Van'da 'Dünya Arı Günü' kutlandı

Van Arıcılar Birliği tarafından bir ilk gerçekleştirilerek, Van Balının tanıtımına katkı sunmak amacıyla, 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nde 'Bal Yuvarlama' yarışması düzenlendi.

VAN 21.05.2021 10:53:35 0
Van'da 'Dünya Arı Günü' kutlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Edremit ilçe sınırıları içerisinde yer alan  Kurubaş tepesinde düzenlenen yarışma heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Yarışmada birinci Neçirvan Muhammedi olurken, ikinci ise Oktay Kaplan oldu. 
Heryıl 20 mayıs tarihinde kutlanan 'Dünya Arı Günü' nedeniyle Van’da düzenlenen yarışma ülke genelinde ilk olma özelliğine sahip. Koronavirüs pandemisi nedeniyle katılımın az olduğu yarışmaya önümüzdeki yıllarda  daha çok yarışmacının ve davetlinin katılım sağlaması amaçlanıyor. Yarışma kuralları gereği dik yamaçtan yuvarlatılan bal kutularını yakalayan ilk iki kişi çeyrek altın ile ödüllendirilirken, koşu esnasında bazı yarışmacıların dengesini kaybedip düşerek yuvarlanması da yarışmaya ayrı bir hava katarak zevkli anların yaşanmasına sebep oldu. 

“AMACIMIZ, VAN BALINI DÜNYA VE AVRUPA’YA TANITMAK”

Yarışma sonrası, düzenlenen etkinlikle alakalı açıklamalarda bulunan  Van Arıcılar Birliğ Başkanı Halil Tandoğan, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri yarışmayı geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek: “Bildiğiniz gibi bu gün Dünya Arı Günü. Biz Van Arıcılar Birliği olarak ilk kez bir etkinlikle kamuoyunun karşısına çıktık. Bu etkinliğin adı da ‘Bal Yuvarlama Yarışması’ oldu. Neden bal yuvarlama yarışması? Biliyorsunuz arıcılarımız kırsal alanda yaşamlarını geçirdikleri için çok zor şartlarla karşılaşıyorlar. Burada da koşarak o zorluğu gösterdiler. Şuanda Van’ın en yüksek kesimlerinde bulunuyoruz. Bulunduğumuz mevsim itibari ile arıcının ve arının yoğun bulunduğu bir aydayız. Biz birinci olan arkadaşımızı tebrik ediyoruz, kendisini altınla ödüllendirdik ve diğer arkadaşları da teselli ödülleri ile motive ettik. Bizim amacımız Van Balını Dünya ve Avrupa’ya tanıtmak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında maalesef katılım az oldu. Bir de ilk olduğundan dolayı katılımda istediğimiz yoğunluğu elde edemedik. Ama bunu geleneksel hale getirerek her sene düzenli olarak bu festivali yapmayı planlıyoruz”şeklinde konuşu.
Düzenlenen yarışmada birinci olan Neçirvan Muhammedi de: “Van Arıcılar Birliği tarafından bu yıl ilk kez böyle bir yarışma düzenlendi. Servisten gelirken de arkadaşlara söyledim, inanmak başarmanın yarısıdır. Kazanacağıma inancım tamdı. Çok büyük bir azim ve hırs gösterdim. Kazandığım için de hayli mutluyum. Koşarken  zorlandım ancak gözüm daima hedefte idi. Ve sonuç olarak kazandım” derken, yarışmanın ikincisi Oktay Kaplan ise: “ Bu koşu gerçekten çok sevindirici bir koşuydu, çok eğlendik. Aslında hedefim birinci olmaktı ama ikinci oldum, bu da iyiydi ve bir başarıydı, mutluyum” ifadelerini kullandı.