Türk Mutfağı Paneli düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında 21-27 Mayıs tarihleri arasında ilan edilen Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla Van’da panel düzenlendi.

VAN 23.05.2022 12:12:03 0
Türk Mutfağı Paneli düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da Van Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ortaklığında Türk Mutfağı Paneli düzenlendi.
Van Devlet Tiyatrosu salonunda düzenlenen paneli Van Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu, sektördeki STK temsilcileri ve Van YYÜ Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğrencileri takip etti. 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu’nun moderatörlüğünü yaptığı panele Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, İşletmeci Yusuf Konak, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Nurullah Kaplan konuşmacı olarak katıldı.

GASTRONOMİ TURİZMİ

Panelde ilk konuşmayı DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, yaptı. 
Türk mutfağının gelişim aşamalarına ilişkin bilgiler veren ve gastronominin turizm üzerindeki etkisine dikkat çeken Güray, şunları söyledi:
“Türk mutfağı zengin bir mutfak. Hem Orta Asya’dan geldikleri kültürü korumuş hem Anadolu’ya gelirken var olan mutfak kültürüyle daha da zenginleşmiştir. Selçuklu ve Osmanlı’da da bağrında birçok etnik grubu barındırdığı için birçok yemek kültürüyle de iç içe geçmiştir. Zaten zengin olan Türk mutfağı daha da zenginleşmiştir. Gastronominin turizmde de önemli bir yeri var. İller bunu çok iyi değerlendirmeye başladı. Salt gastronomi turizmi için insanlar seyahat eder oldu. İllerin, bölgelerin ekonomisine önemli ölçülerde katkı sunmaya başladılar. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de de coğrafi işaretler konusunda ciddi çalışmalarımız var.” 

DÜNYADAKİ ÜÇ ÖNEMLİ MUTFAK

Van YYÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak da, Türk mutfağının Orta Asya’dan çıkıştan itibaren etkilendiği dönemleri anlattı.
Dünyada üç önemli mutfak kültürü bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ocak, şöyle dedi:
“Çin, Fransız ve Türk mutfağı. Üç önemli mutfak kültürü var. Kültürün oluşmasında yemeğin sadece hazırlanması değil sunuş şekli de çok önemlidir. Sevincimizi de yemekle yaşıyoruz, üzüntümüzü de yemekle yaşıyoruz. Düğünler ve taziyeler birer örnektir. Yemek kültürünün turizm alanında da büyük bir önemi var. O kültürü tanımak için mutfağında bir şeyler yemek istiyorlar. Bu anlamda bölgelerin tanıtımında gastronominin önemi, mutfağın önemi kat be kat ortaya çıkıyor.”

VAN KAHVALTI REKORU 

Van TSO Başkanı Necdet Takva ise, mutfak ve gastronomi konusunun daha çok ticari tarafıyla ilgili olduklarını söyledi.
Bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Takva, şunları anlattı:
“Biz aslında mutfağın, gastronominin zenginlik tarafındayız. İşin ticari tarafındayız. Bütün bu ürünlerin üretildiği coğrafyada bir değer kazandırma çalışmalarının tarafındayız. 2014 yılında ilk kez Atatürk Kültür Parkı’nda kahvaltı rekoru gerçekleştirdik. Kentin tanıtımı yönünde hepimizde çok heyecan yaratmıştı. Rekor 18 bin küsur Amerika’daydı ve tek çeşit yemek, bizim rekor denememizde ise 100 binden fazla insan geldi ama 51 bin 700 rakamı kabul edildi. Elektronik turnikeler bu sayıdan sonra kapatıldı. Kontrolden çıkıyor, bu kadarı yeter dediler. Biz de kabul ettik. O gün dünyanın en kalabalık kahvaltısını verdik, işin ticarileşmesine, Van kahvaltısının katma değerli bir ürün haline gelmesine vesile olduk. İşin turizm alanını nasıl canlı tutabiliriz diye böyle bir maceraya atıldık. Bir de Van kahvaltısı deyip geçmeyin en az 14 çeşit ürün var. Sabah kahvaltısı bir konsepttir. Bazı iller tek ürünü ile bilinir ama Van birçok ürünü ile tanınıyor ve 10’a yakınını şimdiye kadar tescilledik, 30 ürün de sırada bekliyor, ilanda. Silahınız olmayabilir ama otlu peyniriniz olmalı. Anlatacağım çok şey var, şimdilik bu kadar yeter.”

“AĞZINIZI BAL YESİN, PARANIZI VAN YESİN!”

Bakhelebak Kahvaltı Salonu sahibi Yusuf Konak’ın sunumu oldukça renkli geçti. 
Konuşması sık sık alkışlanan Konak, kahvaltı salonlarından önce süt evleri bulunduğunu söyledi.
Daha sonra kahvaltı salonlarının giderek arttığını söyleyen Konak, “Atatürk ve o dönemin liderleri dışında Van kahvaltısı yemeyen cumhurbaşkanı, başbakan yok.” dedi.
Van ürünlerinin tescillenmesinin tanıtımda önemli yer tuttuğunu ifade eden Konak, alkış toplayan ve salondakileri güldüren konuşmasını şöyle bitirdi:
“Van kahvaltısını dünyanın birçok ülkesinde tanıttık. Van güzel, kahvaltı Van’da güzel… Dünyada Van ahirette iman, gerisi yalan. Gençler bunu her yerde anlatın ‘ağzınız bal yesin paranızı Van yesin!”

COĞRAFYANIN KATKISI 
Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik de coğrafyanın Türk mutfağına katkısı konusunda bilgiler aktardı.  
Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Nurullah Kaplan’ın kahvaltı kültürüyle ilgili sunumundan sonra panel soru-cevap bölümüyle son buldu.
Haber: Adil Harmancı