Tuşba Ziraat Odası heyeti, Canlı Hayvan Pazarı’nda sorunları dinledi

Tuşba Ziraat Odası tarafından oluşturulan bir heyet, Bostaniçi Mahallesi’nde bulunan Canlı Hayvan Pazarı’nda incelemelerde bulundu. Sorunları birinci ağızdan dinlediklerini belirten Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgö

VAN 29.01.2022 11:27:12 0
Tuşba Ziraat Odası heyeti, Canlı Hayvan Pazarı’nda sorunları dinledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Yönetim Kurulu Üyeleri ile odanın danışmanlarından oluşan bir heyet, önceki gün Canlı Hayvan Pazarı’nda incelemelerde bulundu, tüccar ve üreticilerin sorunlarını dinledi. 

“BİRİNCİ AĞIZDAN DİNLEDİK”

Konu hakkında bilgi veren Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Canlı Hayvan Pazarı’nda problemlerin olduğu yönünde aldıkları duyumlar üzerine heyet oluşturarak incelemelerde bulunduklarını, pazarda bulunan tüccar ve üreticilerle bire bir görüşerek sorunları birinci ağızdan dinlediklerini söyledi.

YAŞANAN SORUNLAR

Saim Ateş, Sevdin Güzel, Yusuf Kızıltaş ve Kazım isimli tüccar ve üreticilerle görüştüklerini belirten Özgökçe, yaşanan sorunları şöyle aktardı:
“Bu kişilerle yaptığımız görüşmelerde, pazarın fiziki koşullarının yetersizliğinden yakındılar. Wc’lerin yetersiz olduğunu, ibadethanenin uygun olmadığını, çay evi, lokanta gibi yerlerin yeterli olmadığını söylediler. Özellikle pazara girişte sıkıntılar var, otopark büyük bir sorun, çevre düzenlemesinin yapılması gerektiğini gördük. Büyükbaş hayvan indirme bindirme rampalarının yetersiz olduğunu, pazarın zemin temizliğinin yeterince yapılmadığını, küpesiz hayvanların pazara çok geldiğini dile getirdiler. Oysa küpelemenin devlet tarafından daha uygun yapılması gerektiğini söylediler. İl dışından yapılan hayvan sevkiyatlarında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Hayvan pasaportlarında sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan dolayı yabancı tüccarın gelmediğini söylediler. Örneğin Ağrı ve Muş’ta bu sıkıntıların yaşanmadığını, Van’da yaşanmasının neden kaynaklandığını sordular. Pazara ulaşımda da sorunlar yaşanıyor. Pazarın Cumartesi günü de açık olmasını istiyorlar. İl dışına küçükbaş hayvan çıkışının çok az olduğunu, tüccarların yaşanan sorunlardan dolayı Van’ı tercih etmediklerini dile getirdiler.”

“SORUNLARIN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR”

Pazarda bulunan üreticilerden aldıkları bilgilerin yanı sıra kendi gözlem ve tespitlerinin de olduğunu, pazarda yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Özgökçe, çözüm önerilerini şöyle dile getirdi: 
“Aşı ve küpelemedeki sorunların acilen çözülmesi gerekiyor. Tüccarlarımızın ve üreticilerimizin il dışına hayvanlarını kolayca sevk etmeleri için gerekli kolaylıkların sağlanması gerekir. Pazarda gördüğümüz bir diğer sorun da hem küçükbaş hem büyükbaş hayvan çok zayıf. Bunun sebebi olarak da yem ve saman ücretleri çok yüksek olduğu için hayvanların yeterince beslenmediklerini gördük. Serbest piyasada 1 kilo arpa 4,5 TL’den, beyaz saman 2 TL’den, yonca samanının yaklaşık 3 TL’den satıldığını söylediler. Bu şartlar altında üretim yapmak çok zordur. Üreticilere destek artırılmalıdır.”

TESPİT EDİLEN SORUNLAR YETKİLİ KURUMLARLA PAYLAŞILDI

Tuşba Ziraat Odası heyetinin Canlı Hayvan Pazarı’nda tespit ettiği sorunların daha sonra yetkili kurumlarla paylaşıldığı da belirtildi.
İlk olarak canlı hayvan pazarından işletmeci kurum olduğu için Van Ticaret Borsası (VANTB) ile görüştüklerini belirten Özgökçe, şu bilgileri verdi:
“Canlı Hayvan Pazarı’nda tespit ettiğimiz diğer sorunlar ise pazarın fiziki şartlarının uygun olmadığı tespiti olmuştur. Pazarın işletmesini VANTB yapmaktadır. Biz de bu sorunlar hakkında VANTB Başkanı Nayif Süer’i makamında ziyaret ettik. Kendilerine tespit ettiğimiz sorunları aktardık. Süer, canlı hayvan pazarı için çok çalıştıklarını, belediyeden devraldıklarında sorunların daha fazla olduğunu, bunların bir kısmının giderildiğini söyledi. Sosyal tesisler için de bina projesi hazırladıklarını, önümüzdeki aylarda inşaatına başlanacağını ifade etti. Meydanın temizliği için de proje hazırladıklarını, DAP’a sunduklarını, bu projenin de kabul edilmesi durumunda hayvan pazarının fiziki sorunlarının büyük bir kısmının çözüleceğini söyledi.”

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ İLE GÖRÜŞME

Canlı Hayvan Pazarı’ndaki sorunlarla ilgili ikinci görüşmeyi de Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ile yaptıklarını kaydeden Özgökçe, görüşmeyle ilgili şunları aktardı:
“Canlı hayvan pazarında tespit ettiğimiz sorunlardan biri pazara küpesiz hayvanların getirilmesiydi. Bir diğeri de il dışına yapılan hayvan sevkiyatlarında yaşanan sorunlardı. Bu sorunları da, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş’ı makamında ziyaret ederek aktardık. Görentaş, il dışına yapılan hayvan sevkiyatlarında üreticilerin zamanında aşıları yapmadıkları için gecikmelerin yaşandığını söyledi. İl dışına yapılan sevkiyatlarda aşı zorunluluğu olduğu için aşı yapıldıktan ancak bir ay sonra sevkiyat yapıldığını hatırlattı. Aşılar için sürekli köylere gidildiğini ifade etti. Aşıların artık ücretsiz yapılacağı müjdesini de verdi. Üreticilerin hayvanlarını zamanında aşı yapmaları için her türlü kolaylığı sağlayacağını söyledi.”

Tuşba Ziraat Odası heyeti, Canlı Hayvan Pazarı’nda sorunları dinledi

Özel Haber: Adil HARMANCI