Tevhid Usta, sanatı gençlere aşılamaya devam ediyor

Van’da Sıhke Caddesinde bulunan Ezgi müzik atölyesinde bulunan Tevhid Usta, bağlama yaparak hem geçimini sağlıyor hem de öğrenciler yetiştiriyor.

SANAT 18.10.2021 13:15:55 0
Tevhid Usta, sanatı gençlere aşılamaya devam ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ülkemizde ve dünyanın neredeyse birçok yerinde müzikler genellikle çalgılar eşliğinde söylenmektedir. Ülkemizde de en yaygın olarak kullanılanı ise bağlamadır. Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir çalgı türüdür. Yörelere ve boyutlarına göre kopuz, cura, saz, çöğür, dombra, ikitelli, tambura, tar gibi değişik isimlerle tanınır.

Van’da Sıhke Caddesinde bulunan Ezgi müzik atölyesinde bulunan Tevhid Usta, bağlama yaparak hem geçimini sağlıyor hem de öğrenciler yetiştiriyor.

30 yıldır Van’da yaşıyorum ve müzik ile iç içeyiz diyen bağlama ustası Tevhid Topal, “Baba mesleği olarak başladım. Bağlamaların tamirini, bakımını yapıyoruz. Öğrenci çırak yetiştiriyoruz. Babam ile beraber Erzurum da marangoz mobilyacı olarak başladık. Ardından Van’a geldik 30 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Şuan bu mesleğe çok ilgi yok ama Halk Eğitim Merkezlerinde eğitimler veriyorum. 30’a yakın kişiyi eğittim şuana kadar. Gençlerimiz şuan her şeye maddi olarak bakıyorlar. O yüzden bu işe yönelmiyorlar. Bağlama haricinde tambur, keman, ud ile de uğraşıyorum ama ana dalımız bağlama.” dedi.

Vanlıların müziğe ilgisi iyi diyen Topal, “Van’a ilk geldiğimde çok çeşitlilik yoktu. Burada bizimle beraber çeşitlilik arttı. Burada rekorlar kırdık. Halk müziğine burada katkılarımız oldu. Son zamanlarda müzik öğretmenleri ve sanatçılar da arttı.” Şeklinde konuştu.

Bölgeye hitap ettiklerini dile getiren Topal, gençlere çağrıda bulunan tavsiyelerde bulunurken sözlerini şöyle tamamladı;

Birçok çevre ilçeye de hizmet ediyoruz. Türkiye’nin birçok şehrine hatta yurt dışına bile bağlama gönderiyoruz. Van’da en çok bağlama ardından gitar, keman gibi enstrümanlar revaçta. Hatta son zamanlarda kabak kemane de gelişiyor. Herkes bağlama çalmasın daha farklı enstrümanlara da yönelsinler istiyoruz. Çeşitlilik artar böylelikle. Gençlere önerim müzikle uğraşan insan kötülükle ilgisi olmaz, sanatla alakalı olsunlar, kitap okuyup ufuklarını arttırsınlar.

Topal, atölye de bazı enstrümanlardan da bahsetti. Bunlar; bağlama, org, keman, ukulele, melodika, kalimba, darbuka, gitar, maraka, kopuz, ud gibi ve daha fazla enstrümanımız mevcut ifadelerini kullandı.

Bağlama Ustası Tevhid Topal çırak olarak yetiştirdiği ve şuan kalfa olan Fırat Turan ile beraber bağlama çalıp türkü seslendirdiler. Turan,  “Gittiğim Yer Van Olaydı” adlı Van türküsünü seslendirip gönülleri mest etti.

Kaynak: Vangölü TV   

Detaylar:18.30’da Vangölü TV ana haber ekranlarında