Takva: Bir şehre gitmeden halkın vekâletini almak vebaldir!

Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, Van TSO Başkanlığı döneminde kentin sorunlarını sadece dört vekile götürdüğünü belirterek, "Ak Partili üç vekil ve HDP'den Bedia Hanım dışında şehrimizin sorun

SİYASET 21.12.2018 19:57:51 0
Takva: Bir şehre gitmeden halkın vekâletini almak vebaldir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

  Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, kentteki gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya geldi. Takva, adaylık süreci ve seçim çalışmaları konusunda değerlendirme yaptıktan sonra, gazetecilerin seçim değerlendirmelerine kulak verdi.
Takva, konuşmasında daha önce sırtında birçok etiketle dolaştığını ve bunun çok zor olduğunu söyleyerek, şimdi sadece Ak Parti etiketiyle dolaştığını vurguladı.


        "ADAYLIK BENİM İÇİN DE SÜRPRİZ OLDU"
5 Aralık Çarşamba gününe kadar siyaset ile bağının olmadığını söyleyen Takva, "Çarşamba günü saat 14.30'da Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen telefon ile siyasi süreç başladı. Önce Ak Parti Genel Merkezi, sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan telefonlar geldi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Doğan Bey'in benimle görüşmek istediğini söylediler. Hasan Bey telefonu alır almaz 'Sayın Bakanımız ve AK Parti Sözcüsü Ömer Bey Çelik Bey sizinle görüşecek' dedi. Ömer Bey ile zaten geçmişten bir hukukum vardı. Aynı zamanda sınıf arkadaşım da olan Sayın Ömer Çelik telefonu aldı ve Van seçim sürecine ilişkin bir değerlendirme talep etti. Ben de parti ile bugüne kadar organik bağı olmayan bir aktörün aday gösterilmesi durumunda, parti tüzüğü ile politikalarının yanı sıra sürecin nasıl etkilenebileceğine ve siyasal terminolojiye dair bir değerlendirme yaptım. Bu 5 dakikalık görüşmede, kentle ilgili atılması gereken adımların yanı sıra seçim sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yaptım. Ömer bey 'önümüzde senin adınla ilgili anket sonuçları var ve sen anketlerden iyi çıkıyor. Biz seni ne yapacağız' dedi. Hiç beklemediğim bir şey olduğu için kısa süreli bir şaşkınlık yaşadım, 'kendimle ilgili takdir edersiniz ki bir talebim ve müracaatım yok' dedim. Ardından 'seninle ilgili şu anda bir değerlendirme yapacağız ve ben sana döneceğim, telefonun kapalı olmasın' dedi. Ben de 'Emredersiniz Sayın Bakan' dedim" ifadelerini kullandı.


        "CUMHURBAŞKANIMIZ, GEL HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİR DEDİ"
 O ara Sayın Cumhurbaşkanımız devreye girdi 'Başkan bu kadar muhalefet yeter. Hayallerin olduğunu biliyorum, gel hayallerini gerçekleştir. Bir de ben Ömer Bey'e özel durumu ile ilgili çok yükleniyorum' dedi. Ben de 'kader kısmet, takdir ne ise o olur Sayın Cumhurbaşkanım' dedim. Aramızda böyle bir konuşma geçtikten sonra Ömer Bey 'seni tekrar arayacağım' derken muhtemelen megafon açıktı, Mehmet Özhaseki Bey de oradaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın sesini tekrar duydum. Cumhurbaşkanımız 'Değerlendirme tamamlanmıştır. Şimdi muhalefeti bırakın, buyurun görev. Hayırlı olsun, çağırın gelsin' dedi. Yani süreç budur, bilmenizi istiyorum. Bu arada o gün planlanan bazı programlarım vardı. Van Milletvekili Sayın İrfan Kartal Bey'in taziyesine gittim, oradan da daha önce planladığım bir ziyareti de gerçekleştirdim. Ardından aile efradına böyle bir davet aldığımı ve Ankara'ya çağırdıklarını, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verilen böyle bir göreve bigâne kalamayacağımızı açık ve minik bir açıklama ile anlattım. O gün İstanbul üzeri Ankara'ya gittim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir gün sonra kamuoyuna adaylığımız açıklandı" dedi.


         "SEÇİMİ KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUM"
Seçimleri kazanacaklarına inandığını belirten Takva, "Bu görevi layıkıyla, sonuna kadar yerine getireceğimden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Van, tarihinin en önemli seçimlerini yaşayacak, çok ilginç gelişmelere sahne olacak, muhteşem olacak, çok keyifli olacak ve biz bu seçimi kazanacağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bizi takip eden insanlara da bu anlamda, bulundukları pozisyonu rahatlıkla genişletme konusunda telkinde bulunuyorum. Ticaret Sanayi Odası Başkanı olarak kazandığım deneyimler ile çok daha kısa sürede AK Parti teşkilatı ve tabanının yanı sıra halkımızla birlikte kurguladığımız geleceğimizi yerel yönetim zaferi ile taçlandırmaya çalışacağız. Her zaman dokunabilecekleri, ulaşabilecekleri beni içselleştireceklerine ve bunu bir avantaja dönüştüreceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.


        Ankara'da adaylığı açıklandıktan sonra birkaç gün kaldığını, bu sürede Ak Parti'nin tüzüğünü birkaç kez okuduğunu söyleyen Takva, "Ankara'da aday adayları ile görüşmeler yaptım. Takım olma yönünde bir anlayışım vardı. Sonraki süreçte yönetim kurulu toplantılarına katıldım. Benim varlığımın onların alanını daraltma değil, aslında genişletmeye dönük olduğunu ifade ettim. Bu arada ilçe toplantıları gerçekleştirdik. Siyasi çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.


           "ŞU AN SIRTIMDA AK PARTİ ETİKETİ VAR, DİĞER ETİKETLERDEN SIYRILDIM"
6 Aralık'a kadar sırtında birçok etiketle dolaştığını söyleyen Takva, "Ama 6 Aralık'ta adaylığım kesinleştikten sonra sırtımda tek etiketin olduğu bir süreci yönetiyorum. O da Ak Parti etiketidir. İlk kez bir siyasi bir partiye üye olarak çalışmaya başladım. Bu durumu içselleştirdim. 2023'e kadar bu siyasi partinin üyesi olarak faaliyetlerimi de sürdüreceğim. Bunu yaparken kendi kişilik özelliklerimizden ödün vermeyeceğiz, ama bir birbirimizi anlayarak bu işi götüreceğiz" şeklinde konuştu.


        Ak Parti olarak yerel seçimlerde kadınlar, çocuklar ve gençlere öncelik vereceklerini ve tüm projelerinin gerçek olacağını söyleyen Takva, "Projelerimiz kesinlikle reel olacak, hayal olmayacak. İnsanlara hayal satmayacağız. İşsizlik sorununu çözme adına adımlarımız atılacak. Ana başlıklar belirleyeceğiz, çocuklar, kadınlar gençlerden başlayarak yola koyulacağız. Önümüzdeki süreçte ilçe adaylarının belirlenmesi ile birlikte ilçelerde de yapılacak olan çalışmaları kamuoyuna açıklayacağız. Kısa, orta ve uzun vadeli projelerimiz olacak. Uzun vade dediğimiz beş yıllık bir belediyecilik süresini kast ediyorum" dedi.


         "HDP'DEN 60 BİN OY DEVŞİRİLMESİ PEK ZOR DEĞİL"
Matematiksel bir değerlendirme yapıldığında Van'da HDP'den 60 bin oy Ak Parti'ye geçirme niyetinde olduğunu söyleyen Takva, "Bunu çok rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. HDP'ye oy verenlerin daha fazla ikna edilmesi gerekiyor. Sadece HDP'ye değil, Hüda Par'a, MHP'ye, CHP'ye oy verenlerin daha çok ikna edilmesi için gayret göstereceğiz. Ak Parti'nin sandığa gitmeyen seçmenlerini de ikna edeceğiz. Bu iyimser tablo. Bu zor değil. Bir ay sonra yapılacak anketlerde bunu rahatlıkla göreceksiniz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı ile bazı konuları görüştüğünü ve bunların açıklanmasında beis olmadığını belirten Takva, "Ben Cumhurbaşkanı ile görüşmemde birkaç talebimi ilettim. Bir tanesini size söyleyeyim. Ak Parti'nin, HDP'den daha fazla Kürtlerin yanında olduğunu ve Kürtlere daha fazla hizmet etmesi gerektiğini, Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından seçmene söylemesi gerektiği yönünde talebim oldu" diye konuştu.
Miting ortamlarında özellikle Van'daki rakiplerine 'barış içinde bir yarış' temennisinde bulunacaklarını söyleyeceklerini belirten Takva, seçimlerin huzur içinde yapılmasının herkese faydalı olacağına değindi.


         "BİR ŞEHRE GİTMEDEN HALKIN VEKÂLETİNİ ALMAK VEBALDİR"
Van TSO Başkanı iken görevde bulunduğu süre zarfında HDP'nin kendilerini ziyaret etmediğini, Büyükşehir adayı olduktan sonra HDP heyetinin Van TSO'yu ziyaret etmesini değerlendiren Takva, "Ne seçimden önce, ne de seçimden sonra odadan ayrılıncaya kadar bizim bir görüşmemiz olmadı. Ben dört HDP'liyi tanımıyorum. Kentle ilgili taleplerimi dört milletvekiline gönderiyordum. Üç Ak Parti milletvekili ve HDP'den Bedia Hanım. Diğer dört HDP'linin adını bile bilmem. Benim nezdimde de yok hükmündeydiler. Ben bunu her ortamda da söyledim; dedim ki 'bir şehre gitmeden o halkın vekâletini almak vebaldir'. Ben bunu doğru bulmam! Yani ben bu kentin vekili olacağım, gelmeyeceğim, gitmeyeceğim, dinlemeyeceğim, olur mu? Bu kentin sorunlarıyla ilgilenmeyeceksiniz, bu kentin en önemli sivil toplum kuruluşuna gitmeyeceksiniz, Ankara'da oturacaksın, vekil seçileceksin. İşte şimdi biz tüm bunları halkımıza götüreceğiz. Bunları tek tek anlatacağız. Halk ne kadar tanıyor bunları. Siyasi partiler din değil, mezhep değil. Bu kadar derinlemesine bir bağlılığın sosyolojisini sorgulayacağız. Ben olsaydım, Van TSO'da bu randevuyu kabul etmezdim. Çünkü onlar bize gelmediler, bizi yok saydılar. Beni yok sayanı, biz de yok sayarız. Bunu halka götüreceğiz. Halkımıza, dokunamayacağı vekilleri soracağız. Bu şarkı burada bitmeyecek" şeklinde konuştu.


        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine adaylık görevlendirmesi yapmasının önemine değinen Takva, aynı teklif başka partinin genel başkanından gelmiş olsaydı ne yapacağımı şimdilik pek bilmiyorum. Ama Cumhurbaşkanı sadece Ak Parti Genel Başkanı değil, bu ülkenin Cumhurbaşkanıdır. Bize görevlendirme verdi ve kabul ettik. Sanırım başka bir yerden teklif gelmiş olsaydı, muhtemelen kabul etmezdim" dedi.
Takva'nın konuşmasının ardından birçok gazeteci söz alarak değerlendirme yaptı.
Takva, sohbetinin ardından tüm gazetecileri tek tek kapıya kadar uğurladı.Van Bölge Gazetesi