Van'ın kronik sorunları bu sene de çözülmedi!

Biri 10 yıldır yapıldı yapılacak denilen diğeri yeni yeni gündeme gelen Van’ın birçok sorunu 2019’da hayata geçmedi. Vanlıların umudu 2020 yılında bu projelerin hayata geçmesi.

SİYASET 20.12.2019 15:25:29 0
Van'ın kronik sorunları bu sene de çözülmedi!
Tarih: 01.01.0001 00:00

2019 yılının bitmesine sayılı günler kaldı. Vatandaşın istediği gibi geçmeyen 2019 yılında ciddi bir ekonomik daralma meydana geldi. Ülkede, bölgede ve Van’da yaşanan ekonomik sorunlar 2019 yılına damga vursa da, Van’ın 2019 beklentileri de karşılanmadı.

Yeni Doğu Gazetesi'nden Aycan Doğmaz'ın özel haberine göre: Çevreyolu, stadyum, otogar, kuzey demiryolu hattı, hafif raylı sistem, çok katlı otopark, trafik, kirlilik gibi çok sayıda proje ve beklenti 2019 yılında gerçekleşmedi. Birçok proje uzun yıllardır dile getirilmesine rağmen çözüme kavuşmazken, Vanlılar 2020 yılında bu sorunlara çözüm bekliyor. İşte Van’ın uzun yıllardır beklediği ve çözülmesini istediği o projeler. Ayrıca 2019 yılında olmadı 2020 yılında muhakkak adım atılmasını istediği projeler...

karşıyaka escort

ÇEVREYOLU

2010 yılında ihalesi yapılan ardından çalışmalarına başlanan Çevreyolu 2020 yılında 10 yılın ardından henüz tamamlanmamış olacak. İhale sonrası kamulaştırma yerine 18. Madde ile yapılmak istenen çevreyolu tıkandıkça tıkandı. Bir aralar Büyükşehir Belediyesi ile bakanlık arasından polemiğe neden olan ardından yapım hakkı bakanlığa verilen çevreyolu 2019 yılında da hayat bulmadı. 9 yılı aşkın bir sürenin geriye kaldığı zamanda çevreyolunun yapılmaması Van’ın gelişiminin önüne büyük bir engel olarak görünüyor. Vanlıların tek umudur 2020 yılında yeni gelişmelerin olması ve çevreyolu için ciddi adımların artık atılması.

STADYUM

Türkiye’nin önemli kentleri arasında yer alan Van 1994-1999 yılları arasında futbolda büyük gelişmeler yaşadı. Trabzonspor’u yenerek ligde kalan ve bu galibiyetle Fenerbahçe’yi şampiyon eden Vanspor 2000’li yılların ardından büyük bir düşüş yaşadı. Yıllarca 3. Lig’de mücadele eden Vanspor geçen sezon bir ivme yakaladı ve 2. Lig’e çıktı. Takımına olan bağlı taraftarı, her alanda futbolun konuşulduğu kentlerden bir tanesi olan Van’da en büyük eksiklik stadyum. 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından hasar alan ve geçtiğimiz sezon bir kısım tribünleri yapılan Van’da, tam donanımlı 25-30 bin kişilik bir stadyum şart. Ancak 2011 yılından bu yana verilen sözlerle stadyumda henüz adım atılmış değil. Vanlıların en büyük beklentisi olan stadyum hayali de 2020’ye sarktı.

OTOGAR

Şehirlerin en büyük ve en güzel aynaları her zaman havalimanı ile otogarlar olmuştur. İnsanların bir şehre gittiğinde ilk gördüğü yerlerden bir tanesi olan otogar, ne yazık ki Van’da istenilen seviyede değil. Otogardan çok bir otobüs durağını anımsatan otogarda Van’da yıllardır yapıldı, yapılacak deniliyor. Birçok ilçeye otogar yapılmasına rağmen Van otogarsız durumda. Büyükşehir Belediyesi tarafından bir dönemler projesi açıklanan ve yeri de hazır denilen otogar projesi 2019 yılında hayata geçmedi. 2020 yılında hayata geçmesi belirsiz olan otogar da Vanlıların en büyük hayallerinden bir tanesi.

ÇARPIK KENT

2011 yılında yaşanan 2 büyük deprem Van’ın büyük acılar yaşamasına neden oldu. Ancak sonrasında yaşanan bu sorunlar fırsata çevrilmedi. En büyük örneği de çarpık ve düzensiz kent. Üstten bakıldığında çok çirkin bir görüntü ortaya koyan kent ayrıca düzensiz kat sayıları ve birçok binada kötü görüntü devam ediyor. Şehrin açılması ve daha düzenli bir hal alması adına kesin ve etkin kararların alınması gerekiyor. Bu kapsamda var olan düzen, şehrin genişlemesiyle daha düzenle bir hale gelebilecek. Her gün büyümeye devam eden Van için 2020 yılında ciddi adımların atılması bekleniyor.

TRAFİK

Deprem sonrası kentte yaşanan yoğun göç, bir yıl sonra Van’a büyük göç dalgalarının yaşanmasına neden oldu. İl dışına giden çok sayıda Vanlının yanı sıra Van ciddi bir göç aldı. Bundan dolayı da şehir orantısız bir şekilde büyüde ve var olan trafik sorunu 3 katına çıktı. Şehrin belli zaman ve saatlerde kitlendiği trafiğe çözüm bulunamıyor. Her geçen gün artan motorlu taşıtlarla birlikte, kentte alternatif yollara, geniş yollara ihtiyaç var. 2020 yılında bu çalışmalar yapılır mı bilinmez ama kent trafiğine acil bypass yapılmalı.

ÇOK KATLI OTOPARK

Ve bir başka uzun süredir hayata geçmeyi bekleyen proje. Trafikle eşdeğer olan ve trafiğine rahatlamasına büyük olanak sağlayacak olan çok katlı otopark. 2010 yılında bu proje içinde girişimler başladı. Ancak 2011 yılında yaşanan deprem projenin durmasına neden oldu. Proje 6 yılın ardından kaba inşaatı tamamlandı. Tam Van’a çok güzel bir otopark yapılacak derken, bu kez belediye otoparkı, iş merkezi yapma kararı aldı. Olduğu yerde duran çok katlı otopark hayata bir türlü geçmedi. Kentte parkomat sürecinin başlamasıyla birlikte de insanlar araçlarını koyacak yer bulamıyor. Ana caddelerdeki araçların otopark olmayışından dolayı ara caddelere park edilmesi şehirde büyük soruna neden oluyor.

HAFİF RAYLI SİSTEM

Yine trafikle alakalı bir sorun. Birçok büyükşehirde hayata geçirilen hafif raylı sistem ile Van henüz tanışmış değil. Yapıyoruz diyen çok olmasına rağmen hafif raylı sistem geçtiğimiz yıl çok fazla gündemde kaldı ve konuşuldu. Ancak bu proje bir türlü hayata geçmedi. Malatya ve Kayseri’den gelen ekiplere para verilerek nasıl bir çözüm alınabilir diye araştırmalar ve denetimler dahil yapıldı. Yapıldı yapılmasına rağmen ancak bu sistem de 2019 yılı için hayal oldu ve bu hayalde 2020 yılına geçti. Vanlıların ulaşım ve trafikte en fazla istediği projelerden bir tanesi olan hafif raylı sistem için müjde bekleniyor.

Van’ın ana sorunları her ne kadar bu sorunlar olsa da çevre kirliliği, Van Gölü kirliliği, TOKİ’ler, lobi eksikliği, ekonomik gibi sorunlarda 2020 yılında çözüm bekliyor.