Vali Bilmez: Van, iki caddeye hapsedilmemeli!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentin hapsedildiği iki caddeden kurtarılması için alternatif projeler ortaya koyduklarını söyleyerek, kentin Van Denizi ile daha fazla buluşması için Edremit'ten, Moll

VAN 19.01.2022 11:38:27 0
Vali Bilmez: Van, iki caddeye hapsedilmemeli!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Van Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yıllık hizmetlerinin anlatıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, görevde oldukları süre zarfında önemli hizmetlere imza atmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Park AVM'den, Kent Meydanı'na, Van'daki içme suyu aboneliklerinden, yeni alternatif cadde çalışmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, Büyükşehir'in piyasaya olan borçlarının tümünün ödendiğini anlattı. Amaçlarının Büyükşehir ve VASKİ'yi kurumsal bir yapıya kavuşturmak olduğunu söyleyen Vali Bilmez, bu amaçlar doğrultusunda çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

"2021 YILI, 2020'YE GÖRE DAHA İYİ GEÇTİ"

2021 yılının, Van özelinde 2020 yılına göre daha iyi geçtiğini anlatan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, "2020 yılı Van ilimiz için biraz daha hüzün yılı oldu. Birçok afeti, acı olayı 2020 yılında yaşadık. Bu anlamda 2021 yılının 2020 yılına göre daha iyi geçtiğini söyleyebiliriz. 2021 yılı da coğrafyamız açısından biraz kurak geçti. 2022 yılına yağışlarla başladık. Kar yağışı hem çalışmalarımızı zorlaştırıyor, hem de vatandaşın hayatını zorlaştırıyor. Ama bölgemizin su ihtiyacı açısından umut verici bulduk, güzel bulduk. Hayatı zorlaştırsa da temennimiz, acılara vesile olmadan inşallah bu hafta biraz daha kar yağışı bekliyoruz. Çünkü geçen yıl Van Gölü'nün su yüksekliğinde 1 metreye yakın bir düşüş oldu. İnşallah bu yıl yağan karlarla o düşüş telafi edilir. Aradaki açık kapanır. İnşallah 2022 yılı hem ilimiz için, hem ülkemiz için, hem dünya için başta pandemi hastalığı olmak üzere, kazadan, beladan, hastalıktan ayrı bir yıl olur" şeklinde konuştu.

"VAN, EN AZ VAKAYA SAHİP ŞEHİR KONUMUNDA"

Van'ın, koronavirüs salgın vakası konusunda iyi bir durumda olduğunu, ancak rehavetin oluşmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Vali Bilmez, "Vaka oranları açıklandı. Kentimizdeki vaka oranımız, 100 binde 4 civarındadır. Türkiye'deki vaka artışı, hepinizin malumu, ama bölgemiz bu anlamda iyi durumda. İlimiz de bu anlamda en iyi illerden biridir. Ama sanki hastalık bitmiş gibi Van'da da yavaş yavaş rehavetin çöktüğünü görüyoruz. Yeni bir dalga geliyor. Bu çok daha hızlı yayılan bir varyant. Ama rahatsızlığı olan, yaşı olan insanlarda da ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bunun için 65 yaş üstü büyüklerimizin mutlaka, hatırlama dozlarını olmaları gerekiyor. İkinci doz aşı zamanı gelen ve olmayanlarında ikinci doz aşılarını yapmaları gerekiyor. Daha önce 6 aylık bir süre yetiyordu ama artık bu süre 3 aya düşürüldü. Şuan elimizde Biontech ve Spuntik V aşısı bulunmaktadır. Turkovac aşısı henüz ilimize gelmedi ama bekliyoruz. Yakın bir tarihte inşallah ilimize de gelir. Şuanda sadece şehir hastanelerinde Turkovac aşısı yapılıyor. Kısa bir süre içerisinde inşallah diğer hastanelere de verilir. Pandemi döneminde basın çalışanları, sağlık emekçilerinin hem sesi, hem de kulağı oldu. Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının uygulanmasında ciddi katkıları oldu. Eğer bugün Van pandemiyle mücadelede Türkiye'de örnek gösteriliyorsa, bunda Van'da yaşayan herkesin ve en çok da basınımızın katkısı oldu. Bazen kahramanca görev yapan sağlık emekçilerimizin o çalışmalarını haberleştirerek, onları motive ettiniz. Onlara moral verdiniz. Daha iyi çalışmalara teşvik ettiniz. Bu anlamda basın çalışanlarına teşekkür ediyorum. 2022 yılının 2021 yılına göre daha güzel geçeceğini umuyorum" dedi.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"KONUMU YANLIŞ YERDE OLMASINA RAĞMEN, BİTEN BİR HİZMET BİNASINI KONUŞMANIN "ANLAMSIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Bir soru üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binasının yerinin yanlış olduğunu, İpekyolu güzergâhında olması gerektiğini belirten Vali Bilmez, ama yeni ve büyük bir binadan ziyade, hizmet amaçlı, halka dönük çalışmalar yapacaklarını anlattı.

Üç yıl önce bitmesine rağmen, kısa süreli hizmet verdikten sonra kapanan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Park AVM'nin de yakın zamanda tekrar hizmete açılacağını dile getiren Bilmez, yine katlı otoparkın ve kent meydanı çalışmalarının bir vatandaşın mahkemeye dava açması sonucu durdurulduğunu söyledi.

Van'da üç binanın yıktırılacağını belirten Vali ve Başkan Vekili Bilmez, eski VASKİ binası, eski belediye iş merkezi ve Eski Vali Konağının yanındaki lojmanların yakın bir zamanda yatırılacağını ifade etti.

Van Gölü'nün önemine de işaret eden Vali Bilmez, "Van Denizi'ne sırtını dönen, eğlence merkezini de çarşı merkezinde bir binanın altına yapan bir millet var. İnşallah yeni sahil yolu projesiyle halkımız yüzünü denize dönecek. Edremit'ten Mollakasım'a kadar sahil yolu uzanacak inşallah" ifadelerini kullandı.

Özellikle sahildeki birçok ahırın kaldırıldığını belirten Vali Bilmez, "Bugün olmayan bir yolumuzu, on yıl sonra para bulduğumuzda açarız. Ancak Van Denizi kirletildiğinde, para da bulsak onu eski haline dönüştürmemiz zor olur" dedi.

Kentin vahşi çöp depolama tesisleri ile kirlilikten arındırıldığını dile getiren Bilmez, çöpten enerji elde edildiğini de sözlerine ekledi. Çöp depolama sistemlerinin ilçelerde de hayata geçirildiğini hatırlatan Vali Bilmez, "Çatak Deresi çöplerden arındırıldı, şimdi orada 45 kilometrelik parkurlarda raftingler yapılıyor. Orada bir otel bitmek üzere. Balık dışında pek işe yaramayan Çatak Deresi, turistlerin rafting merkezi olabilir" şeklinde konuştu.

 "BÜYÜKŞEHİRLER ARASINDA, EN UCUZ SU TÜKETEN BEŞ İLDEN BİRİYİZ"

Van'da kullanılan su fiyatının, büyükşehirler arasında en ucuz beş il arasında olduğunu belirten Bilmez, yeni abonelikler ve kaçak su sorunlarının çözülmesiyle birlikte halka daha ucuza su verileceğini söyledi. Van'da, 413 bin elektrik abonesi varken, iki yıl önce göreve başlandığında, 150 bin su abonesi bulunduğunu dile getiren Vali Bilmez, "Biz geldikten sonra 60-70 bin yeni abone yapıldı. Ancak hala birçok kişinin abonelik kaydının olmadığını görüyoruz. VASKİ, kısıtlı gelirinin büyük bölümünü elektrik parası olarak harcıyor. Van'da içme suyunu tarım suyu olarak kullananlar var. Edremit'teki Çiçekli Mahallesi'nin tüm suyu ana şebekeden almasına rağmen, su aboneliği yapılmadığını gördük. Şimdi biz sosyo ekonomik durumu en iyi olan mahallelerden biri olan Alipaşa Mahallesi'nden başlamak suretiyle, aboneliği olmayanların, abonelik kayıtlarını yapıyoruz. Biz, ülkedeki büyükşehirlere göre pahalı su veren bir şehir değiliz. Bizden küçük şehirlerin, abonelikleri bizim şehirdeki abonelerden kat kat fazla. Van'a yetecek miktarda su geliyor, ancak bazı evlerde su kullanılamıyor. Bazı köylerde yeterli miktarda su depoları olmasına rağmen, bazı muhtarların hala su deposu istediklerine şahit oluyoruz. O yüzden abonelikler konusunda daha hassas olunmasını arzuluyoruz. Geçen ay VASKİ'ye gelen elektrik faturası 8 milyon. Yeni zamla birlikte, 16-17 milyon olacağını düşünüyoruz. O yüzden bizim amacımız buradan para kazanmak değil, çarkımızı döndürmek" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş