Türk bayrağının indirilmesine TSK ne dedi?

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada 'Bayrağı indiren çocuk olunca asker hassasiyet göstermiş. İki el uyarı ateşiyle yetinmiş' ifadelerine yer verildi.

VAN 9.06.2014 22:01:12 0
Türk bayrağının indirilmesine TSK ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bayraklar ülkelerin sembolü olarak bilinir ve uluslar arası arenada da ülkeler bayraklarıyla tanınır. Türkiye’de ise bayrağa çok daha büyük anlamlar yüklenmektedir. Bayrak Türkiye’nin batısında kutsanırken, Kürt illerinde ise yer yer tepki ile karşılanıyor.

Son olarak yaşanan gelişmeler ise CHP’nin tepkisine bakılırsa çok tartışılacağa benziyor.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde karakol yapımını protesto eden gruba güvenlik güçlerinin müdahalesi neticesinde ölen iki kişiden biri olan Ramazan Baran'ın cenaze töreninden sonra olaylar çıktı.

TÜRK BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Baran'ın cenaze töreninin ardından bir grup, kepenklerin kapalı olduğu merkez Bağlar İlçesi'nde Göçmenler Caddesi üzerinde barikatlar kurdu, yolu trafiğe kapattı. Grup, gelen polise molotof kokteyli, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis, göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler daha sonra 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın arka kapısının olduğu bölgede duvardan atlayarak Kışla içinde direkte asılı bulunan Türk Bayrağı'nı indirdi.

Olay siyaset sahnesinde de geniş yankı buldu. CHP Lideri indirme olayını kabul edilemez bularak Başbakan Erdoğan’dan açıklama beklerken TSK’den ise şaşırtan bir yorum geldi.

TSK: İKİ EL UYARI ATEŞİ YAPILMIŞ

Genelkurmay'a dayandırılan açıklama göre, bayrağı indiren çocuk olduğu için asker hassasiyet göstermiş.

Tartışmaların sürdüğü sırada TSK’den çok daha kapsamlı bir açıklama geldi. TSK’nin, Diyarbakır'daki bayrak indirme olayına ilişkin açıklaması şöyle:

“TSK'dan yapılan açıklama şöyle: 07 Haziran 2014 tarihinde Diyarbakır Lice ilçesinde hayatını kaybeden bir kişinin, 08 Haziran 2014 tarihinde Diyarbakır'da yapılan cenazesinin defnedilmesi maksadıyla toplanan bazı gruplar tarafından, Bağlar ilçe merkezinde kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmıştır.

Gösterici gruplar söz konusu cenazenin defnedildiği mezarlığın yakınında bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığına ait Kuzey Nizamiyesi bölgesinde bulunan bir nöbet kulübesine taşlı saldırıda bulunmuşlardır.

Bir kısmı çocuk olan göstericilerin arasında bulunan yüzü kapalı bir şahıs, nizamiye dış kapısından içeri atlayıp iki fens teli arasında bulunan araç kontrol bölgesine girerek, bayrak direğine tırmanmıştır. Bölgeye sevk edilen tim tarafından şahsı ikaza yönelik havaya iki el uyarı ateşi yapılmış ve sesle ikazda bulunulmasına rağmen söz konusu şahıs bayrağımızı gönderden almıştır.

Çocuklar ve kadınlar kullanılarak provakatif maksatlı yapıldığı, sivil ölümlerin amaçlandığı ve böylelikle kitlesel eylemlere zemin hazırlanması istendiği değerlendirilen ve tahammül sınırlarını zorlayan bu tür eylemlere karşı serin kanlı davranılmaya gayret sarf edilmektedir.

Yüce Türk Ulusunun sembolü, her zerresi şehit kanıyla bezenmiş bağımsızlığımızın işareti Türk Bayrağına, hiç bir değerden nasibini almamış bir şahıs tarafından saldırıda bulunulmasını nefretle kınıyor, bu saldırıyı yapan kişinin bulunup gerekli cezanın verilmesinin takipçisi olunacağının ve hiçbir kişi veya grubun Şanlı Türk Bayrağını dalgalandığı gönderinden indiremeyeceğinin bilinmesi kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

KILIÇDAROĞLU: TAHAMMÜL EDEMEYİZ

Olaya en sert tepki ise CHP’den geldi. Diyarbakır’da göstericilerin kışla içerisindeki Türk bayrağını indirmesini değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Türk bayrağını indiren bir hareketi asla asla kabul edemeyiz. O bayrak hepimizin ortak paydasıdır. Bayrak indirip siyaset yapacaksanız, bunu kabul etmiyoruz. Erdoğan, bayrak konusunda ne söyleyecek merak ediyorum. Bayrağın indirilmesine tahammül edemeyiz.

38064

ISLAH HABER