Van esnafı: 'Kapıköy açılırsa işlerimiz de açılır'

Bir süre önce kısıtlamaların gevşetilmesi ile beraber nispeten işlerinin daha iyi olduğunu belirten Van esnafı; "Kapıköy Sınır Kapısı da açılırsa daha rahat bir nefes almış olacağız. Kapıköy sınır kapısı Van esnafı için

VAN 2.04.2021 11:18:27 0
Van esnafı: 'Kapıköy açılırsa işlerimiz de açılır'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ülke genelinde bir süre önce kısıtlamalarda yapılan esnemeler esnafı bir nebze de olsa ekonomik olarak rahatlattı ancak bu kez vaka sayılarında yükseliş başladı. Vaka sayılarındaki yükseliş ve ülke genelinde haritada yüksek riskli (kırmızı) illerin sayısının artması ile beraber Ramazan ayı ile birlikte yeniden bir dizi tedbir uygulanmasına karar verildi. Buna rağmen Van'daki bir çok esnaf, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasını istediğini söylüyor.
Son güncellenen haritaya göre sarı kategoride yer alan Van, ilk açıklanan verilerde mavi kategoride yer alıyordu. Ancak ülke genelinde olduğu gibi Van'da da vaka sayılarında artış yaşanıyor. 
Bir yandan salgın, diğer taraftan ekonomik durum vatandaşları zor duruma sokuyor.
Vanlı bir çok esnaf ise, gerekli tedbirler alınarak Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasının ekonomiye ciddi bir katkı sunacağı görüşünde.

“KISMEN RAHATLADIK”

 Paket servisinin işlerini zorlaştırdığını, yeni süreçle birlikte daha rahat bir çalışma yapabildiklerini velirten Kervansaray Restaurant Sahibi Süleyman Şirp, şunları söyledi: 
“Pandemi sürecinde çok büyük sıkıntılar çektik, paket servis üzerine vatandaşlara hizmet veriyorduk, ancak yeni normalleşme süreci ile birlikte hafta sonları açık olmamız bir nebze de olsa bizi rahatlattı. Saat konusunda bir sıkıntımız var, akşam 19.00'da kapanıyoruz, bu saatin biraz daha ileriye alınması bizim açımızdan daha iyi olacaktı ama yetkililer bu şekilde karar vermiş, biz de buna uyuyoruz. Yalnız kendi fikrimi söylemek istiyorum. Kapanış saati 19.00 değil de 21.00 olsaydı bizim için daha iyi olurdu, çünkü biz genelde akşam iş yapıyoruz, gündüz vakitlerinde pek işimiz olmuyor. Bunun ötesinde Kapıköy Sınır Kapısı meselesine değinmek istiyorum. Sınır kapımız açık olduğu zaman ben tek değil bütün esnafımız daha iyi iş yapıyordu ve kazanıyordu ama şimdi pandemiden dolayı kapalı. Açılırsa esnafa can suyu olacaktır, bu konuda beklentimiz kapımızın açılmasıdır.”

Akmis Pastanesi Sahibi Ferit Mükemre ise, şunları söyledi: 
“Bir süre önce hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması hepimizi sevindirdi, uzun süre kapalı kalmak zorunda kalan esnaf arkadaşlarımız iş yerlerini açarak çalışmaya başladılar, bu sevindirici bir gelişme oldu. Kısıtlama sürecinde içeriye müşteri kabul edemiyorduk ancak şimdi belirlenen kurallar çerçevesinde kabul etmeye başladık. Kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından genel anlamda işlerimiz açıldı, memnunuz.” 

YÜZDE 20 KATKI YAPTI

Kısıtlamaların gevşetilmesinin giyim sektörüne yüzde 20 oranında bir katkı sağladığına işaret eden İGS Şal Mağazası Sahibi Fatih Gültepe de şunları aktardı:
 “Bizim sektör için önemli olan Cumartesi günleriydi, insanlar bugünde alışverişlerini yaparlar. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle vatandaşlar hafta sonu dışarı çıkabildi ve alışverişlerini yapabildi, bu da bizim açımızdan çok iyi oldu. Hafta sonları kapalı olmamız bizim için iyi değildi çünkü herkes hafta içi alışveriş yapabilmek için uygun olmuyordu, bunun memur kesimi ve diğer iş dallarında çalışan kesimi vardı, yani bu kesimin alışveriş yapabilmesi için hafta sonu dışarı çıkması gerekiyordu. Bir süre önce bu kısıtlamanın kaldırılması bizim açımızdan çok iyi oldu. Hafta sonu açık olmamız işlerimize yaklaşık yüzde 20 gibi bir etki sağladı, kapalı olduğumuz dönemde biz bu oranı direkt olarak kaybediyorduk. Bizim için çok önemli olan bir durum da şudur, sınır kapımızın mutlaka açılması lazım, olmazsa olmazımızdır. Çünkü daha önceleri piyasadaki mağaza sayıları vatandaşlarımıza göreydi ama İranlılar geliyor diye mağaza sayıları anormal bir şekilde arttı. Buna bağlı olarak diğer sektör işletmelerinde de artışlar oldu. Oteller, kafeteryalar, marketler, lokantalar, konfeksiyonlar ve benzeri turizme hizmet eden tüm sektörlerde gelen turistlere cevap olabilmek adına sayıları oldukça artı, yani dış turizme göre şekillendi. Dış turizm kesilince içerideki halk yetersiz kalmaya başladı, yani yetmedi. Kapıköy Sınır Kapısının mutlaka açılması gerekiyor, çünkü gerçekten esnaf arkadaşlarımız çok zor durumda, bunu bilmek için bu durumu yaşamak lazım.” 

KAPIKÖY DE AÇILIRSA…

Bir süre önce kısıtlamaların gevşetilmesinin işlerine olumlu yansıdığını, Kapıköy Sınır Kapısının açılmasıyla esnafın daha da rahat bir nefes alacağını belirten Artukbey Cafe İşletmecisi Özcan Durar da, şunları söyledi:
“Yaklaşık 20 yıldır hizmet sektörünün farklı gruplarında çalışıyorum, yaklaşık 4 yıldır da Artukbey’de yönetici olarak çalışıyorum. İş hayatım boyunca diyebilirim ki en zor süreci yaşıyorum, yani bu süreç bizim için çok zor geçiyor, bütün hizmet sektörü olarak şuan zor bir sürecin içerisindeyiz. Uzun bir süre kapalı kaldık, bu süreçte kiralarımızı ödemek zorunda kaldık, mağdur olduk, çalışanlar mağdur oldu ve işverenler mağdur oldu. Bizim gibi işletmelerin paket servisi olmuyor, öyle bir imkânımız yok. Van’da böyle bir sirkülasyon olmayınca pandemi sürecinde çok fazla bir kazancımız olmadı. Bu süreçte daha çok geriledik yani pandemi sürecinde hiçbir şey yapamadık, durduk. Bu bize çok büyük zarar verdi ve biz şu an çalışma saatlerinin uzamasını istiyoruz, çünkü bir şey yapamıyoruz, verim alamıyoruz. Şöyle ki, kapalı olmamızdan iyi ama insanlar saat 17.00-18.00 gibi işten çıkıyor, zaman kısıtlı, biz bu zamanın uzatılmasını istiyoruz, bize yetmiyor. İnsanlar gün içerisinde alışverişlerini yapıyor, işlerini hal ediyor, en son bize gelip çay-kahve içiyor, yani en son bize geliyor, onun için kapanma saatlerinin biraz daha ileriye alınmasını istiyoruz. Ayrıca sınır kapısının açılması Van için şart. Van esnafının geçim kaynağı Kapıköy Sınır Kapısıdır. Oradan gelen misafirler bizim için çok önemli, bu sebeple kapının açılması bizim için şart. Kapı açılırsa esnaf pandemi sürecindeki kayıplarını kapatabilir. Çünkü kapalı kaldığımız süre içerisinde birçok giderimiz birikti, bunları ödeyebilmemiz için sınır kapımızın açılması ve İranlı turistlerin gelmesi lazım, çalışma saatlerimizin biraz daha esnetilmesi lazım.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi