Turizmde Çözüm Süreci Bereketi

Önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Van, bu yıl çözüm sürecinin de sağladığı olumlu havayla kabuğunu kırmaya çalışıyor.

VAN 19.09.2013 11:30:12 0
Turizmde Çözüm Süreci Bereketi
Tarih: 01.01.0001 00:00

CEMAL AŞAN - Tarihi ve doğal güzellikleri ile bölgenin turizm merkezi haline gelen Van'da çözüm süreci bereketi yaşanıyor.

Valilik öncülüğünde yapılan tanıtım çalışmalarıyla bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelen Van, bu yıl çözüm sürecinin de sağladığı olumlu havayla kabuğunu kırmaya çalışıyor.

Türkiye'nin Güneşli gün sayısı en fazla olan illerinden biri olan ve uzun yıllar Urartu medeniyetine başkentlik yapan Van, terör olayları ve izinsiz gösterilerin bitme noktasına geldiği son aylarda çözüm sürecinin de etkisiyle bölgenin turizm başkenti olmayı hedefliyor.

Yıllardır terör sorununun altında küllenen tarihi ve turistik değerlerin yapılan tanıtım çalışmalarıyla yeniden alevlendiği kadim kentte, gerek çözüm sürecinin etkisi gerekse tanıtım çalışmaları semeresini vermeye başladı. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında, geçen yılın verilerine göre bu yılın 7 ayında yüzde 50'nin üzerinde artış yaşandığını belirterek, bunun Van adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Kentin 7 aylık süre zarfında 30 bini yabancı 338 bin turisti ağırladığını vurgulayan Aktuğ, geçen yılki rakamlara bakıldığında turist sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını ifade etti.

Bu durumun, bölgede güven ortamının sağlanması ve son yıllarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla ilgili olduğuna değinen Aktuğ, "Kente gelen turist sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunda çözüm sürecinin de olumlu etkisi var. İlimizdeki güven unsuru, turist sayısına olumlu yansımıştır. Yıl sonuna kadar turist sayısının 650 binlere ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Aktuğ, son zamanlarda İranlı turist sayısında da önemli bir artış yaşandığını bildirerek, İranlıların tatil için tercih ettikleri yerlerin başında Van'ın geldiğini ancak 2011 yılında yaşanan depremin, her alanı olduğu gibi birkaç yıldır turizmi de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Depremin yarattığı olumsuz havanın geride kaldığını anlatan Aktuğ, bölgede çözüm sürecinin de oluşturduğu havanın, Van'a gelen turistlerin Hakkari'ye gitmesine de olanak sağladığını belirtti.

Aktuğ, Van'ın doğa, tarih, kültür, deniz turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Maalesef buna rağmen memlekete insanların gelememesi, endişe etmesi hususu var. Bu memleketin güven tazelemesine ihtiyaç var. Son dönemlerde bunu gerçekleştirdiğimiz anlamında güzel duyumlar alabiliyoruz. Van'a gelen guruplar buradan Hakkari'ye gitmeye başladılar. Van turizm anlamında merkezi bir konumda. Bir cazibe merkezi. Van'a gelenler Hakkari'ye gitmeye başladıysa bu çok sevindirici bir olay. Bundan sonra Van turizmde hak ettiği noktaya gelecektir. Barış sürecinin turizmdeki yansımasının da olumlu olacağına inanıyoruz. Gelecekte, Van'ımız istenilen noktaya gelecektir. Bunu en fazla hak eden illerden biridir." - Van