Van esnafı: 'Verimli bir düğün sezonunu geride bıraktık'

2019 ve 2020 yılı düğün sezonunu yaşanan pandemiden dolayı durgun geçiren Van esnafı, 2021 yılında vaka sayılarının düşmesi ve alınan tedbirlerin gevşetilmesi ile hareketli bir dönem yaşadılarını dile getirdi.

VAN 23.12.2021 11:10:29 0
Van esnafı: 'Verimli bir düğün sezonunu geride bıraktık'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Beyaz eşya, mobilya, giyim mağazaları, yöresel kıyafet satışı yapan mağazalar ve kuyumcu esnafı başta olmak üzere, Van’da düğün sektörüne hizmet veren esnaflar verimli bir sezonu geride bıraktıklarını söyledi. Yapılan satışlardan memnun kaldıklarını dile getiren Van esnafı, 2021 yılının düğün sezonunu geride bırakırken, aynı canlılığın önümüzdeki yıllarda da olmasını ümit ediyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz ve çeşitli sektörlerde hizmet veren esnaf, 2021 yılı düğün sezonunun iyi geçtiği görüşünde.

“SEZON GAYET HAREKETLİ GEÇTİ”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Yakupoğlu Kuyumculuk sahibi Akif Ölmez, 2019 ve 2020 yıllarında pandemiden dolayı ertelenen düğünlerin 2021 yılında yapılması ile beraber işlerinde artış yaşandığını söyledi. 
Ölmez: “2019 ve 2020 yıllarında pandemiden dolayı düğünlerin bir kısmı 2021 yılına ertelendiği için sezon gayet hareketli geçti. Özellikle Haziran ayında tedbirlerin gevşetilmesi ile beraber çok yoğun bir iş oldu. Bu yoğunluk 10 ve 11’inci aya kadar devam etti. Ama son günlerde hareketlilik bitti, ayrıca havalar da soğudu. Bilindiği gibi havalar soğuduğu zaman yani kış aylarında düğünler yapılmıyor. O nedenle şuan düğün sezonu alışverişi yok. Önceki yıllarda 100 gram altın 30-40 bin liraydı, yaz aylarında 50-60 bin TL civarındaydı. Böyle olunca da parasal olarak belki aynı para harcandı ancak daha az ziynet eşyası alındı.”dedi.

  “SEZON GEÇMİŞE NAZARAN İYİYDİ”

Süerler Grup Yöneticisi Ahmet Aydoğmuş da düğün sezonunu verimli geçirdiklerini söyledi. 2020 yılının sıkıntılı geçtiğini dile getiren Aydoğmuş; "Vatandaşların düğün yapmaları bu süreçte tamamen kısıtlandı. 2021 yılının ilk yarısında pandemiden dolayı sıkıntılar devam etti ancak ikinci yarısında gevşetilmelerle birlikte hayatın normale döndüğünü gördük. Ve geçmişte ertelenen düğünlerin hazırlıkları yapılmaya başlandı. Özellikle mobilyacılarda bekletilen ürünlerin teslimatında çok yoğun bir hareketlilik başladı. Bu süreçte ekibimizle birlikte zamanı çok iyi değerlendirerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Sezon geçmişe nazaran iyiydi, satışlarda çok ciddi bir gerileme olmadı” diye konuştu.

“DÜĞÜNLER ÇOK FAZLAYDI”

21 yıllık esnaf olduğunu ve sürekli yöresel elbise üzerine ticaret hayatına devam ettiğini aktaran Başkale Tekstil sahibi Fuat Atlı da, 2019 ve 2020 yılı sezonunun pandemiden dolayı durgun geçtiğini ancak 2021 yılı sezonunun çok bereketli geçtiğini söyledi.
Atlı: “2019 yılı pandemiden dolayı çok sıkıntılı geçti, durgun bir dönem yaşadık, 2020 yılı biraz daha iyiydi, canlılık yaşandı ama fazla değil. Bu sene ise düğünler çok fazlaydı, öyle ki siparişlerimizi yetiştirmekte güçlük çektiğimiz zamanlar oldu. Sezon yoğunluğundan dolayı ürüne ulaşma noktasında çektiğimiz sıkıntılar da oldu çünkü ürünlerimiz Dubai ve Irak’tan geldiği için bize ulaşma noktasında aksaklıklar yaşandı. Zaman geçtikçe yeni modeller tasarlanıyor. Sürekli değişim halindeyiz, biz de elimizden geldiği kadar yeni ürünleri almaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

“SEZON İYİ GEÇTİ”

Son olarak görüşlerine başvurduğumuz İGS Şal Mağazası sahibi Fatih Gültepe ise şunları söyledi: “2021 yılının düğün sezonu çok güzel geçti. Bunun tek nedeni 2019 ve 2020 yıllarında bekletilen ve ertelenen düğünlerdi. Bir anda hepsi 2021 yılına sarkınca, işlerimizde de yoğunluk oldu. Sezon iyi geçti, inşallah 2022’de de devam eder. Çünkü 2019 ve 2020’de aldığımız o yaralar ancak bu şekilde tedavi olur.”    

Özel Haber: M. Selim KURT