Van Valisi Ozan Balcı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ile katıldığı 6. Feqi’yê Teyran Sempozyumu'nda, büyük halk şairi ve alimi andı., Bahçesaray'ın kültürel değerini turizmle taçlandıracak "sakin şehir" projesini duyurdu.
Van Valisi Ozan Balcı, Bahçesaray'da düzenlenen 6. Feqi’yê Teyran'ı Anma ve Fikir Dünyası Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bahçesaray Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Vali Balcı, "Kuşların Fakihi" olarak bilinen 16. yüzyılın bilge ismi Feqi’yê Teyran’ın, bilgeliği, şiirleri ve insan sevgisiyle gönüllerde iz bıraktığını dile getirdi.
Vali Balcı, Feqi’yê Teyran gibi ilim ve irfan yolunu yaşatacak çalışmalara öncelik verdiklerini vurguladı. Bu kapsamda Van’da hayata geçirilen en büyük kültürel atılımlardan biri olan Kitap Van Projesi’ne dikkat çekti.
Vali Balcı, "Çocukların hayallerini gerçekleştirmeleri için bilgiyle, kültürle ve kitapla buluşmaları gerekir," diyerek yola çıktıklarını ve proje kapsamında ile 4 milyon 500 bin kitap kazandırdıklarını belirtti. Bu adımın, Feqi'yê Teyran’ın bilgiye ve eğitime verdiği önemin günümüzdeki yansıması olduğunu ifade etti.
Konuşmasında Bahçesaray’ın doğal, tarihi ve tabiat güzellikleriyle bir dünya harikası olduğunu söyleyen Vali Balcı, ilçeyi bir kültür-turizm merkezi yapmak istediklerini kaydetti.
Bu vizyon doğrultusunda, ilçenin önemli güzelliklerinden Müküs Çayı'nda (Subaşı) köprüler, yürüyüş yolları, seyir terası ve peyzaj çalışması başlattıklarını duyurdu. Ayrıca ilçe merkezindeki binaların cephe iyileştirmesi, VEDAŞ’ın ışıklandırma çalışması ve DSİ’nin dere yatağı düzenlemeleri gibi önemli altyapı çalışmalarına değindi. Karayollarının asfaltlama ve VASKİ’nin içme suyu yatırımlarıyla ilçede yaşam standardının yükseltildiğini vurguladı. [Fotoğraf: Müküs Çayı'nın peyzaj çalışması]
Sempozyum, Vali Balcı'nın konuşmasının ardından farklı üniversitelerden 15 bilim insanının sunumlarıyla devam etti. Programa Vali Yardımcıları Önder Koç, Musa Göktaş, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaynak :
VANDAHABER