‘Van Gölü Havzası Farkındalık Eğitimleri’ başladı

"Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" kapsamında, Van ve Bitlis’te bir süre önce ortaokul seviyesindeki öğrencilere yönelik olarak altyapı çalışmalarının yürütüldüğü ‘Van Gölü Havzası Farkındal

VAN 29.12.2021 10:59:31 0
‘Van Gölü Havzası Farkındalık Eğitimleri’ başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bitlis ve Van’da faaliyet yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği’nin, Van Gölü kirliliğine karşı STK’larla birlikte başlattığı kampanya neticesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından eski Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın girişimleri ile önce Ankara’da, ardından da Van’da düzenlenen, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve kamu kurumları temsilcilerinin de katıldığı geniş katılımlı toplantı ile "Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" oluşturuldu. 

‘Van Gölü Havzası Farkındalık Eğitimleri’ başladı

SON TOPLANTIDAKİ KARARLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başkanlığında, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van ve Bitlis’ten üniversite rektörleri ile kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda ise faaliyet programı açıklandı. 
Oluşturulan program çerçevesinde eğitim kurumları başta olmak üzere her alanda toplumun, Van Gölü ve havzadaki değerlerin korunması yönünde bilgilendirme çalışmalarının yapılması kararlaştırıldı.

EĞİTİMLER İÇİN ALTYAPI ÇALIŞMASI

"Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" kapsamındaki ilk çalışmayı Vangölü Aktivistleri Derneği başlattı.
Aralık ayı başlarında Bitlis’te Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen dernek yetkilileri, ortaokul seviyesindeki öğrencilere havza hakkında eğitim verilmesi önerisi sundu. 
Yetkililer, öneriyi uygun bularak, farkındalık eğitimlerinin verileceği okulları belirledi.

İLK EĞİTİMLER VERİLDİ

İlk eğitimler ise Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ve Bitlis Eğitim Tanıtım Vakfı (BETAV) desteğiyle önceki gün Bitlis Merkez Mahir Ayabak Ortaokulu ile Yüzüncü Yıl Atatürk Ortaokulu’nda verildi.
Seminer şeklinde verilen eğitimlerin konu başlıklarını ‘Tarihi Bitlis’, ‘Nemrut Kalderası’, ‘Anıl Mezarlar’, ‘Van Gölü’, ‘Göller’, Sühan Dağı’ ve ‘Çevre Eğitimi’ oluşturdu. 

VAN’DA ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Van’da ise öğrencilere yönelik eğitimler için başlatılan altyapı çalışmaları sürüyor. 
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

“TEMİZ BİR VAN GÖLÜ VE SAĞLIKLI BİR ÇEVRE HEDEFLİYORUZ” 

Dernek olarak başından bu yana yaptıkları çalışmalarla Van Gölü’nün korunmasını ve havzadaki doğal ve tarihi varlıkların sahiplenilmesini amaç edindiklerini belirten Özel, şunları kaydetti:
“Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ kapsamında Van Gölü’ne dikkat çekmek Van Gölü ile ilgili eylem planı hakkında toplumu bilgilendirmek amaçlı havzada bulunan Van ve Bitlis illerinde orta öğretim düzeyinde öğrencilere ulaşarak eğitimler vermeyi planlıyoruz. Bitlis tarafındaki okullardan başlayacağımız ilk eğitimler ile öğrencilere aynı zamanda çevre bilinci, Van Gölü havzasındaki doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri de anlatarak bu konuda toplumsal hassasiyeti oluşturmayı hedefliyoruz. Eylem planı kapsamında Vangölü aktivistleri olarak çeşitli farkındalık etkinliklerinden birisi olan bu eğitimlerimizi eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde uygulayacağız. Bölgemizin en önemli zenginliği olan Van Gölü'ne dikkatleri çekerek sahiplenilmesini sağlayacağız ve Van Gölü'nün gelecek kuşaklara mavi ve temiz kalması için bu işin asıl sahipleri olan gençleri ve toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Temiz bir Van Gölü ve sağlıklı bir çevre hedefliyoruz.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI