSO, kentin ekonomi gündemini değerlendirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Oda binasında düzenlenen toplantı Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva moderatörlüğünde yapıldı.
Toplantıda Van TSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Fevzi Çeliktaş, Yönetim Kurulu üyeleri İlhan Kaya, Şefik Eren, Eren Görsel Görmen, Burak Gültepe, Serdar Balandi ve Necip Oflas kent ekonomisinde yaşanan sorunlar, odanın bu sorunlar için yürüttüğü çalışmalar ve odanın diğer faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

TOPLANTININ AMACI

Toplantının açılışında amaca ilişkin bilgilendirmede bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’daki tüm yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile hem kent gündemine ilişkin hem odanın çalışmaları hem de 2021 yılında yürütülecek faaliyetlerle ilgili olarak bir değerlendirme toplantısı yapmak istediklerini söyledi.
Basın mensuplarına teşekkür eden Takva, daha sonra konuşmacıların hangi konularda sunum yapacaklarına dair bilgiler verdi, ardından da konuşmacılar sunumlarını yaptı. 

KAPIKÖY SINIR KAPISI KONUSU

İlk sunumu Van TSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Fevzi Çeliktaş yaptı. 
Çeliktaş, sunumunda İran-Van arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapalı olmasından dolayı kent ekonomisinde yaşanan sıkıntılara değindi. 
Kapıköy’ü hem turizmle ilgili hem de ticaretle ilgili değerlendirdiklerini belirten Çeliktaş, şunları söyledi:
“Pandemi başladığında geçen yıl Mart ayında Kapıköy Sınır Kapısı kapatıldı. Biz o zaman oda olarak kapatılmaması gerektiğini söyledik. İş insanlarımızın, esnafımızın zarar göreceğini öngörüyorduk. Bu nedenle sosyal medya üzerinden baskıya uğradık, ‘ticaretiniz batsın’ denildi. Ama şimdi aynı kişiler 'açılsın' diye bizimle birlikte mücadele ediyorlar. İş insanlarımızın çoğu şu anda iflasın eşiğinde, bir çoğu iflas etti. Günübirlik çalışanlar vardı, ilimizin yüzde 61’i hizmet sektörü, şimdi onların hepsi boş bekliyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Ankara’da farklı bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdi. Ama pandemi gerekçesiyle bunu aşamadık. İran’dan havadan Türkiye’ye girişlerin serbet olmasına karşılık 3 tane kapının kapalı olmasının yanlış olduğunu söyledik. Şu anda da Urmiye’den Ankara’ya turist götürüyorlar, bu turistleri çalıyorlar demek ki. Yani şu anda bir turizm hırsızlığı var, bunu böyle görüyoruz, böyle değerlendiriyoruz. Van’ın geliri yüzde 61 ile hizmet sektöründedir. Bu kapının bir an önce açılması gerekiyor. İkinci konumuz da sınır ticaretidir. 100 milyon dolarlık bir kota tahsis ediliyor. Ama bürokratik işlemler nedeniyle bu kotadan yararlanamıyoruz. Yani 100 milyon doların 97 milyon doları bu nedenle yapılamıyor. 3 milyon doları da basit küçük eşyalarla oluyor.”

KONSOLOSLUK GOOGLEDE VAN’DA

İran’dan Van’a gelen vatandaşların sorunlarını iletecekleri bir konsolosluk binasının olmadığını ancak Google’de Van’da gözüktüğünü belirten Çeliktaş, “Şimdi Van’da İran konsolosluğu olması gerekiyor o da yok. Googlede Van’da gözüküyor, ama aslında Erzurum’da. ” diye konuştu. 

VAN GÖLÜ

Çeliktaş, Van Gölü ile ilgili olarak odanın yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 
Ankara’da bir fuarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile karşılaştığını ve Van Gölü hakkında verdiği bilgiler üzerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın da destekleriyle toplantı düzenlendiğini beliren Çeliktaş, şunları söyledi:
“İyi bir aşamaya gelindi. Şu anda havzada bulunan bütün blediyelerden raporlar isteniyor. Tüm belediyelere buradan sesleniyorum; kesinlikle bütün işlerini bıraksınlar Van Gölü’nü kurtarsınlar, alt yapı işlerini her zaman yaparsınız ama bir Van Gölü’nü öldükten sonra bir tane daha yapamazsınız. Bu kadar kirlettiğimiz gölün yaşaması mümkün değildir, onun için kirletmemek lazım. Gelecek nesillerimize temiz bir şekilde aktarmalıyız.” 
Çeliktaş, Van olarak turizm ve ticaret konusunda Irak Kürt Bölgesindeki kurumlarla ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini de kaydetti. 

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU

Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kaya da Van-Şırnak arasında yapımı süren karayoluna ilişkin sunum yaptı.
İlhan, şunları anlattı:
“Şu anda ulaşım konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Burası Irak’a ticaret yolunu açan en önemli kapı olacak ancak yol güzergahındaki aksaklıklar nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. 450 kilometrelik bir yoldur, bunu 200 kilometreye düşürmek için Van-Şırnak arasında yapılan çalışmalar uzun yıllardır tamamlanamamıştır. Oda olarak bu yolun bir an önce tamamlanması için çeşitli girişimlerde bulunduk ve girşimlerimiz devam etmektedir.”

ODANIN YÜRÜTECEĞİ ÇALIŞMALAR

Odanın 2021 yılı içinde yrüteceği çalışmalara ilişkin olarak Van TSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Şefik Eren bilgilendirmede bulundu.
Odanın topluma karşı sorumlulukları olduğunu belirten Eren, sözlerine şöyle devam etti:  
“Çağrı merkezleriyle gençlerimize yönelik çalışmalar kentimiz için çok önemliydi. Van’ın nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşuyor. Değerlendirmek gerekiyor. Gençlerin zekalarından faydalanmak gerekiyor. TEKNOKENT ile yazılım konusunda bir projemiz olacak. Dijital anlamda gençlerin gücünden yararlanacağız. 15 günlük bir eğitim olacak. Kodlamalar, oyun, yazılım geliştirmek. Buradaki amaç girişimci sayısını artırmak. Yakın tarihte bunu yapacağız. Bir başka çalışmamız da 1 Fikrim Var Projesi. Bura da bir fikri olan gençler, bir projesi olan gençler katılım sağlayacak ve ödüllü olacak.”
Yönetim Kurulu Üyeleri Eren Görsel Görmen, Başkale depreminin yanı sıra Pandemi sürecinde odanın yaptığı destekler konusunda, Burak Gültepe, İpekyolu Belediyesi ile yapılan çalışmalar hakkında, Necip Oflas ise, pandemi sürecinde odanın yaptığı çalışmalar ve uyarılar konusunda bilgiler verdi.

BESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Besi Organize Sanayi Bölgesi hakkında kısa bir bilgi verdi.
29 Mart’ta itiraz sürecinin dolacağını belirten Takva, bölgenin daha sonra tüzel kişilik kazanacağını söyledi. 
Oda olarak sanayi bölgesini önemsediklerini ifade eden Takva, “Sizin de önemsemeniz lazım. Van bir tarım hayvancılık kentidir. Besi Sanayi Hayvancılık Bölgesi bizim bildiğimiz Organize Hayvancılık Bölgesine benzmez. Bir aya kadar büyük ihtimalle artık orada yatırım planlarına girilmiş ve tahsis aşamasına gelinmiş olacak. Tüm projeleri tamamlanmış, bunu önemsemenizi istiyorum” diye konuştu.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi