Tarih: 06.07.2019 11:24

Van Gölü Yemek Sanayicileri Derneği: 'Tebliğ yanlış yorumlanıyor'

Facebook Twitter Linked-in

Yemek sektörünün kent ekonomisine büyük katkı sunduğunu belirten Bayat, yanlış yorumlama yapılması nedeniyle sektörün zora girdiği iddiasında bulunarak; “Ancak gelinen noktaya baktığımız zaman bu kadar önemli bir misyonu üstlenen sektörümüz, Milli Eğitim Bakanlığının 18 Haziran 2019 tarihli tebliğinin yanlış değerlendirilmesi neticesinde bitme noktasına gelecektir. Burada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ kapsamı sadece taşımalı ortaöğretim öğrencilerini kapsarken (Fiziki şartları ve altyapısı mümkün ise) tebliğ yanlış yorumlanarak bütün EKAP sisteminde yer alan ve günler öncesinde ihale mercilerine sevk edilmiş tüm ihaleler iptal edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Van Gölü Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Abdulmutalip Bayat, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Vangölü Yemek Sanayicileri Derneği olarak Van’da direkt 10.000’i aşkın, dolaylı olarak ise 50.000’den fazla istihdam yaratan, kentteki et, sebze, meyve vb. gıda ürünlerinin 60’dan fazlasını tek başına tüketen önemli bir ekonomik faaliyet yürütmekteyiz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörde hizmet kalitesinin ve istihdamın artması için üyelerimizle birlikte gerek mali yatırımlarımızı gerekse insan kaynaklarımızı her geçen gün ileri bir noktaya taşımaktayız.

Söz konusu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken gerek kamu kurumları gerekse özel sektörle önemli ortaklıklara imza atmaktayız. İlimizde 2011 yılında yaşanan deprem ve sonrasında gerek ülke geneli gerekse ilimiz ölçeğinde yaşanan ekonomik daralmalara rağmen derneğimize bağlı üyelerimizle faaliyetlerimize ara vermeden devam ettik. Vergilerimizi zor da olsa ödeyerek, yasal sorumluluklarımızı tamamen yerine getirdik. Farklı alanlardaki birçok işletme kapısına kilit vururken, bizler kent ekonomisine katkı sunmaya ve istihdamı arttırmaya devam ettik.

Faaliyetlerimizle başta gıda sektörü olmak üzere, birçok iş kolunun da ayakta kalmasını destekledik. Ancak gelinen noktaya baktığımız zaman bu kadar önemli bir misyonu üstlenen sektörümüz, Milli Eğitim Bakanlığının 18 Haziran 2019 tarihli tebliğinin yanlış değerlendirilmesi neticesinde bitme noktasına gelecektir. Burada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ kapsamı sadece taşımalı ortaöğretim öğrencilerini kapsarken (Fiziki şartları ve altyapısı mümkün ise) tebliğ yanlış yorumlanarak bütün EKAP sisteminde yer alan ve günler öncesinde ihale mercilerine sevk edilmiş tüm ihaleler iptal edilmiştir. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Van’da takribi yemek sayısı 35.000'dir. Bunun 10 binini  ortaöğretim öğrencisi oluşturmaktadır.

Bu genelgede kastedilen şey, sayıları yaklaşık 10 bini bulan ortaöğretim öğrenicisidir. Bu öğrenciler geldikleri okul ve pansiyonlardaki mutfak, yemekhane vb. altyapıları müsait ise söz konusu okul pansiyon bütçesinden yemek yiyebileceklerdir. Burada asla yaklaşık 25 bin olan ilköğretim öğrencisinin yemeği bahsekonu değildir. Tebliğ, pilot il uygulamasında seçilen diğer bir ilde de bizim ifade ettiğimiz gibi yorumlanarak, ilköğretim öğrencilerinin yemekleri özelsektöre ihale edilmiştir.

Van Milli Eğitim Müdürlüğünün tebliğde belirtilen altyapıya sahip olmamasına rağmen bu uygulamada ısrar etmesi halinde hem kamu zararı ortaya çıkacak, hem de öğrencilere verimli bir yemek hizmeti sağlanamayacaktır.  Sayıştay raporlarında Öğretmenevi Akşam Sanat Okullarının “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak uygulamalı eğitim sonucu üretim yapmak şartıyla ve doğrudan eğitime yönelik çerçevede bizzat üretilen mal hizmetlerle ilgili olmak kaydıyla 4734 sayılı kanunun 3.maddesini (e) fıkrası anlamında üretim yapan okul ve merkez olarak kabul edilmekle birlikte; bu sınırlar dışındaki mal ve hizmet üretimlerinin ise 4734 sayılı kanunun 3.maddesinin (e) fıkrası kapsamında mütalaa edilmesinin mümkün olmadığı, bu durumda Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okullarının 4734 sayılı kanunun 3.maddesinin (e) fıkrası kapsamında değerlendirilebilmesi için, bu okulların eğitim sonucu üretim yapmaları ve gerçekleştirilecek alımın da, doğrudan eğitime yönelik çerçevede bizzat üretilen mal ve hizmetlerle ilgili olması gerektiği” belirtilmektedir. Bu raporda da belirtildiği üzere bahsettiğimiz takribi 25 bin ilköğretim öğrencisinin yemek alımlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilmesi gerekmektedir.

Dünyada her alanda özelleştirmeye gidilirken, ilimizde yeniden devlet eliyle üretime geçilmesi ne yazık ki faydadan çok zarar getirecektir. Sosyal devlet anlayışında da devlet kurumlarının kendi vatandaşı ile rekabet etmesi olağan dışı bir uygulamadır. Bugün karşı karşıya kaldığımız bu süreç hukuki değildir. Devletin bir kurumu tarafından yapılan bu hukuksuzluktan biran önce geri dönülmesi, yanlış yorumlanmakta olan bu tebliğin, Van gibi gelişmekte olan bir il için olumsuz sonuçlar doğuracağı bilinmelidir. Bununla beraber pilot il uygulamaları yapılırken ilimiz daha yararlı projelerin içerisinde değerlendirilmelidir. Vangölü Yemek Sanayicileri Derneği olarak üyelerimizle birlikte dün olduğu gibi bugün de istihdama ve kent ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz. Faaliyetlerimize devam ederken bugün karşı karşıya kaldığımız bu süreçte başta milletvekillerimiz olmak üzere İlimizde faaliyet gösteren tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının bizlere sahip çıkması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.” / Prestij haber Merkezi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —