Turizmcilerin 2019 beklentisi

Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, İran devletinin, kendi vatandaşları için yurt dışı çıkış harçlarına uyguladığı yüksek orandaki zamdan dolayı, 2018 yılının Van'daki konaklama sektör

KÜLTÜR 9.01.2019 10:12:46 0
Turizmcilerin 2019 beklentisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konaklama sektörünün 2018 yılını kısaca değerlendiren turizmci Yeşilağaç; “Açıkçası İranlı turistlerin 2018 yılında beklentimiz oranında kente gelmemesi, konaklama sektöründe de sıkıntılara sebep oldu. İranlı turistlerin bu yıl istenen oranda gelmemesinin sebebi de, İran hükümetinin yurt dışı çıkış harçlarına uyguladığı büyük orandaki zam. Bundan dolayı ilimizdeki konaklama sektörü 2018 yılını ortalama olarak yüzde 40 ila 60 arasında bir konaklama ile tamamladı. Kötü bir sezon oldu bizim için. Ancak artık önümüze bakmamız gerekiyor. 2019 yılının iyi geçmesi için çok ciddi çalışmalar yapmamız lazım. Bunun adımlarını da atacağız. Umarım 2019 yılı turizm konusunda beklentilerin karşılandığı bir yıl olur" dedi.

Van’da 2018 yılını beklenenin altında bir konaklamayla tamamlayan otelciler, umutlarını yeni yıla bağladılar. Bu anlamda 2019’da İran pazarı dışında farklı pazarların oluşturulması gerektiğine vurgu yapan turizmciler, arayışlarını sürdürüyor. Gazetemize açıklama yaparak yeni yıl beklentilerini dile getiren  Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç; “İran’ın dışında dış pazarda da özellikle Irak olmak üzere Ermenistan’a da yönelip sezon başlamadan bir heyetle oralara  gidip ilimizi tanıtmak istiyoruz. Yeni yıla turizm konusunda güzel bir başlangıç yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜR TURLARINA ÖNEM VERMEMİZ LAZIM”

2019 yılında farklı bir açılım yapılarak kültür turlarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Yeşilağaç; “2018 yılında yaşadığımız durağanlığı 2019 yılında da yaşamamak için çeşitli açılımlar yapmak durumundayız. Bunu aşmamızın yolu da bize göre kültür turlarına yönelik, hızlı bir adım atmamız gerektiğinde saklı. EMİTT fuarı gibi fuarlara da katılarak ilimizi daha iyi tanıtmalı ve kültür turlarına çok daha fazla önem vermeliyiz. Bunun yanında dış pazara bakmamız lazım. İran’ın dışında dış pazarda da özellikle Irak ve Ermenistan'da da tanıtım yaparak oralardan da turistlerin gelmesini sağlamamız lazım. İyi bir sezon geçirmek için bu tür açılımlar yapmak kaçınılmaz gözüküyor" şeklinde konuştu. 

YENİ YILA GİRERKEN YOĞUNLUK YAŞANDI

Yeni yıl nedeniyle İranlı turistlerin kente geldiğini ve belli bir yoğunluk yaşandığını da anlatan VANODER Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, “2019 yılı ülkemize, memleketimize hayırlı olsun. Yeni yıl kutlamaları için İran’dan gelen misafirlerimiz vardı, yerli misafirlerimiz de vardı ama çoğunlukla İran'dan gelenler oldu. Yılbaşında otellerimizdeki doluluk oranları yüzde 70-80 civarındaydı ve bu 4 gün kadar sürdü. Tabi bu yeterli olmuyor. Süreklilik olması lazım. Sadece otelciler veya acenteciler değil tüm Van esnafının buna çok ciddi anlamda ihtiyacı var. Bundan sonra ki süreçte Şubat ayında biraz yoğunluk bekliyoruz, yüzde 20'lik bir dilim de olsa İran pazarından alabiliriz düşüncesindeyim. Yine Mart ayında Nevruz tatiliyle birlikte yine çok sayıda İranlı'nın kentimize gelmesini bekliyoruz. Çünkü rezervasyonlar onu gösteriyor. Nevruz'da 10-13 günlük bir yoğunluğumuz olacaktır diye tahmin ediyorum. Umarım yapacağımız çalışmalarla yoğunluklarımızı belli bir kaç gün değil, seneye yayarak yaşarız” ifadelerini kullandı. 
Özel Haber: M. Selim Kurt

Turizmcilerin 2019 beklentisi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi